MOLENS

Kleinste molen van Schiedam is weer open en zoekt nieuwe vrijwilligers om draaiende te blijven

De Schiedamse Molens zoekt vrijwilligers om de molens draaiende te houden.
De Schiedamse Molens zoekt vrijwilligers om de molens draaiende te houden. © Stichting De Schiedamse Molens
De Babbersmolen is weer geopend en elke zaterdag te bezoeken. In het nieuwe seizoen zijn er in de kleinste molen van Schiedam verschillende dingen te bewonderen. Om alle taken in en om de Babbersmolen uit te voeren is er wel dringend behoefte aan meer vrijwilligers.
De molenstichting probeert op het historische erf steeds nieuwe dingen te plaatsen. Zo is er voor het eerst dit jaar een visbun te zien. “Dit werd gebruikt door de molenaar om de vissen die ze vingen levend te bewaren”, vertelt coördinator van de Babbersmolen, Paul Sporken, aan lokale omroep SCHIE.
Sporken zegt dat er gewerkt wordt aan een plan om de poldermolen weer te laten draaien. Dat mag nu niet van het waterschap omdat de molen dan de waterhuishouding zou verstoren. Om publiek toch te laten zien hoe zo'n molen een polder droog houdt is er naast de molen een soort mini-polder ingericht met een schoepenrad, dat al draaiend water 'opschept' en verplaatst.
Stichting De Schiedamse Molens is naarstig op zoek naar mensen die hun handen uit de mouwen willen steken. “Mensen die in het groen willen helpen, gastheren, -vrouwen, gidsen en nog veel meer: iedereen die geïnteresseerd is, kan contact opnemen met de molenstichting”, zegt Sporken.
De Babbersmolen staat aan de Schiedamsedijk, op het volkstuincomplex Vijfhuizen in Schiedam en is op zaterdag vanaf 11:00 uur te bezoeken.
Dit verhaal komt van onze mediapartner SCHIE, die deze reportage maakte: