nieuws

Waarom worden de platanen aan de Wilsonweg zo drastisch gesnoeid?

Een plataan
Een plataan
Jan-René Gerritse vraagt:
In Rotterdam-Ommoord op de Wilsonweg zijn ze op dit moment de platanen drastisch aan het snoeien: grote dikke takken worden verwijderd, de kruinen worden flink kleiner gemaakt, de takken worden versnipperd.
Waarom doen ze dat? Veiligheid? Minder onderhoud in de toekomst, omdat er minder bladafval is?
De vraag heb ik ook al gesteld aan de gemeente, maar ik heb nog geen antwoord gekregen.
In de ogen van een leek, zoals ik, worden de bomen verminkt, persoonlijk vind ik het niet mooi, maar er is vast een goede reden voor.

Antwoord:


Snoeien is altijd een ingreep en dat valt direct op, net als met mensen die lang haar hebben er een stuk af laten knippen. De platanen op de ruit van ommoord worden flink gesnoeid om de doorrijhoogte te garanderen. De doorrijhoogte is wettelijk verplicht. Platanen staan bekend om hun groeikracht en al na 1 groeiseizoen zal de ingreep al niet meer opvallen. Na 3 jaar komen we terug en bekijken we of het nodig is de doorrijhoogte weer vrij te snoeien. Mocht dat nodig zijn dan is de ingreep niet meer zo fors als nu. Het dikke en lage takhout is er immers al uit. Dan volstaat een lichte snoei van dun takhout en is de boom weer op beeld.

We snoeien iig niet voor de vorm zoals een hovenier doet. We streven naar een doorrijhoogte en daarboven groeit de boom zijn natuurlijke groeiwijze.

Om 1 beeld te krijgen worden alle platanen hetzelfde gesnoeid, daarbij komt dat er ook een aantal bomen boven tuinen, gevels, lichtmasten en verkeerslichten groeien.

Luister elke zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur naar Vraag het de Bieb op Radio Rijnmond voor vragen en antwoorden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl