nieuws

'De pistolen moeten de wijk uit'

In Rotterdam-Bloemhof en Hillesluis zijn ze er helemaal klaar mee: het grote arsenaal wapens in hun wijk. In Rotterdam-Zuid wordt er relatief veel geschoten. Daarom is een groep bewoners en wijkorganisaties de actie 'Wapens de Wijk uit' gestart.
De actie is spontaan en recht uit het hart. Heel wat inwoners van Rotterdam-Zuid hebben ooit direct of indirect te maken gehad met de impact van een schietpartij. Die ervaring kan erin hakken.
Wapens De Wijk Uit heeft inmiddels al honderden steunbetuigingen ontvangen. Die komen niet alleen van bewoners, maar ook van speeltuinen, moskeeën, ondernemers en diverse stichtingen.

Abnormaal


Wim de Kievit wijst in wijkcentrum Kopblok omhoog naar naar de ramen. "Zie je die put? Dat is van een kogel. Daar zijn we behoorlijk van geschrokken. Gelukkig is er niemand gewond geraakt. Maar het geeft aan hoe waanzinnig het is dat mensen alles maar willen oplossen met wapens."
Het gevoel van Wim, Ayse, Ronald, Anil en de andere mensen achter 'Wapens de Wijk uit' lijkt breed te worden gedragen. Iedereen die deze middag op de Beijerlandselaan gevraagd wordt met de campagneposter op de foto te gaan doet mee.
"Het gaat om bewustwording", zegt Ronald Schouten "Dat het abnormaal is dat je wapens in huis hebt. "Wij Rotterdammers werken hard, kijken even op bij een incident en gaan weer door met hard werken. Maar hier moeten we echt wat met z'n allen aan doen."

Pistolen


Ayse Ören maakt zich zorgen om de kinderen in de buurt. "Ik vind dit belangrijk voor de jeugd. Kinderen horen dit op het nieuws en gaan het steeds normaler vinden. "De pistolen moeten de wijk uit."
Wapenbezit is op Zuid een diepgeworteld probleem. De armoede is soms groot. Criminaliteit kan de snelste weg lijken naar een prettig bestaan. Politie, gemeente zetten al langer in op het terugdringen van wapenbezit. Nu komen ook de bewoners in actie.
Wim de Kievit is tevreden als iedereen meedoet. Ondernemer Anil Jagroep van de Beijerlandselaan gaat nog een stap verder. "Echt alle wapens moeten hier de wijk uit. Heb je een wapen, levert het dan in."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl