LOKAAL

Oud-hoofdcommissaris Jan Blaauw heeft vanaf nu zijn eigen plein

De onthulling van het Jan Blaauwplein
De onthulling van het Jan Blaauwplein © RTV Lansingerland
De legendarische Rotterdamse hoofdcommissaris Jan Blaauw heeft vanaf nu zijn eigen plein. Dochter Lies opende maandag in Berkel en Rodenrijs het Jan Blaauwplein in de woonplaats van haar in 2020 overleden vader. Het gaat om het plein naast het Berkelse café 't Vierkantje.
Lies is in de wolken met de vernoeming. "Mijn vader kijkt vanaf boven vast met een big smile. Die vindt dit geweldig, dat weet ik zeker", zegt ze tegen RTV Lansingerland. "Ik moest net wel even een traantje wegpinken. Ik vind het heel erg mooi. Ik was en ben trots op mijn vader en vandaag een tikkie meer. Ik ben heel dankbaar dat dit heeft kunnen gebeuren."
Blaauw overleed in 2020. Al snel daarna kwam het idee op om een plein naar hem te vernoemen, maar door de zogeheten 'tienjaarstermijn' lukte dat de afgelopen jaren niet. Iemand moet minstens tien jaar overleden zijn voordat een straat of plein officieel naar hem of haar vernoemd mag worden.
Het gaat om een algemene regel waar uitzonderingen op worden gemaakt, en dat is in het geval van Blaauw gebeurd.
Jan Blaauw was de politieman die eigenlijk nooit met pensioen is gegaan. Na een carrière bij de Rotterdamse politie ging hij niet achter de geraniums zitten, maar schreef hij boeken en artikelen over het vak. Hij werkte ook mee aan uitzendingen van Peter R. de Vries, Misdaadverslaggever.
Jan Blaauw in 1975
Jan Blaauw in 1975 © Stadsarchief Rotterdam
"Maar Jan was ook de liefste papa en liefste opa", vertelde Lies eerder al aan RTV Lansingerland.
“Papa was gewoon papa. Mijn vader heeft veel voor mensen betekend, maar dat krijg je als kind niet altijd mee. Na zijn overlijden hebben wij dat eigenlijk pas echt ontdekt."
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Lansingerland.