TREIN

Gehandicapte Bianca moet met de lift op station Schiedam Centrum, maar die doet het keer op keer niet

Omdat de lift op station Schiedam kapot is, kan Bianca niet op plaats van bestemming komen
Omdat de lift op station Schiedam kapot is, kan Bianca niet op plaats van bestemming komen © SCHIE
Mensen die afhankelijk zijn van een lift om op een van de perrons van station Schiedam Centrum te komen, moeten steeds vaker omreizen. Het lijkt eerder regel dan uitzondering dat de liften op het station niet werken. "Schiedam is onbereikbaar voor gehandicapten", zegt Hanke Clausen. Haar dochter Bianca zit in een rolstoel en komt zonder lift niet op plaats van bestemming.
Bianca neemt in haar rolstoel vaak de metro vanaf station Schiedam Centrum. "Het probleem is dat als ik wil reizen, de liften het vaak niet doen", zegt ze tegen de lokale omroep SCHIE. Een paar dagen geleden bereikte dat naar eigen zeggen een toppunt: "Toen deden allebei de liften, aan allebei de kanten, het niet. Ik moest naar station Nieuwland reizen en vanuit daar naar huis."
Moeder Hanke is er ook klaar mee. "Dan komt ze uit de metro, staat ze voor de lift en doet-ie het niet. Dan moet ze de volgende metro pakken naar Rotterdam en daar weer overstappen op de metro die teruggaat (om de lift aan de andere kant van het perron te pakken, red). Op het moment dat ze hier wil uitchecken en voor de lift staat, doet deze lift het óók niet. Beide kanten zijn dus onbereikbaar. Schiedam is gewoon onbereikbaar voor gehandicapten."
Een andere reiziger is het ook opgevallen. Zij heeft een zware tas en maakt normaliter ook gebruik van de lift. "Ze zijn inderdaad veel kapot. Je kunt heel vaak niet met de lift naar beneden en boven. Zeker mensen die invalide zijn kunnen op deze manier niet met de metro of de trein."
Volgens Bianca en haar moeder zijn de liften zo vaak buiten dienst omdat er mensen in urineren. “Het kan wel zijn dat de liften het niet doen om deze reden, maar dek het dan zodanig af dat het geen invloed heeft. Je ziet bij zoveel apparaten dat er een hoes overheen zit en dat je daar dan geen last meer van hebt. Dat zou echt een oplossing zijn”, zegt moeder Clausen.

Probleem dat meer voorkomt

Een woordvoerder van ProRail laat aan SCHIE weten dat dit een algemeen probleem is dat vaker voorkomt. "Een groot deel van de liften doet het wel, maar er zijn altijd liften die het niet doen en daar wordt begrijpelijk gelijk hinder van ondervonden door de groep mensen die afhankelijk zijn van de lift."
Volgens de woordvoerder is het probleem dat de onderdelen om de liften te repareren, vaak niet leverbaar zijn. "Dit heeft te maken met onder andere de oorlog in Oekraïne en de pandemie waar we net uit zijn gekomen. We hebben heel veel verschillende liften en per lift zijn er wel 60 duizend verschillende onderdelen."
De liften in de stations vallen onder beheer van NS en/of ProRail. Volgens de woordvoerder is dat een ingewikkelde constructie. "Voor de gebruiker maakt het niet uit van wie het de verantwoordelijkheid is, die willen dat de lift het gewoon doet. Maar het niet kunnen leveren van de onderdelen is de reden waarom liften vaak voor langere tijd buiten gebruik zijn."
Wanneer de liften op het station van Schiedam gemaakt zullen worden, is dan ook nog niet bekend.
Dit is een verhaal van onze mediapartner SCHIE.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl