AMATEURVOETBAL

Van het Philips Stadion naar Sportpark De Dieprijt: Danny Koevermans geniet als jeugdscheidsrechter

Danny Koevermans is hier in actie als scheidsrechter bij EFC JO19-1 tegen Hilvaria JO19-1
Danny Koevermans is hier in actie als scheidsrechter bij EFC JO19-1 tegen Hilvaria JO19-1 © Rijnmond
'Zaterdag was de mooiste dag van de week', is de bekende eerste zin uit het lied 'Groen Als Gras' van Thomas Acda en Paul de Munnik. Als dat voor iemand geldt, dan is het oud-profvoetballer Danny Koevermans wel. De Schiedammer, die successen kende bij onder andere Sparta, AZ en PSV, geniet niet alleen als amateurtrainer. Inmiddels maakt de oud-spits, met veel plezier, stappen als scheidsrechter bij de jeugd.
Door: Arjan Smilde en Sjoerd de Vos
Het regent pijpestelen op Sportpark De Dieprijt. Toch tovert Koevermans een glimlach op zijn gezicht. "Ik ben een romanticus van het amateurvoetbal", vertelt de voormalig aanvaller. Het affiche is EFC JO19-1 tegen Hilvaria JO19-1. "We zijn vandaag bij EFC in Eersel. Ik maak hier mijn debuut. Dat vind ik ook leuk. Ik vind het mooi om zo veel mogelijk sportparken te bezoeken als amateurvoetballiefhebber. Nu kom ik als scheidsrechter op plekken waar ik nog niet geweest ben."
Na zijn profcarrière sloot Koevermans zich aan bij amateurclub SV Brandevoort in Helmond. Af en toe moest iemand een wedstrijd bij de jeugd en soms ook de senioren fluiten. Dan deed Koevermans dat zonder problemen. Inmiddels heeft hij de smaak te pakken. Sinds dit seizoen is Koevermans zelfs bezig om zijn papieren als scheidsrechter te halen. Met succes. "Cursus 3 heb ik pas afgerond. Sindsdien ben ik officieel bondsofficial."
Kijk hieronder naar de reportage over Danny Koevermans als (jeugd)scheidsrechter. De tekst gaat verder onder de video:
Oud-prof Danny Koevermans geniet als (jeugd)scheidsrechter: 'Achteraf gezien had ik eerder hiermee moeten beginnen'
In het 'scheidsrechterslokaal' kleedt Koevermans zich om. De hemel blijft huilen, het is nat in Eersel. Toch weerhoudt het bedroevende weer Koevermans niet om naar buiten te gaan. Op een bijveld, omringd door plassen water, doet hij onverstoorbaar zijn warming-up. Helemaal doorweekt is hij, in zijn KNVB-kledij. De charme van het amateurvoetbal, om het maar even zo te zeggen.
Na de rek- en strekoefeningen duikt de jeugdscheidsrechter zijn 'hok' weer in. Koevermans tovert een felgeel shirt uit de tas. "Mooi, hè?", zegt hij. Hij heeft meerdere shirts bij zich om als scheidsrechter op te draven. "Maar vandaag is het zwart-rood tegen groen-wit, dan moet dit wel lukken."

'Het zwarte gat is nooit gekomen'

Negen jaar geleden stopte Koevermans als profvoetballer na een mooie carrière bij onder andere Sparta, AZ en PSV. De oud-spits haalde zelfs het Nederlands Elftal. In Oranje was hij zelfs één keer trefzeker: Luxemburg-thuis, in De Kuip. 1-0.
Danny Koevermans als speler van AZ in 2006
Danny Koevermans als speler van AZ in 2006 © Orange Pictures - Cees van Hoogdalem
Dit seizoen heeft hij er bewust voor gekozen om wat vaker thuis te zijn, na wat andere werkzaamheden in het profvoetbal. Zo brengt hij zijn kinderen naar school als het pijpestelen regent. "Maar alleen dan, want ze moeten ook leren om in de regen naar school te fietsen", grijnst de geboren Schiedammer.
Danny Koevermans doet op een bijveld in Eersel in de regen zijn warming-up als jeugdscheidsrechter
Danny Koevermans doet op een bijveld in Eersel in de regen zijn warming-up als jeugdscheidsrechter © Rijnmond
"Ik heb me nog geen seconde verveeld. Het zwarte gat is er nooit gekomen", zegt Koevermans.

'Ze kijken te veel tv'

Wanneer EFC JO19-1 tegen Hilvaria JO19-1 begint, is het gelukkig droog in Eersel. Op het kunstgrasveld trekt Koevermans na het beginsignaal zijn sprintjes. Als scheidsrechter probeert hij foutloos te zijn. "Wat eigenlijk bijna nooit lukt, want iedereen vindt er wel wat van. Spelers, trainers en ouders", merkt Koevermans op. Hij wil als arbiter proberen er een leuke wedstrijd van te maken, zonder dat zij veel op hem hoeven af te geven.
Scheidsrechter Danny Koevermans toont de gele kaart
Scheidsrechter Danny Koevermans toont de gele kaart © Rijnmond
Koevermans heeft als scheidsrechter geen wedstrijdspanning zoals vroeger. "Maar ik vind het toch wel een klein beetje spannend om die jongens een goede wedstrijd te geven."
De toeschouwers bij EFC JO19-1 tegen Hilvaria JO19-1 vinden het mooi dat Koevermans in Eersel gewoon een jeugdwedstrijd in het amateurvoetbal fluit. "Vlekkeloos", zegt de ene toeschouwer. "Het is natuurlijk speciaal om hier een profvoetballer te zien die je normaal op televisie ziet. Ook zie je het niet vaak dat een profvoetballer later scheidsrechter wordt", merkt een andere toeschouwer op.
Danny Koevermans viert namens PSV een doelpunt tegen Willem II
Danny Koevermans viert namens PSV een doelpunt tegen Willem II © Orange Pictures
"Thuis loop ik vaak op te scheppen. Mijn kinderen worden er gek van", knipoogt Koevermans over zijn rol als scheidsrechter. "Ik vind het bovenal super leuk om te doen. Soms geef je die gasten een complimentje, probeer je hen wegwijs te maken."
Ik gedij daar goed bij. Ik vind het een mooi wereldje.
Danny Koevermans over het amateurvoetbal
Maar Koevermans moet soms ook streng zijn. "Dan zeg je tegen hen dat zij niet zo moeten zeuren. Of dat zij te veel tv kijken, als ze weer op het veld gillen terwijl er niet veel aan de hand is", zegt hij over de wisselwerking tussen de scheidsrechter en de spelers.

'Hopelijk mag ik nog hogerop fluiten'

Na negentig minuten fluit Koevermans af. Hilvaria wint van EFC. 1-2 is de eindstand. "Je moet altijd zelfreflectie hebben als scheidsrechter. Deze wedstrijd heb ik prima geleid. Dat mag je gewoon zeggen. Als het goed is, dan is het goed. Fysiek kon ik goed mee vandaag. Ik moest veel in de counters", zegt Koevermans.
Ook als scheidsrechter heeft Koevermans ambities. "Ik bekijk het allemaal per jaar. Ik vind het super leuk om te doen en dit wil ik graag blijven doen", vertelt Koevermans over zijn rol als (jeugd)scheidsrechter. Ook wil hij graag amateurtrainer blijven. Bij Merefeldia in Nederweert coacht Koevermans in de Derde Klasse. "Daar heb ik het ook super naar mijn zin", straalt hij.
En het profvoetbal? "Voor volgend seizoen ben ik vrij. We zien het wel wat er gebeurt. Maar dat ik wil blijven fluiten en dat ik amateurtrainer blijft, dat is wel duidelijk. Mijn contract is met één jaar verlengd."
Danny Koevermans als scheidsrechter bij EFC JO19-1 tegen Hilvaria JO19-1
Danny Koevermans als scheidsrechter bij EFC JO19-1 tegen Hilvaria JO19-1 © Rijnmond
"Achteraf gezien had Koevermans eerder als scheidsrechter moeten beginnen, vindt hij. "Maar ik hoop de komende jaren toch nog wat hogerop te gaan fluiten en je moet ergens beginnen. Nu doe ik JO15-1 tot en met JO23-1 op zaterdagmiddag. Hartstikke leuk om te doen."
Heel het weekend staat bij Koevermans in het teken van amateurvoetbal. Dat vindt hij prachtig. "Ik gedij daar goed bij. Ik vind het een mooi wereldje."