LOKAAL

Rollatorprotest in Delfshaven tegen opheffing tram 4 en 8: 'Rotterdam heeft hier last van'

Een deel van de demonstranten
Een deel van de demonstranten © OPEN Rotterdam
Tientallen Rotterdammers protesteerden dit weekend, vergezeld door een rollator, tegen de opheffing van tram 4 en 8 in de wijk Spangen. De gemeente wil de tramlijnen schrappen en alleen nog laten rijden op dagen dat Sparta thuiswedstrijden speelt, om voetbalfans te vervoeren. Tot ongenoegen van veel bewoners.
De tramlijn is erg belangrijk voor de bewoners van Delfshaven, zeker voor hen die slecht ter been zijn. In de buurt van de Schiedamseweg wonen veel ouderen benedendijks en op het bovendijkse stuk zijn de winkels met eerste levensbehoeften, apotheken en de huisarts te vinden. Het lukt ouderen daarom niet om met rollator naar de winkels te gaan, daar hebben ze de tram voor nodig.
Een bus als vervangend vervoermiddel zien de demonstranten niet zitten: "Die zakt niet vaak door de achterwielen om die mensen makkelijk in te laten stappen’’, vertelt een van de demonstranten aan OPEN Rotterdam. "Met een rollator, stok of rolstoel is een tram veel makkelijker."
De actievoerders stappen met rollator en al in de tram naar Sparta. "Ik wil me solidair verklaren met de mensen die slecht ter been zijn", zegt een van hen. "Het is erg dat de tram wél rijdt als Sparta speelt, maar niet als mensen 'm nodig hebben." Rini Vermeulen is de initiatiefnemer van het protest en vindt het oneerlijk dat tram 4 in Hillegersberg wel blijft rijden: “Het moet niet zo zijn dat je wél een tram krijgt als je wat meer in de pap te brokkelen hebt. Dat vind ik niet terecht."
Bij de demonstratie is ook PvdA-raadslid Richard Moti aanwezig. Hij steunt de actie. "Ik hoop dat het college, en met name wethouder Karremans, een keer gaat luisteren naar de Rotterdammers. We hebben al meer dan 15.000 handtekeningen opgehaald voor het blijven van de trams."
Dit is een verhaal van onze mediapartner OPEN Rotterdam.