VEER ROZENBURG

Rozenburgers hangen spandoek in centrum: ‘Autoveer moet zo snel mogelijk terug komen’

Het spandoek op de molen
Het spandoek op de molen © OPEN Rotterdam
De onvrede groeit in Rozenburg. Een groep van zeven inwoners heeft sinds vorig jaar de handen ineen geslagen om de problemen waarmee het dorp te maken krijgt aan te pakken. De groep ontstond vanwege de afsluiting van de Calandbrug. Door toedoen van hun handtekeningenactie kwam er uiteindelijk een vervangende veerpont. Nu is het al een tijdje weer raak, met de veerpont die auto’s vervoert van Rozenburg naar Maassluis.
De pont is stuk en de mensen met auto zijn sinds oktober 2022 genoodzaakt een flink stuk om te rijden. “De provincie steggelt met de exploitant over de kosten van de reparatie van de pont. De burger is daarvan de klos, zo simpel is het”, vat Rob Smith van Rozenburg in Actie (RIA) het probleem kort samen bij OPEN Rotterdam.
“In plaats van dat je dus heel snel aan de overkant bent, moet je nu de A15 op en de Botlektunnel door. Daar is het natuurlijk vaak raak met file. Daarna komt nog de Beneluxtunnel, waar het ook niet altijd vlot doorrijdt. Dan ga je richting Vlaardingen en Maassluis. Dat is ruim 26 kilometer om, in plaats van dat je hier de pont pakt en nog geen kilometer hoeft te overbruggen”, legt Dick Grinwis van RIA het ontstane probleem uit.
De actiegroep zet de mening kracht bij met een spandoek, dat sinds kort aan molen De Hoop in Rozenburg hangt. 'Geen woorden maar varen', is de boodschap.

Geen financiële middelen

Een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland laat weten in contact te staan met de vervoerder met als doel de veerpont zo snel mogelijk weer in de vaart te hebben. “In de gesprekken met AquaSwets (de vervoerder, red.) hebben we met elkaar geconstateerd dat de gevolgen van corona en de oplopende kosten van brandstof, onderhoud en personeel een negatief effect hebben gehad op de exploitatie van de veerdienst. Dit maakt dat AquaSwets op dit moment niet de financiële middelen heeft om de benodigde reparaties aan het veer uit te voeren.”
De provincie werkt momenteel aan een herstelpakket voor de veerdienst. “Hiervoor worden vanuit het grote maatschappelijk belang alle mogelijkheden onderzocht. De provincie sluit ook verdere juridische stappen niet uit, mochten wij er niet uitkomen met de vervoerder”, laat de woordvoerder weten.

Meer geld kwijt

Het steekt de mannen van Rozenburg In Actie dat de Rozenburgers nu door de omleiding veel meer geld kwijt zijn aan brandstof. Ook zijn ze de extra tijd kwijt aan de omleiding. Wat er nog wel vaart is een veerbootje voor fietsers en voetgangers. Voor als er mensen alleen in Maassluis hoeven te zijn, is dat vervoermiddel nog wel een alternatief. Maar dat geldt lang niet voor iedereen.
“Het brengt heel veel ongemak. Mijn zoon pakte die pont elke ochtend. De tijd is het grootste pijnpunt. Het is echt ongemakkelijk”, vertelt een vrouw die net van de veerpont af stapt met haar fiets. Een jongen die juist net op de boot wil stappen, baalt ook. “Ik heb ook vaak gestaan op dat autoveer. Ik mis hem zelf niet zo, want ik ga vaak met de fiets. Maar mijn vriendin is altijd met de auto en moet omrijden”, stelt hij.
Dit is een verhaal van onze mediapartner OPEN Rotterdam.