HUIZENMARKT

Malafide huisbazen in Carnisse worden gedwongen om hun huren te verlagen

Gemeente Rotterdam voert campagne tegen te hoge huren
Gemeente Rotterdam voert campagne tegen te hoge huren © Rijnmond
In de wijk Carnisse in Rotterdam-Zuid gaat de gemeente Rotterdam malafide huisbazen die veel te veel huur vragen voor veelal kleine rotwoninkjes stevig aanpakken. De nieuwe wet Goed Verhuurderschap maakt dat mogelijk. Verlagen de verhuurders de prijzen niet dan raken ze hun huurders en huurinkomsten kwijt.
De gemeente Rotterdam start met deze aanpak in de wijk Carnisse, waar veel arbeidsmigranten wonen die worden uitgebuit met illegaal hoge huren voor vaak slecht onderhouden huizen. Huurders betalen vaak honderden euro’s per maand te veel volgens het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel (WWS). In deze wijk is ruim veertig procent van de huizen in handen van particuliere huisbazen, die de verhuurregels aan hun laars lappen en daarmee wegkomen.
Volgens de Rotterdamse wethouder Chantal Zeegers (D66) komt daar een einde aan. “De Wet goed Verhuurderschap is een doorbraak. Als gemeente zijn we heel blij dat we eindelijk iets in handen hebben om misstanden structureel aan te kunnen pakken en huurders te beschermen tegen malafide verhuurders.”

Hoe werkt het?

Vanaf 1 juli geldt in Carnisse een verhuurverbod. Verhuren mag dan alleen nog met een vergunning op voorwaarde dat er een reële huurprijs wordt gevraagd. Deze maatregel geldt voor alle particuliere huisbazen in de wijk. Het voorkomt nieuwe misstanden.
Ook lopende huurcontracten worden opengebroken. Particuliere huisbazen krijgen namelijk de keuze om de huren te verlagen en anders lopen ze het risico boetes te krijgen die kunnen oplopen tot 90.000 euro. Ook worden zittende huurders uit huis gehaald en ondergebracht in een andere woning. Daarvoor werkt de gemeente Rotterdam samen met woningcorporatie Woonbron. Die zorgt voor vervangende woonruimte als dat nodig is.
“We werken graag mee aan het aanpakken van misstanden in de particuliere huursector, zodat het belang van de huurder weer voorop komt te staan. Als corporatie zijn we daarvoor in het leven geroepen”, zegt Woonbron-directeur Wouter Beekers.
Huurders en woningzoekenden kunnen ook zelf misstanden melden. Er bestaat al een meldpunt in Rotterdam. Door de nieuwe wet kan de gemeente voortaan handhaven.
In Nederland geldt het woningwaarderingsstelsel (WWS). Als een woning volgens dit puntensysteem onder de 142 punten blijft, is de eigenaar verplicht die woning als een sociale huurwoning met een maximale huurprijs van 808 euro te verhuren. Het is verboden om dan meer geld te vragen.
In de praktijk houden verhuurders zich niet aan deze regel en vragen - geholpen door de woningnood - veel meer. In Carnisse zijn huren van 1100, 1300 en zelfs 1600 euro niet ongewoon voor vaak kleine en slecht onderhouden woningen. Vaak zijn arbeidsmigranten en Rotterdammers die dringend een huis nodig hebben, de dupe. Hun inkomen is vaak laag en ze betalen huren alsof ze op een triple-A locatie wonen. Dit zorgt voor schrijnende leefomstandigheden.
Tot nu toe moesten huurders zelf naar de huurcommissie stappen om misstanden aan te kaarten. Vaak durven ze dat niet, omdat ze bang zijn hun huis kwijt te raken. Ook zijn huurders niet altijd bewust dat de huren illegaal hoog zijn. Dat speelt zeker bij arbeidsmigranten die weinig kennis hebben van de regels.
In Carnisse is het door hoge huren een komen en gaan van bewoners en daardoor vaak huisraad op straat
In Carnisse is het door hoge huren een komen en gaan van bewoners en daardoor vaak huisraad op straat © Rijnmond