CHRISNATUURLIJK

Tel de wilde dieren en planten in Rotterdam met Chris Natuurlijk van 20 mei

De egel telt ook mee voor de Bioblitz
De egel telt ook mee voor de Bioblitz © Pixabay
Begin je weekend zaterdagochtend om acht uur met Chris Natuurlijk en de 1000-soorten telling , een enorme mammoet zonder wollen vacht, een rondleiding door het oudste park van Rotterdam en een literair debuut over een jonge vrouw die onverbiddelijk probeert het goede te doen.
Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam houdt zondag 21 en maandag 22 mei een BioBlitz in Rotterdam. Het museum en de ecologen van Bureau Stadsnatuur willen zoveel mogelijk verschillende soorten planten en dieren tellen. Het doel is om duizend soorten te halen en iedereen kan meetellen. Op zondag - de Dag van de Biodiversiteit - nemen ecologen je mee op sleeptouw om te ontdekken wat er allemaal leeft in de stad. Evelien van Doorn en Mayke de Vos treffen voorbereidingen voor de Bioblitz. In park Drechterweide in Rotterdam-Zuid plaatsen de stadsecologen een wildcamera om straks ook de nachtdieren te kunnen tellen. Chris Natuurlijk gaat mee.
Evelien van Doorn en Mayke de Vos installeren de wildcamera voor de Bioblitz
Evelien van Doorn en Mayke de Vos installeren de wildcamera voor de Bioblitz © Rijnmond
De mammoet uit het Zuiden
De wolharige mammoet kennen we. Met zijn dikke, harige vacht had de mammoet het lekker warm in de ijstijden. In Nederland hebben ook andere mammoetsoorten geleefd. Zoals de zuidelijke mammoet. De voorloper van de wolharige mammoet had geen lange haren en de stier was met een schouderhoogte van meer dan vier meter een echte gigant. Mammoetkenner Dick Mol vertelt in Chris Natuurlijk over de reconstructie van de zuidelijke mammoet die vanaf 24 mei te zien zal zijn in museum Historyland in Hellevoetsluis. Voor het levensechte model moest een speciale loods worden gebouwd.
Dick Mol (rechts) bij het model van de zuidelijke mammoet dat op de foto nog in de maak is
Dick Mol (rechts) bij het model van de zuidelijke mammoet dat op de foto nog in de maak is © René Bleuanus

De oude en nieuwe geschiedenis van rivierpark de Oude Plantage

Mei is Parkenmaand in Rotterdam. Als voorproefje van de activiteiten in rivierpark de Oude Plantage in Kralingen op zondag 21 mei, krijgt Chris Natuurlijk een rondleiding door het park van Dik Vuik. De historicus vertelt dat het park een oude en een nieuwe geschiedenis kent; de bomen van het oudste park van de stad uit 1769 zijn in de hongerwinter allemaal gekapt voor brandhout. In 1964 is het park opnieuw beplant en daarom is de Oude Plantage ook een wederopbouwpark.
De Oude Plantage die toen nog Nieuwe Plantage heette, is te zien op het schilderij De zondagmiddagwandeling van Charles Rochussen
De Oude Plantage die toen nog Nieuwe Plantage heette, is te zien op het schilderij De zondagmiddagwandeling van Charles Rochussen © collectie Historisch Museum Rotterdam

Schrijfster Anne Schepers te gast

Anne Schepers is te gast en vertelt over roman De daden. Haar literaire debuut over afkomst en toekomst speelt zich af in Rotterdam.
In de studio van Radio Rijnmond vertelt Anne Schepers over haar debuutroman De daden
In de studio van Radio Rijnmond vertelt Anne Schepers over haar debuutroman De daden © Rijnmond
Zaterdag 20 mei van 08:00 tot 09:00 in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond.