EVENEMENT

Van bierfestival tot oesterwandeling: deze 11 uitjes in onze regio bezoek je dit weekend

Lepeltje Lepeltje in Dordrecht
Lepeltje Lepeltje in Dordrecht © Jeroen Schaaphok
Na de koudste Hemelvaartsdag sinds 1932 loopt de temperatuur dit weekend langzaam op. Een zonnig weekend is op komst en dus is het tijd om de deur uit te gaan. We zochten elf leuke uitjes op in de regio Rijnmond.

Kaapse Bierfestival

Niet vies van een Kaapse Maria of een Kaapse Harrie? Dan zal een Kaapse Brutus je vast ook smaken. Dit biertje wordt speciaal door Kaapse Brouwers uit Rotterdam gebrouwen om op 20 mei haar negende verjaardag te vieren. Samen met de buren, kunstinstelling BRUTUS in het Keile District, wordt een bierfestival georganiseerd met tien gastbrouwers, livemuziek, kunst en verschillende hapjes.
Het biertje kan je alleen proeven bij de bar van het museum. Voor 13 euro kan je van 11:00 uur 's ochtends tot 11:00 uur 's avonds genieten van dit bierfestijn. Bij binnenkomst krijg je een limited edition-glas met daarin het verjaardagsbiertje. Slechts te bezoeken vanaf 18 jaar.
]

Culinair Vlaardingen

Nog meer smikkelen: Culinair Vlaardingen. Op zaterdag 20 en zondag 21 mei in en om de Grote Kerk in Vlaardingen genieten van verscheidene lekkernijen. Van 13:00 tot 23:00 uur kun je alles proeven wat de Vlaardingse horeca te bieden heeft.
Je kunt zonder reservering gratis naar binnen. Om al het lekkers te kunnen proeven betaal je met muntjes (3,50 euro per stuk). Neem plaats aan tafel en geniet van de livemuziek.

Lepeltje Lepeltje

Tot en met zaterdag 20 mei kun je je smaakpapillen laten prikkelen bij het cultureel foodfestival Lepeltje Lepeltje in Dordrecht. Het Wantijpark vult zich daar met een grote diversiteit aan eettentjes, livemuziek en een vrijmarkt: de perfecte cocktail voor een lekker dagje in de zon.
Het culinaire evenement is gratis toegankelijk.

Opbouwdagen

Met een museumbus, wijkexposities, stadswandelingen, lezingen en een publiek gesprek wordt van tot en met zondag 21 mei de wederopbouw van Rotterdam in de Tarwewijk gevierd.
Van jong tot oud; iedereen is welkom bij de Opbouwdagen. "Laat je verrassen, want de wederopbouw zit in het DNA van Rotterdam en de Rotterdammers", luidt het op de website van Wederopbouw Rotterdam.

KLM Urban Trail

De zesde editie van de KLM Urban Trail staat voor de deur. Aankomende zondag kunnen hardlopers Rotterdam bewonderen via een heel nieuw parcours via allerlei locaties in de binnenstad, waar de lopers dóórheen gaan. Waaronder het Nieuwe Instituut, Comedy Club Haug en Remasterd.
Ook is er nog iets bijzonders. Bezoekers kunnen vanaf 09:30 uur bij Pathé Schouwburgplein gratis de film De Marathon bekijken. Terwijl zij naar een film kijken over hardlopers, komen er ook nog wat renners van de Urban Trailer door de bioscoop heen. Wie wil komen, moet wel eerst een kaartje 'kopen' bij Pathé.
De sportievelingen starten en eindigen op de Binnenrotte. Je kunt kiezen voor een korte route van 5 à 6 kilometer of een langere route van 10 à 12 kilometer. Het is geen wedstrijd, dus deelnemers rennen niet op tijd. Deelname, inclusief eten en drinken, kost 27,50 euro.

(Koester je) Oesterwandeling

Koester je oester door een heuse oesterwandeling te maken door Rotterdam. Op zaterdag 20 mei wandel je door de stad om bij vijf verschillende restaurants een oesterstop te maken. Bij iedere stop slobber je een schelp leeg en drink je een passend drankje. Tijdens het wandelen leer je meer over oesters aan de hand van leuke feitjes en een oesterquiz.
Je ticket koop je online voor 40 euro en daar krijg je tien oesters of vijf oesters en vijf drankjes voor.

Tekenen tussen de koeien

Ben je meer in voor een creatief weekend? Koeienfans opgelet: pak potlood en papier, en ga tekenen tussen de koeien in het weiland. Op zaterdag 20 mei geeft de Vlaardingse illustrator Annemieke Rodenburg haar workshop 'Tekenen tussen de koeien' in Midden-Delfland.
Op deze manier kun je je tekenvaardigheden verbeteren en leer je bewegende objecten te tekenen. De workshop vindt plaats tussen 09:30 en 13:00 uur op boerderij Hoeve Vrijlust. Iedereen vanaf 12 jaar kan deelnemen aan de cursus. Voor 75 euro per persoon krijg je opdrachten, materiaal, koffie, thee en een hapje van eigen bodem.
Vergeet niet: je loopt door een weiland met vijftig melkkoeien. Dus trek gepaste kleding aan, want je moet niet vies zijn van koeienvlaai.

Flakkeese Dagen

Het langst bestaande en bekendste jaarlijkse popfestival op Goeree-Overflakkee: de Flakkeese dagen! Op dit festival treden alle bands die afkomstig zijn van, of een speciale verbinding hebben met Goeree-Overflakkee op. Op 19 en 20 mei kun je in Middelharnis luisteren naar Flakkeese muziek. Het festival heeft twee podia en maar liefst dertig acts.

Vino Kilo

Je tweedehands kleding scoor je op vrijdag 19 en zaterdag 20 mei in Rotterdam. Het Europese Vilo Kilo is dan te vinden in de Schiecentrale op de Lloydpier. Er hangt geen prijskaartje aan de kleding, want je betaalt per gewicht. Een kilo kleding kost op de eerste dag bijvoorbeeld 55 euro en op de tweede dag 50 euro.
Het evenement zelf is gratis, maar als de gratis plekken voor het evenement op zijn, kan je nog altijd een kaartje voor 3,50 euro kopen. Op vrijdag kan je van 12:00 uur tot 18:00 uur terecht in de Schiecentrale. Op zaterdag begint het evenement al twee uur eerder. De organisatie van Vino Kilo probeert op deze manier duurzaam shoppen populairder te maken.

Levend Verleden, Vlaardingen 750 jaar

Op zaterdag 20 mei maak je een reis door de Vlaardingse geschiedenis bij 'Levend Verleden'. Om te vieren dat Vlaardingen dit jaar al 750 jaar stadsrechten heeft, kun je zes themapleinen bezoeken die je meenemen door de geschiedenis van Vlaardingen. Zet een VR-bril op je neus en laat het verleden voor één dag realiteit worden.

Festival O.

Overal door Rotterdam zijn sinds woensdag 17 mei tot en met zaterdag 27 mei voorstellingen van Festival O. te zien. 'Festival for Opera. Music. Theatre', heet het officieel. Politiek cabaret, een virtual reality-voorstelling, een thrilleropera; je kunt van alles ontdekken bij dit culturele festival. Er zijn ruim zeventig shows op dertig verschillende locaties te zien. Ook buiten!
Je kunt losse tickets voor voorstellingen kopen voor 7,50 euro, een dagticket waarmee je op één dag alle voorstellingen kan bekijken voor 35 euro of een passe-partout waarmee je tien dagen lang alle voorstellingen mag bezoeken voor 179 euro.