RELIGIE
Hemelvaartsdag: lekker vrij, maar waarom eigenlijk?

Een flinke fietstocht, met de nieuwe metro naar het strand van Hoek van Holland of een museum bezoeken. Hemelvaartsdag op 18 mei is een nationale vrije dag en er is genoeg te doen. Maar waarom zijn we eigenlijk vrij? Veel mensen hebben geen idee.
‘Een lekkere vrije dag’, ‘iets met de bijbel’, ‘het herdenken van doden, toch?’. Wanneer je mensen op straat vraagt waarom Hemelvaartsdag een vrije dag is, hebben veel geen flauw benul.
Een vaart naar de hemel
De naam van de feestdag zegt in het kort al alles wat je moet weten. Namelijk een vaart naar de hemel. Maar wie of wat is er naar de hemel gevaren, en waarom en wanneer?
In het christendom wordt met Hemelvaart herdacht dat Jezus is opgevaren naar de hemel en terug is gegaan naar zijn vader, God. Dit gebeurde 39 dagen na het opstaan uit de dood na zijn kruisiging, wat gevierd wordt op Eerste Paasdag. Met Pasen liet Jezus aan zijn volgelingen zien dat er een hemel bestaat waar hij met Hemelvaart naar terugging.
Hemelvaartsdag is dus nauw verbonden met Pasen maar ook met Pinksteren. Op zondag 28 mei is het Eerste Pinksteredag. Op deze dag, altijd tien dagen na Hemelvaart, wordt herdacht dat de volgelingen van Jezus ‘de Heilige Geest’ kregen. Deze discipelen kregen op Pinksteren een teken vanuit de hemel waardoor zij weer gemotiveerd waren om het verhaal van Jezus aan de wereld te vertellen.
Omdat Nederland een christelijk land is, zijn de christelijke feestdagen ook nationale feestdagen. Op de vrije dag van vandaag kiezen veel mensen voor een uitje dat niet in het teken staat van Hemelvaart. Maar er zijn op Hemelvaartsdag genoeg kerkdiensten om naartoe te gaan.