FEYENOORD KAMPIOEN

Van puntenrecord tot topscorer: waar kampioen Feyenoord nog voor speelt dit seizoen

Kroont de populaire Santiago Giménez zich nog tot topscorer van Nederland?
Kroont de populaire Santiago Giménez zich nog tot topscorer van Nederland? © Broer van den Boom/Orange Pictures
De stofwolken zijn opgetrokken, Feyenoord is landskampioen. Maar het seizoen zit er nog niet op. De Rotterdammers spelen nog twee competitiewedstrijden, op bezoek bij FC Emmen en in de eigen Kuip tegen Vitesse. Mosterd na de maaltijd? Misschien, maar de ploeg van Arne Slot heeft nog genoeg om voor te spelen.
Het lukte Feyenoord slechts één keer eerder om minstens twee wedstrijden voor het einde van de competitie al kampioen te worden. Dat was in het seizoen 1998/1999, toen het zeer dominante Feyenoord de titel met nog vijf wedstrijden te gaan al mocht vieren. Toen volgden in die vijf wedstrijden nog twee nederlagen, op bezoek bij Ajax (6-0) en Roda JC (1-0).

Puntenrecord

Feyenoord heeft op dit moment 79 punten. Met nog twee wedstrijden te gaan kunnen dat er dus maximaal 85 worden. Nog nooit werd Feyenoord met zoveel punten kampioen (alles omgerekend naar het driepuntenmodel). Wel haalde het in 1972/1973 al eens 85 punten, toen niet genoeg voor de landstitel. In zowel seizoen 1970/1971 als 1968/1969 werd Feyenoord kampioen met 83 punten.
Tot nu toe werd Feyenoord dit seizoen slechts één keer verslagen (met 4-3 door PSV). Alleen in seizoen 1969/1970 leed Feyenoord maximaal één nederlaag in een volledig eredivisieseizoen. Toen liepen de Rotterdammers de titel mis, omdat er wel 11 keer gelijk werd gespeeld. Overigens werd ook dat seizoen alleen verloren van PSV.

Topscorer Giménez

Santiago Giménez verkeert al de hele tweede seizoenshelft in absolute topvorm. De spits maakte 13 van zijn 15 doelpunten na de lange winterstop. Op de topscorerslijst van Nederland moet hij alleen Anastasios Douvikas (17), Xavi Simons en Sydney van Hooijdonk (beiden 16) voor zich dulden.
Op papier lijken FC Emmen en Vitesse ideale tegenstanders voor Giménez om zich nog tot topscorer van dit seizoen te kronen. De Mexicaan maakte zijn allereerste goal voor Feyenoord per slot van rekening ook tegen Emmen. De laatste keer dat Feyenoord de topscorer van Nederland afleverde was in het afgebroken seizoen 2019/2020, toen Steven Berghuis die titel moest delen met Cyriel Dessers, destijds spelend voor Heracles (beiden 15 goals). In kampioensjaar 2017 werd Nicolai Jørgensen met 21 doelpunten topscorer van Nederland.
Nicolai Jørgensen viert een goal in het seizoen 2016/2017
Nicolai Jørgensen viert een goal in het seizoen 2016/2017 © Orange Pictures
Giménez heeft sowieso al meerdere Feyenoord-records te pakken. Zo scoorde hij tegen Excelsior voor de achtste keer op rij in een uitwedstrijd, een absoluut clubrecord. Scoort hij zondag ook op bezoek bij FC Emmen, dan heeft de Mexicaan een eredivisierecord te pakken. Nu moet hij dat nog delen met Arie de Oude (DWS, 1960/1961), John Eriksen (Roda JC, 1983/1984) en Afonso Alves (sc Heerenveen, 2006/2007), die ook allemaal in acht uitwedstrijden op rij scoorden.
Door zijn goal in de kampioenswedstrijd tegen Go Ahead Eagles heeft Giménez inmiddels ook in acht opeenvolgende eredivisieduels een doelpunt gemaakt. Daarmee staat hij in een rijtje met Cor van der Gijp, Pétur Pétursson en Dirk Kuyt. Laatstgenoemde vond in 2004 in acht wedstrijden op rij het net, maar kan komend weekend dus voorbij gestoken worden door Giménez.
Mede door de scoringsdrift van Giménez heeft Feyenoord nu in dertig opeenvolgende eredivisiewedstrijden gescoord. Dat lukte eerder in het jaar 1993. Voor het absolute record hebben de Rotterdammers nog even te gaan, want begin jaren zestig scoorde Feyenoord al eens in 37 wedstrijden op rij.
FC Emmen-Feyenoord begint zondag om 14:30 uur en is, net als Sparta-Cambuur en Excelsior-Fortuna Sittard, live te volgen via Radio Rijnmond.