LOKAAL

Onderwijsassistent die lhbti-dag afwees, terecht ontslagen

Het Insula College aan het Halmaheiraplein
Het Insula College aan het Halmaheiraplein © Google Streetview
De stichting H3O heeft terecht een onderwijsassistent van het Dordtse Insula College ontslagen, zo oordeelde de kantonrechter vrijdag. De medewerker is lid van een evangelische geloofsgemeenschap en werd na Paarse Vrijdag, eind vorig jaar, op non-actief gesteld na verschillende homofobe uitspraken tegenover leerlingen.
Tijdens Paarse Vrijdag, een actiedag waarop scholieren door paarse kleding te dragen hun solidariteit kunnen tonen met lhbti+'ers, werden paarse armbanden uitgedeeld. De man zou volgens leerlingen hebben geweigerd de armband te dragen, meldt RTV Dordrecht.
Hierna ontstond een discussie, waarin de onderwijsassistent meerdere Bijbelse teksten citeerde om uit te leggen waarom hij moeite heeft met de themadag. Ook zou hij hebben gezegd dat homo’s in de hel belanden, iets wat het schoolbestuur hem extra aanrekent omdat het hier gaat om een gesprek met leerlingen. Tijdens het omgaan met jongeren die nog in een vormende fase van hun leven zitten zou de assistent beter hebben moeten weten.
De man was op dat moment al achttien jaar actief als docentassistent op het Insula College. De scholenkoepel noemde het gedrag van de assistent eerder al onverantwoordelijk. Volgens H3O, de stichting die achter het Insula College zit, heeft de man zich op dusdanige manier uitgelaten en gedragen in het bijzijn van leerlingen dat deze zich niet meer veilig voelden.

Mediacircus

De zaak kreeg veel aandacht toen het verhaal van de onderwijsassistent via meerdere conservatief-christelijke websites werd gedeeld. Daarna ging het snel, met een demonstratie van medestanders van de man voor de school op het Halmaheiraplein tot gevolg. Hij zelf zegt met zijn geloofsgenootschap gesproken te hebben en actievoeren afgeraden te hebben. Dat is dus toch gebeurd, en heeft negatieve impact op de situatie gehad.
Volgens de rechter hadden de partijen elkaar wellicht nog weer kunnen vinden als alle commotie niet in de openbaarheid was beland: “Dan hadden zij het gesprek kunnen aangaan over de mate waarin een docentassistent zijn persoonlijke geloofsovertuiging en interpretatie van de Bijbel mag uiten in de schoolomgeving en wanneer hij zich daarin moet beperken/daarvan moet onthouden om soortgelijke problemen in de toekomst te voorkomen.”
In het statement benadrukt H3O dat de onderwijsinstelling het “belangrijk vindt dat wij als christelijke onderwijsorganisatie onze christelijke traditie koesteren”, maar ook voor een “inclusieve omgeving staat waarin iedereen zich veilig kan voelen en zichzelf kan zijn, ongeacht achtergrond en overtuigingen”.

'Wat vindt God ervan?'

Elwuar reageert bij de christelijke televisiezender Family7 op de uitspraak. “Het kwam erop neer dat ze mij belaagden ondanks dat zij wisten hoe ik erover dacht”, vertelt Elwuar. “Maar wat ik denk is niet relevant, het gaat mij erom: wat vindt God ervan? Dat heb ik steeds genoemd.” De onderwijsassistent beweert dat leerlingen “bleven aandringen met de armbandjes” ondanks dat zijn opvatting over Paarse Vrijdag bekend was bij de scholieren.
De ontslagen Elwuar weet nog niet of hij in hoger beroep gaat. “Niet zozeer om mijn gelijk te krijgen, maar wat betekent het voor christelijk Nederland als wij als christenen niet eens meer de Bijbel mogen citeren?”, vraagt hij zich af.
H3O hoopt de zaak, nu de uitspraak bekend is, zo snel mogelijk achter zich te laten.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl