HORECA

Urenlang gratis wifi en stroom voor één kop koffie: koffiebars komen steeds vaker met laptopvrije zone

In Heilige Boontjes is een speciale laptopzone ingericht.
In Heilige Boontjes is een speciale laptopzone ingericht. © Tara Lewis
De laptopvrije zone is in opkomst in koffiezaken, ook in onze regio. Steeds meer horeca-ondernemers proberen het aantal mensen dat in hun etablissement achter een scherm zit te beperken. Ze dragen niet bij aan het sociale karakter van de zaak, en het zijn ook om een andere reden geen goede klanten: ze bestellen in al die uren waarin ze genieten van gratis wifi hoogstens één drankje.
In tal van koffiezaken, met name in de grote(re) steden, zijn ze niet meer weg te denken: werkende of studerende mensen achter een laptop. Soms zit een zaak er vol mee. Daarom roepen steeds meer zaken een laptopvrije zone in het leven. Sommige zaken gaan zelfs een laptopvrije lunch, of weekend.
In Rotterdam begint dat ook op te komen. Sinds anderhalf jaar is een groot deel van Heilige Boontjes, in het voormalige politiebureau aan het Eendrachtsplein, laptopvrij.

'Wij moeten ook eten'

Dat was wel een dilemma, zegt medeoprichter Rodney van den Hengel. “Wij zijn een inclusieve zaak, maar studenten zijn niet de rijkste jongeren.” Studenten, maar ook werkende mensen die de halve (of hele) dag een plek bezet houden nadat ze één kop koffie besteld hebben, zijn weinig lucratieve gasten voor horeca-uitbaters.
Bij Heilige Boontjes werd de keuze gemaakt in de periode na corona. “De horeca had het moeilijk gehad en wij zaten echt wel met de handen in het haar. Je wilt iedereen welkom heten, maar wij moeten ook eten.”
Bij binnenkomst vraagt het personeel daarom nu waar hun gasten voor komen. “Als ze komen om te werken mogen ze bij hun studiegenoten zitten. Daar is het net zo gezellig, alleen mensen die de hele dag naar een beeldscherm staren hebben niet zoveel behoefte aan interactie.”
Dat was voor mensen wel even wennen, zegt Van den Hengel. Soms willen ze ook liever tussen de mensen zitten die ‘gewoon’ koffie drinken, omdat de andere ruimte vol is. “Dan is het heel simpel: dat gaat niet. We willen mensen ondersteunen in hun behoefte, maar ook daar zitten grenzen aan.”

Plantjes en lampjes

Bij Man Met Bril Koffie in de Hofbogen is gekozen voor een meer subtiele aanpak. “Officieel mag iedereen bij ons doen wat hij wil", zegt eigenaar Sharo. "Als je bij ons koffie drinkt ben je welkom. Wel hebben we de twee grote koffietafels zo ingericht dat ze geschikt zijn voor mensen met een laptop.”
Op de tafels is in het midden een verhoging en staan er plantjes en lampjes, allemaal bedoeld om een intieme sfeer te creëren.
“De andere tafels zijn voor vier of zes personen, daar zijn ook geen stopcontacten. Als mensen met een laptop aan zo’n tafel willen zitten mag dat, maar de meesten gaan automatisch al naar de grote tafel.”
Als het druk wordt, vraagt het personeel weleens of iemand wil verplaatsen. “Dat is nooit een probleem. Als je mensen van tevoren van alles verbiedt of oplegt, voelt dat niet gastvrij.”

Laptopvrij weekend

Giraffe Coffee Bar aan de Hoogstraat in het centrum heeft weer een andere aanpak: een laptopvrije koffiebar en geen laptops in het weekend.
Mede-eigenaar Mark Jordaan: “Het liefst zou ik helemaal geen laptops willen, daar gaat het vast nog wel heen. Maar als ik doordeweeks kan kiezen tussen een lege plek of iemand met een laptop, ga ik toch voor een gevulde plek.”
In het weekend is het druk genoeg om de laptops helemaal te weren. “Ik denk dat niemand zit te wachten op mensen met een laptop in hun zaak. Het hele idee van een koffiezaak is dat het een derde plek is, naast je huis en werk. Het is bij uitstek een sociale plaats.”
In zijn zaak zijn mensen bevriend geraakt omdat ze naast elkaar een kop koffie dronken. “Wij willen ook een buurtfunctie hebben. Mensen achter een computer zitten in hun eigen wereld en dragen niet bij aan het sociale karakter van een koffiebar. En ze geven minder uit, maar dat is voor mij niet het meest relevante. Ze dragen niet bij aan de sfeer.”
Doordeweeks wordt mensen verteld dat laptops aan de bar niet welkom zijn. “Ze zijn heel streng en dat geldt ook voor mij als ik weleens snel even een e-mail wil sturen.” In het weekend staan er bordjes op tafel met ‘laptop free zone’.
“Iedereen begrijpt het altijd en ik begrijp hen ook. Het zijn veel internationale studenten. Als je moet kiezen tussen je kamer drie hoog achter of een koffiebar zou ik het ook wel weten.”

Frappe en kroketjes

Terug naar Heilige Boontjes. Daar is Janpier Brands zojuist in de 'laptopzone' gaan zitten. "Als ik aan deze kant van de rivier ben, werk ik vaak hier. Ik bestel altijd twee drankjes, eerst een koffie en een thee met melk. Morgen heb ik een zakelijke afspraak waarbij we vooral zullen praten, dan ga ik aan de andere kant zitten. Met een koffie erbij en misschien wel kroketjes."
Naast hem gaan twee vriendinnen zitten. Ishani (Civiele Techniek) en Tahisa (Technische Geneeskunde) komen voor het eerst studeren; ze drinken allebei een frappé (ijskoffie).
Ishani: "We kenden het hier van de koffie en dachten: misschien leuk om een keer te studeren." Hoe ze het vinden dat ze op een aparte plek zitten? Ishani: "Het maakt mij niet uit waar ik zit, maar het is voor mensen die een drankje doen wel fijn om niet tegen een laptop te hoeven aankijken."
Mensen die niet tussen laptops willen zitten kunnen naast bovengenoemde zaken ook terecht bij bijvoorbeeld Kula (G.J. De Jonghweg), Urban Espresso Bar (Nieuwe Binnenweg), Aime (Eendrachtsweg) en Amada (Hoogstraat).

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl