DE VERDIEPING

Luister terug: Jolanda en Henk vol hartstocht over hun tijd bij de Roparun

Jolanda en Henk van der Velde.
Jolanda en Henk van der Velde. © Ruud de Boer
Toen Henk thuiskwam, kon zijn vrouw Jolanda niet om zijn verhalen heen, over de dingen die hij had meegemaakt bij het filmen van de Roparun. We spreken over begin jaren '90. Ooit begonnen als een estafetteloop vanuit Rotterdam naar Parijs met tientallen teams, is de 32e editie van de Roparun er één met honderden teams en inmiddels vele opgehaalde miljoenen voor kankerpatiënten. Henk en Jolanda waren daar al die tijd bij.
Het verhaal over 'de weddenschap' is bij de Roparunners wel bekend: Sjaak Bril moest door een blessure opgeven voor de marathon. Peter van der Noord vond dat een beetje slap en beweerde dat je pas echt goed bezig was als je naar Parijs zou lopen. De Roparun was geboren en Jolanda en Henk waren er nagenoeg vanaf het begin bij.

Professionalisering

Er is in de afgelopen jaren Roparun veel veranderd; waren er tientallen teams die lopen en fietsen in de begindagen, nu doen er honderden teams mee. Door die toename werd de richting van de Roparun (ROtterdam-PArijs run) omgedraaid: starten in Parijs en eindigen op de Coolsingel in Rotterdam. Eigen vervoer werd vervangen door een professioneel wagenpark met eenduidige logo's. "Maar," zo zegt Henk nadrukkelijk, "alles op basis van giften en vrijwilligheid. Zoveel mogelijk geld moet naar het goede doel".

Onderscheidingen

Voor hun werk kregen Jolanda en Henk respectievelijk de Erasmusspeld en een Koninklijke onderscheiding. En waar Henk al enige tijd geleden op andere wijze invulling geeft aan zijn vrijwilligerswerk, was Jolanda nog tot voor kort betrokken bij de Roparun. "Maar het is mooi zo. Na drie decennia is het echt tijd voor een nieuwe generatie die de Roparun-kar gaat trekken. Maar natuurlijk blijft de Roparun een heel grote plek in ons hart hebben. Dat kan ook niet anders".
Beluister hier het gesprek met Jolanda en Henk.
Je kunt het gesprek met Jolanda en Henk van der Velde óók terugluisteren als podcast. Klik op een van onderstaande links en abonneer je op: 'De Verdieping met Ruud de Boer'. Daar vind je nog veel méér mooie gesprekken met bijzondere regiogenoten!