FEYENOORD KAMPIOEN

300.000 liter water weggepompt, in de Hofpleinfontein liggen as, sleutels, jassen, schoenen, telefoons en héél veel plastic

Op de bodem van de Hofpleinfontein liggen jassen, schoenen en sjaals en telefoons
Op de bodem van de Hofpleinfontein liggen jassen, schoenen en sjaals en telefoons © Stadsbeheer
Direct na de huldiging van Feyenoord is de stad al grotendeels opgeruimd, maar de Hofpleinfontein was pas dinsdag aan de beurt. De halve stad heeft in het water van de fontein liggen badderen, dus dat moet ververst worden.
Onder de fontein is een ruimte met leidingen en pompen. "We draaien de kraan open van de afvoer en dan duurt het bijna twee dagen voordat het water weg is", legt van Druten uit.

Feestfontein

Maar even nog naar afgelopen weekend, toen stonden er duizenden mensen in de fontein feest te vieren. Het leverde prachtige beelden op, maar er werd ook een hoop troep achtergelaten in het water. "Schoenen, jassen, telefoons, blikjes, glas, papier, sjaals, mutsen, je kunt het zo gek niet bedenken", weet Van Druten.
De pompen onder de fontein draaien overuren om al het water weg te pompen. Dat is niet in een dag weg. Dan moet de hele fontein schoon worden gespoten, alle troep moet eruit én er moet nieuw water in. Het duurt dan nog twee dagen voor de fontein weer helemaal vol zit met schoon water.
Grote schoonmaak van Hofpleinfontein na kampioensfeest Feyenoord
En in de fontein komen niet alleen schoenen, jassen en telefoons terecht tijdens een kampioenschap.
Zes jaar geleden na het vorige kampioenschap werd ook de hele fontein schoongemaakt. Ook toen werden de gekste dingen van de bodem gevist, zoals brillen, horloges, bankpassen en sleutels. Er bleek toen zelfs een verscheurd Ajax t-shirt op de bodem te liggen.