WONEN

Nieuw plan voor de bouw van 3000 woningen in Schiedam: anderhalf gebouw gaat van de kaart

Artist impression van Schieveste
Artist impression van Schieveste © Ontwikkelcombinatie Schieveste
Eén gebouw weghalen en één gebouw halveren: dat is de oplossing van de gemeente Schiedam voor het Schieveste-debacle van begin mei. De Raad van State keurde het eerste bestemmingsplan voor de bouw van drieduizend woningen in Schiedam begin mei af. ‘Onzorgvuldig’, noemde de Raad van State het plan. In de nieuwe versie zouden die onzorgvuldigheden weggenomen moeten zijn.
Verschillende bedrijven in de directe omgeving maakten bezwaar tegen de bouwplannen, onder wie de eigenaar van het nieuwe DCMR-gebouw. Volgens hem mogen in de directe omgeving van het pand geen woningen gebouwd worden, omdat die ten koste van de zichtbaarheid van het gebouw gaan.
De eigenaar van het DCMR-pand kreeg bij de Raad van State gelijk. Het alternatieve plan dat hij had ingediend was onvoldoende bekeken. In het nieuwe plan van de gemeente Schiedam is duidelijk te zien waarom de vastgoedonderneming zoveel problemen had met de geplande nieuwbouw. Pal naast het DCMR-gebouw zou namelijk een woontoren van 90 meter verrijzen en direct voor de deur nog een pand van 33 meter hoog. In het herziene plan is de hoogste woontoren gehalveerd in het aantal hoogtemeters. Het pand van 33 meter hoog is helemaal geschrapt.
Door het nieuwe bestemmingsplan zo snel mogelijk aan de gemeenteraad aan te bieden, hoopt de gemeente dat de bouw zo min mogelijk vertraging oploopt. Wethouder Antoinette Laan gaf eerder bij SCHIE al aan de toekomst rooskleurig tegemoet te zien. “De bezwaren die gemaakt zijn, zullen we meenemen in het nieuwe bestemmingsplan. Zo kunnen we snel aan de slag met het bouwen van 1200 tot 3000 woningen in de stad.”
De plannen worden dinsdagavond in de raad besproken. Op 30 mei neemt de gemeenteraad definitief een beslissing.
Dit is een verhaal van onze mediapartner SCHIE.