WONEN

Tiny houses, een basisschool en een dokterspraktijk: dit is de eerste Oekraïnewijk van Nederland

Lana in de wijk Mrija – Oekraïens voor droom.
Lana in de wijk Mrija – Oekraïens voor droom. © Rijnmond
Op een groot veld in Vlaardingen verrijst een complete wijk voor duizend Oekraïners. Er wordt nu hard gewerkt zodat de eerste zestig Oekraïners vanaf maandag in hun flexwoning kunnen. Het bouwstof wordt opgezogen en de studio's worden voorzien van een standaard inrichting. Een tv, bed, een tafeltje, keuken en douche. De 38-jarige Oekraïense Lana neemt alvast een kijkje in haar toekomstige huis. "Dit is echt geweldig. Ik ben heel blij en dankbaar. Dit geeft rust."
Als je de Oekraïense wijk Mrija ('droom') binnenwandelt, zie je een langgerekt gebouw met houten bekleding. Een woongebouw met studio's voor eenpersoonshuishoudens. Het zijn kleine woningen van 27 vierkante meter, maar alles zit erin. Een eigen douche, kledingkast, toilet, bed, keuken, tafeltje en tv. Het koffiezetapparaat (filterkoffie), de afwasborstel en het droogrekje staan al klaar op het aanrecht.
In de hal van het gebouw is een Oekraïense jongeman met kleurrijke tattoos fanatiek aan het stofzuigen. Hij heeft nog flink wat kamers en gangen te gaan. De schilder voorziet ondertussen de muren in de studio's nog snel van een likje verf.
De huisnummers zijn opgehangen en buiten zijn de eerste bomen en bloemen geplant. Het is buiten nog wel een beetje een zandbak. "Maar straks wordt het een hele groene wijk", vertelt projectleider John Riezebos.
Neem een kijkje in de Oekraïense wijk van Vlaardingen:
Zo ziet de Oekraïense wijk van Vlaardingen eruit

Het allereerste 'Oekraïnedorp' van Nederland

In Nederland wonen op dit moment net iets minder dan 100,000 vluchtelingen uit Oekraïne. Ze wonen veelal in opvangcentra, hotels of bij particulieren thuis. "Zo'n opvangcentrum is een mooie, tijdelijke oplossing. Alleen daar wil je écht geen drie tot vijf jaar blijven wonen", zei een woordvoerder van de gemeente Vlaardingen vorig jaar juni. Vandaar dat de stad als enige gemeente in Nederland besloot om het anders te doen. Ze zijn nu de allereerste gemeente in ons land met een tijdelijke wijk voor Oekraïners.
Het woon- en slaapgedeelte van de studio
Het woon- en slaapgedeelte van de studio © Rijnmond

'Het kost Vlaardingen niets'

De Rijksoverheid betaalt alles, vertelt wethouder Ivana Somers-Gardenier. Ze loopt met een fel blauw jasje en zonnebril over het terrein aan de Maassluissedijk in Vlaardingen. Deze plek kent voor haar geen geheimen meer. De bouw van Mrija is een intens project. In acht maanden tijd is hier een complete wijk uit de grond gestampt. Er is plek voor duizend vluchtelingen.
De eerste drie woongebouwen en een kantoorgebouw voor onder andere een dokterspraktijk staan er al. Er komen nog een basisschool, extra woongebouwen, 48 tiny houses en een gymzaal bij. In juli moet alles af zijn. "Dit had Vlaardingen zelf niet kunnen betalen. Zonder hulp van de overheid was deze wijk er niet gekomen."
De 'flat' van flexwoningen - een gebouw van drie etages hoog
De 'flat' van flexwoningen - een gebouw van drie etages hoog © Rijnmond
Mrija wordt een kinderrijke wijk: veel vluchtelingen zijn vrouwen met kinderen. Auto's blijven aan de rand van het terrein staan. In de verte zie je de metro tussen Rotterdam, Vlaardingen en Hoek van Holland voorbij rijden.

Flat C2 is het nieuwe thuis van Lana

Op het terrein staat ook een flatgebouwtje van drie verdiepingen. In dit woonblok zitten twee- of driepersoonswoningen. Het gebouw heeft de korte naam 'C2'. Hier gaat Lana Bekirova met haar zoon Amiran en man Enver wonen. Ze verblijven nu in de opvang in het oude Unileverkantoor in Vlaardingen. Ze moeten daar de douche, keuken en toilet delen met anderen.
Lana kijkt ernaar uit om weg te gaan uit het kantoorgebouw en in de flexwoning te gaan wonen. "Ik ben blij en opgelucht dat we nu een plek hebben waar we in rust kunnen wonen."
Ze is vooral blij met de privacy die ze nu krijgt. "Zeker met oudere kinderen is het fijn dat ze een eigen plek hebben. Een plek om te ontspannen."
De keuken van een van de huizen
De keuken van een van de huizen © Rijnmond

Ouderen willen graag op de begane grond wonen

Lana en haar gezin woonden in de stad Lliv. Ze zijn daar naartoe gevlucht na de annexatie van schiereiland de Krim door Rusland in 2014. Nu zijn ze voor de tweede keer gevlucht. Haar man Enver heeft in het leger gediend en komt nu bij in Nederland.
"Eindelijk hoeven we niet te vluchten." Lana spreekt Engels en is voor de gemeente Vlaardingen de uitgelezen persoon om als aanspreekpunt te fungeren voor nieuwe bewoners. Ze is druk om aan iedereen te vragen waar ze het liefste willen wonen. "Ouderen die moeilijk trap kunnen lopen, willen graag op de begane grond wonen", vertelt ze.
Deze hal wordt nog helemaal stofvrij gemaakt
Deze hal wordt nog helemaal stofvrij gemaakt © Rijnmond

Tijdelijke wijk tot 2026

De Oekraïnewijk blijft tot 2026. De flexwoningen worden daarna weggehaald. De huizen zijn kant-en-klaar op een fundering gebouwd en zijn makkelijk weer op te pakken. De meeste flexwoningen (339) zijn gehuurd van een bouwbedrijf. Het is nog niet bekend waar deze huizen in de toekomst naartoe gaan. Vlaardingen zoekt samen met woningcorporaties naar een andere plek voor deze woningen.
De losse tiny houses zijn van Waterweg Wonen en komen vanaf 2026 op een andere plek in de gemeente Vlaardingen te staan.
Er is een kans dat de wijk in de toekomst gebruikt gaat worden voor de nieuwe waterzuiveringsinstallatie van Vlaardingen. De huidige installatie 'De Groote Lucht' is na ruim 40 jaar verouderd en voldoet niet meer aan de geldende standaarden. Het hoogheemraadschap heeft de locatie van Mrija op het oog. Maar dat moet de gemeenteraad uiteindelijk beslissen, zegt de wethouder.
Tot die tijd is de wijk het nieuwe thuis van Lana en andere Oekraïners. "Mensen zijn blij dat ze hier met elkaar kunnen wonen. Het is voor mij een droom."
Nu nog veel zand maar daar komt gras
Nu nog veel zand maar daar komt gras © Rijnmond

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl