SPARTA

Sparta freewheelt met ruime zege op degradant Cambuur naar zesde plek

Adil Auassar juicht na de gelijkmaker van Koki Saito tegen Cambuur: 1-1
Adil Auassar juicht na de gelijkmaker van Koki Saito tegen Cambuur: 1-1 © VK Sportphoto/Mischa Keemink
Sparta nam het zondagmiddag op tegen SC Cambuur en had geen kind aan de club uit het hoge noorden. In een doelpuntrijk duel wonnen de Spartanen met 4-1. Het was een duel waar weinig op het spel stond. De Kasteelclub is namelijk al verzekerd van de play-offs voor Europees voetbal, terwijl Cambuur al is gedegradeerd.
Sparta begon de wedstrijd tegen de hekkensluiter van de eredivisie allesbehalve goed. Na acht minuten voetballen maakte Jonathan de Guzmán in het eigen zestienmetergebied een overtreding, waarna scheidsrechter Richard Martens zonder enige twijfel de bal op de stip legde.
Vanaf elf meter was het aan Cambuur-spits Roberts Uldrikis om zijn eerste doelpunt van het seizoen te maken. Zijn inzet was hard in de linkerbovenhoek, waar Nick Olij met een spectaculaire redding kon voorkomen dat de Leeuwarders op voorsprong kwamen. Uit de hoekschop die hierop volgde was het dan alsnog raak voor Cambuur. Marco Tol kopte de bal uit corner achter Sparta-doelman Olij.
Sparta-doelman Nick Olij pakt de strafschop van Roberts Uldrikis
Sparta-doelman Nick Olij pakt de strafschop van Roberts Uldrikis © VK Sportphoto / Mischa Keemink

Spartaans doelpuntenfestijn

Ondanks de snelle achterstand ging Sparta niet bij de pakken neerzitten. Tobias Lauritsen miste na 24 minuten voetballen een grote kans op de gelijkmaker. Na een voorzet van Shurandy Sambo kopte de Noor de bal over de goal van Cambuur-doelman Brett Minnema.
Niet veel later was het dan wel raak voor Sparta. Zonder lang aarzelen plaatste Koki Saito de bal in de verre hoek. Acht minuten later wisten de Spartanen de snelle achterstand helemaal weg te werken. Na een verre inworp richting het zestienmetergebied kwam de bal voor de voeten van Mica Pinto, die zonder twijfel uithaalde. De Sparta-verdediger liet Cambuur-keeper Brett Minnema kansloos, met zijn snoeiharde volley: 2-1.
'Jaa Mica Pinto volleert de bal achter Brett Minnema'. Zo klonk de 2-1 van Mica Pinto op Radio Rijnmond Sport
Na de 2-1 leek het vertrouwen bij Cambuur helemaal weg. Joshua Kitolano kopte vier minuten later een voorzet van Younes Namli knap naar de verre hoek: 3-1. Direct na rust was daar ook snel de 4-1 voor Sparta en deze keer was het Younes Namli zelf die scoorde. Namli ging vanaf het middenveld zelf op avontuur en schoot van zo'n 20 meter raak.
Na de 4-1 van Sparta was de wedstrijd wel gespeeld en is het geen moment meer spannend geweest. Sparta heeft uit 33 wedstrijden 56 punten en staat definitief op de zesde plek in de eredivisie. Sparta heeft een speelronde voor het einde van het seizoen nu al het beste resultaat van de afgelopen 38 jaar geboekt. In het seizoen van 1984/1985 werden er 59 punten gehaald.

Sparta - SC Cambuur 4-1 (3-1)

9' 0-1 Marco Tol
30' 1-1 Koki Saito
37' 2-1 Mica Pinto
42' 3-1 Joshua Kitolano
51' 4-1 Younes Namli
Opstelling Sparta: Opstelling Sparta: Olij; Sambo (46' Abels), Vriends, Auassar, Pinto (64' Meijers) ; De Guzmán (64' Verschueren), Namli ('79 Aleman), Kitolano (84' Van Mullem); V. van Crooij, Lauritsen, Saito