AANSLAGENGOLF

Aboutaleb blij met nieuwe wet: burgemeester mag nu woningen sluiten bij kans op explosie of wapens in huis

De Tweede Kamer heeft dinsdag een wet aangenomen die het makkelijker maakt voor burgemeesters om woningen te sluiten die mogelijk iets met explosies of drugscriminaliteit te maken hebben. Burgemeester Aboutaleb sluit al langer panden, maar de rechter draaide die beslissing regelmatig weer terug. De nieuwe wet geeft duidelijkere richtlijnen. En daar is de Rotterdamse burgermeester blij mee.
Dit jaar zijn er al zo'n veertig explosies geweest in Rotterdam. In de regio gaat de teller al richting de zestig. De burgemeesters van de vier grote steden in Nederland drongen al een tijdje aan op betere wetgeving, zeker omdat er door de toename van het aantal explosies meer en meer huizen worden gesloten. Dat ging dan via een zogeheten noodbevel. Maar als bewoners de beslissing aanvochten bij de rechter, leverde dat een hoop gesteggel op. Soms haalde de gemeente ook bakzeil.
"Tot nu was het voor mij zeker een doorn in het oog dat ik panden niet kon sluiten als we daar een kalasjnikov of een automatisch wapen aangetroffen hadden, omdat het noodbevel daartoe niet reikt", zegt Aboutaleb op Radio Rijnmond. "Nu krijgen we daar wel grondslag voor in de wet. Dat is een heel belangrijke nieuwe toevoeging."

Twijfels over wet

Niet iedereen is blij met de nieuwe wet. Critici zijn bang dat onschuldige Rotterdammers het slachtoffer worden. Aboutaleb deelt die zorgen niet. "Die explosies zijn nooit willekeurig. De adressen worden gekozen, omdat ze vaak in relatie staan met drugs."
Een veelgehoorde twijfel is dat eventuele vrouwen en kinderen de dupe kunnen worden. "Als we in een pand een gezin aantreffen en in de kledingkast een kalasjnikov vinden, dan kun je je afvragen: hoe onschuldig is zo'n bewoonster dan?" reageert de burgemeester. "We hebben weleens meegemaakt dat we overal in de woning ladingen drugs vonden en de mevrouw verklaarde dat ze van niets wist. Dat vinden wij altijd een bedenkelijke opvatting."
De burgemeester benadrukt dat de gemeente zorgvuldig met situaties omgaat als er kleine kinderen in het spel zijn. "Dan zullen we altijd maatregelen treffen zodat die niet op straat komen te staan."
Ook vraagt hij zich of kinderen in zo'n geval misschien ergens anders beter af zijn. "Is zo'n kind wel veilig bij papa met een kalasjnikov een huis? Want die papa heeft die kalasjnikov waarschijnlijk niet voor niets. Hij heeft waarschijnlijk een conflict in de drugswereld. Waar is zo'n kind dan het meest veilig: in andere handen of bij papa die een automatisch vuurwapen in huis heeft?"