POLITIE

Na boete voor kopstoot vervolgt justitie agent die proces-verbaal verzon voor meineed

Het hoofdbureau van de Politie Eenheid Rotterdam aan het Doelwater | Foto:
Het hoofdbureau van de Politie Eenheid Rotterdam aan het Doelwater
Een Rotterdamse politieagent moet voor de rechter verschijnen, omdat hij een proces-verbaal uit zijn duim zou hebben gezogen. Het Openbaar Ministerie vervolgt de 37-jarige man voor meineed.
Op 19 juni 2020 ging de politie naar een garagebedrijf aan de Persoonshaven in Rotterdam, volgens eigen zeggen om een man op straat preventief te fouilleren. Daarbij zou die man, een 41-jarige Rotterdammer, zich hebben verzet en agressief gedragen. Ook zou hij een politieman hebben vastgepakt. De agent zou daardoor genoodzaakt zijn geweest een kopstoot uit te delen.

Boete

Uit camerabeelden bleek iets heel anders. Daarom veroordeelde de rechter de agent eerder al tot een boete van 250 euro voor mishandeling.
Onderstaande reportage maakten wij eerder met daarin het verhaal van het slachtoffer. Ook de beelden van het voorval zijn daarin te zien.
Dit zijn beelden van de kopstoot van een Rotterdamse agent
Over het voorval had de agent ook, zoals dat hoort, een proces-verbaal opgesteld. Volgens het OM klopt het proces-verbaal niet en moet 'hij dit bewust' verkeerd hebben opgeschreven. Daarvoor is de agent nog niet vervolgd.

Reactie politie

De Politie Eenheid Rotterdam gaf eerder in een reactie een andere lezing van het verhaal. "Er was en is geen reden om te twijfelen aan de oprechtheid van de collega of daarin kwade opzet te vermoeden."
Omdat de Rotterdamse rechtbank al heeft geoordeeld over de kopstoot, is het nu aan de rechtbank in Den Haag om te oordelen over het verzonnen proces-verbaal.
De agent werkt inmiddels in een ander team, processen-verbaal schrijven zijn nu bewust geen onderdeel van zijn werk.