EXCELSIOR

Feest op Woudestein! Excelsior is definitief gehandhaafd in de eredivisie na zege op Fortuna Sittard

Kik Pierie gaat uit zijn dak na de 1-0 voor Excelsior tegen Fortuna Sittard
Kik Pierie gaat uit zijn dak na de 1-0 voor Excelsior tegen Fortuna Sittard © VK Sportphoto
Excelsior heeft zich zondag gehandhaafd in de eredivisie. De Kralingers waren met 3-0 te sterk voor Fortuna Sittard. Omdat Feyenoord tegen FC Emmen de sportieve plicht vervulde, mag Excelsior zich opmaken voor nog een jaar op het hoogste niveau van Nederland.
Aan de omstandigheden lag het in elk geval niet op Woudestein. Excelsior speelde de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard op een uitverkocht Woudestein. De toeschouwers wilden natuurlijk op de eerste rij zitten om te zien of de Kralingers zich rechtstreeks zouden handhaven in de eredivisie. Dan moest het team van hoofdtrainer Marinus Dijkhuizen zelf wel winnen van de Zuid-Limburgers en had Excelsior een zege van Feyenoord op FC Emmen nodig.
Marinus Dijkhuizen is trots na handhaving bij Excelsior: 'Mijn mooiste prestatie'
De Kralingers wisten voorafgaand aan het thuisduel met Fortuna Sittard al één ding zeker: de meeste punten worden op het eigen kunstgrasveld behaald. Excelsior pakte 23 punten op Woudestein en slechts zes in andere stadions. Dit gegeven gaf de Rotterdamse burger moed, al moest Fortuna Sittard zeker niet onderschat worden. Ondanks dat vedette Burak Yilmaz (weer) ontbrak, veroverden de Limburgers buitenshuis zeventien punten in dit seizoen.

Amper momenten van opwinding

In de openingsfase slikte Excelsior een bittere pil. Linksback Arthur Zagré, die in de laatste weken een goede vorm toont, moest geblesseerd van het veld. De Kralingers raakten hier niet van slag, maar dat was bij de eerste grote kans van de wedstrijd wel het geval. Gelukkig voor Excelsior vond Tijjani Noslin van Fortuna Sittard keeper Stijn van Gassel op zijn weg. Excelsior speelde in de eerste helft in aanvallend opzicht amper een rol van betekenis.
Excelsior-doelman Stijn van Gassel bekroont topseizoen met handhaving én persoonlijke prijs
Veel kansen waren er dus niet in Kralingen. Excelsior schreeuwde na het halfuur om een strafschop nadat Couhaib Driouech werd neergelegd. Scheidsrechter Martin van den Kerkhof zag daar geen penalty in. In de blessuretijd van de eerste helft kroop Excelsior door het oog van de naald toen Fortuna Sittard gevaarlijk counterde. De harde voorzet van Noslin bereikte uiteindelijk geen medespeler.

Excelsior op dreef

Het maken van doelpunten bleek voor de aanval van Excelsior lange tijd ook tegen Fortuna Sittard een probleem. De Kralingse ploeg begon tegen Fortuna Sittard wederom zonder een echte spits. Na de rust greep hoofdtrainer Dijkhuizen toch in. Hij bracht met Reda Kharchouch voor Lamprou nu een echte spits in het team. Die wissel pakte goed uit.
Daan Bovenberg en Niels van Duinen zijn opgelucht na handhaving bij Excelsior
Na de rust drongen de bezoekers in eerste instantie aan. Fortuna Sittard schreeuwde om een strafschop na een handsbal van Siebe Horemans. Scheidsrechter Van den Kerkhof wilde daar niets van weten. Pas in de 52e minuut kreeg Excelsior de geest. Feyenoord-huurling Marouan Azarkan knikte de bal in de rechterhoek van doelman Ivor Pandur. Even later stuitte Kenzo Goudmijn op diezelfde keeper.
Kenzo Goudmijn handhaaft zich met Excelsior: 'Voor dit seizoen werden we al afgeschreven'
De Kralingers verdienden op basis van deze goede fase de voorsprong. Die kwam er ook. Azarkan slingerde aan de rechterkant de bal goed voor. Kik Pierie, die gehuurd wordt van Ajax, kopte de 1-0 op het scorebord. Woudestein ging bij dat doelpunt helemaal uit zijn dak. De thuisploeg, die uiteraard met de tussenstand bij FC Emmen-Feyenoord in het achterhoofd speelde, drong nog maar eens aan. De tweede treffer zou enkele minuten later volgen. Kenzo Goudmijn gaf de voorzet op het hoofd van Couhaib Driouech, die hard raakte knikte (2-0).
Couhaib Driouech viert de 2-0 voor Excelsior tegen Fortuna Sittard
Couhaib Driouech viert de 2-0 voor Excelsior tegen Fortuna Sittard © VK Sportphoto
Na de verdubbeling bleef het eenrichtingsverkeer in Kralingen. Excelsior speelde goed en voetbalde tegen Fortuna Sittard genoeg kansen bij elkaar. Zo liet Driouech op aangeven van Azarkan na om het duel definitief in het slot te gooien.
Kenzo Goudmijn gaat de lucht in na de 3-0 voor Excelsior tegen Fortuna Sittard
Kenzo Goudmijn gaat de lucht in na de 3-0 voor Excelsior tegen Fortuna Sittard © VK Sportphoto
Ondertussen begon Woudestein aan een groot feest, omdat Feyenoord bij FC Emmen op voorsprong gekomen was. Excelsior kon daarna nog twee keer juichen. Dat gebeurde bij de mooie 3-0 van Goudmijn en nog belangrijker: de definitieve handhaving in de eredivisie.

Excelsior - Fortuna Sittard 3-0 (0-0)

59' 1-0 Kik Pierie
73' 2-0 Couhaib Driouech
85' 3-0 Kenzo Goudmijn
Opstelling Excelsior: Van Gassel; Horemans, El Yaakoubi, Pierie, Zagré (11' Tjoe-A-On); Koopmeiners, Goudmijn (87' Agrafiotis), Baas; Azarkan (83' Van Duinen), Lamprou (46' Kharchouch), Driouech (87' Nieuwpoort)
Kijk hieronder naar de NOS Sport-samenvatting van Excelsior-Fortuna Sittard: