SPARTA

Tien Spartanen beantwoorden dé vraag: gaan we Europa in? 'Play-offs voor eeuwig vervloeken als het niet lukt'

Sparta Piet richt zijn verrekijker op de Conference League-trofee, een sfeeractie van Sparta-supporters voor het duel met Cambuur
Sparta Piet richt zijn verrekijker op de Conference League-trofee, een sfeeractie van Sparta-supporters voor het duel met Cambuur © Henk Jan Dijks/Orange Pictures
Sparta is de trotse nummer zes van het eredivisieseizoen 2022/2023. Maar het seizoen zit er nog niet op. Met de play-offs om Europees voetbal wacht een mogelijk schitterend toetje. Gaat Sparta voor het eerst in bijna dertig jaar Europa in? En hoe groot is de teleurstelling als het niet lukt? We vragen het aan tien (bekende) Spartanen.
Sparta speelt komende donderdag eerst uit tegen FC Utrecht. Zondagavond volgt de return op Het Kasteel. In de competitie verloor Sparta twee keer van Utrecht. Uit werd het 3-1, thuis 0-3.

Dennis de Nooijer

Dennis de Nooijer speelde in de jaren tachtig, negentig en begin deze eeuw 277 wedstrijden voor Sparta, waarin hij 71 keer scoorde. Tegenwoordig is hij trainer van het Zeeuwse GOES, in de vierde divisie.
Dennis de Nooijer als trainer van GOES
Dennis de Nooijer als trainer van GOES © Danny Ploegaert/Orange Pictures
"Ik ben ervan overtuigd dat ze het tegen FC Utrecht gaan halen. Sparta is op dit moment gewoon veel beter dan Utrecht, klaar. Twente wordt een stuk lastiger, dat is een ploeg in vorm. Die zijn in mijn ogen de favoriet. Maar het zou fantastisch zijn, Europees voetbal is voor Sparta echt een tijdje geleden. We hopen het allemaal."
"De teleurstelling zou niet zo groot zijn als ze uiteindelijk verliezen van een heel goed team, wel als ze de eerste ronde niet overleven. Het zou geweldig zijn als we na het succes tegen HSV van bijna veertig jaar geleden weer Europa in gaan. Je weet niet hoe het volgend jaar gaat, dus dit is dé kans. Als het niet lukt is dat helemaal geen smetje, je moet er ook eerst komen. Dit is een prachtig toetje na een mooi seizoen. Je mag al trots zijn dat je dit bereikt hebt, met goed voetbal en mooie goals."

Anton Slotboom

Anton Slotboom is schrijver en journalist, maar bovenal Spartaan. Hij schreef ooit hét boek over dichter en Sparta-icoon Jules Deelder ('De zin van het leven ben je zelf'). Tegenwoordig geeft hij elke week zijn scherpe mening over het wel en wee rond de Kasteelclub in de Rijnmond-podcast 'Sparta naar Voren!'.
Anton Slotboom, Frank Stout, Maurice Steijn en Ruud van Os in Sparta naar Voren!
Anton Slotboom, Frank Stout, Maurice Steijn en Ruud van Os in Sparta naar Voren! © Rijnmond
"Als Sparta niet Europa in gaat ga ik tot in de eeuwigheid het hele play-off-systeem vervloeken. Het neigt naar beschermen van de grotere rijkere ploegen. Als je dan een ongekend seizoen beleeft als minder rijke ploeg is het heel vervelend dat je in een staartje terecht komt waarin je jezelf nog een keer moet bewijzen. Terwijl we dat al gedaan hebben. Je wordt nu niet beloond maar krijgt een gek dessert."
"Ik vrees met grote vreze dat we het niet gaan overleven. Ik denk dat Utrecht nog wel lukt, maar Twente-uit... we hebben nu wel iets te verliezen, dat hadden we vorige keer (twee jaar geleden, red.) niet. Toen mislukte het tegen Feyenoord. Nu is de inzet toch wel hoog. Spelers en staf moeten zichzelf zien te belonen. Het wordt een hele pittige missie."
"Een beetje Spartaan begint nu aan zelfbescherming te doen. Maar ik weet zeker dat als dit spaak loopt iedere Spartaan denkt: het fantastische seizoen blijft onbeloond. Maar een smetje is een groot woord. Het is een geweldig seizoen geweest. De seizoenkaart was het geld dubbel en dwars waard. Ik zou met de spelers en staf bedroefd zijn als het niet lukt, maar het zou de selectie sowieso niet kwalijk te nemen zijn. We zijn al dankbaar voor wat ze hebben laten zien. Sparta staat op de kaart. We zijn qua populariteit de vijfde club van Nederland. In dat opzicht is de buit al binnen."

Ron van den Berg

Ron van den Berg speelde in de jaren tachtig en negentig 268 wedstrijden voor Sparta, waarin hij 37 keer scoorde. Tegenwoordig is hij als scout werkzaam voor de club.
Ron van den Berg op archiefbeeld
Ron van den Berg op archiefbeeld © Martin Hulsman/Orange Pictures
"Utrecht-uit, daarna thuis... dat gaan twee heel moeilijke wedstrijden worden. Utrecht is een aparte cupfighter die het op dit soort momenten goed doet. Daarna ook nog tegen FC Twente, dat vind ik de beste ploeg van de vier. Het zal niet makkelijk worden, maar het is niet onmogelijk. Ik denk dat het gevoel bij Sparta wel goed is en dat we gretig die nacompetitie in gaan."
"Ik zou het heel jammer vinden als het niet lukt, maar teleurstelling is het niet. Sparta heeft het heel goed gedaan. We kunnen terugkijken op een seizoen dat we vorig jaar niet hadden verwacht. Het seizoen is sowieso meer dan geslaagd. Dit is het toetje waarmee je het nog mooier kunt maken."

Mourad Mghizrat

Mourad Mghizrat speelde eind jaren negentig vijftig wedstrijden voor Sparta. Tegenwoordig doet hij als jongerenwerker nog maatschappelijk werk voor de club. Daarnaast is hij assistent-trainer bij Quick Boys, in de tweede divisie.
Mourad Mghizrat op de bank bij Quick Boys
Mourad Mghizrat op de bank bij Quick Boys © Martin Hulsman/Orange Pictures
"Of we Europa in gaan? Haha. Ja das een goeie. Elke Spartaan wil het graag, maar dan zal het echt goed mee moeten zitten. Alle puzzelstukjes zullen op z'n plaats moeten vallen. Dat is tot nu toe het hele seizoen zo geweest. Utrecht is wel de angstgegner, wedstrijden tegen die club zijn geen pluspunt van Sparta. Maar als je daar uit een goed resultaat boekt kun je het thuis afmaken."
"Seizoen mislukt als we niet Europa in gaan? Dat is onzin. Je hebt een fantastisch seizoen, met alles erop en eraan. De sfeer is fantastisch, iedereen is blij. Tegenstanders komen met knikkende knieën naar ons stadion. Mensen vergeten dat je een jaar geleden aan de strop hing en schieten nu door in de euforie. Als we het halen is dit echt het seizoen geweest dat alles meezat. Ik hoop het voor iedereen, maar ik houd de kans op 50 procent."

Henk van Stee

Henk van Stee speelde in de jaren tachtig voor Sparta. Hij was van begin 2018 tot eind 2021 een kleine vier jaar technisch directeur op Het Kasteel. In die periode promoveerde Sparta naar de eredivisie en bereikte het in 2021 de play-offs om Europees voetbal, waarin verloren werd van Feyenoord.
Henk van Stee als technisch directeur van Sparta
Henk van Stee als technisch directeur van Sparta © Awe Krijger/Orange Pictures
"Ik denk niet dat Sparta Europa in gaat. Ik had het geweldig gevonden, maar schat Utrecht hoger in. Ik hoop het wel, maar denk het niet. Ik vind Utrecht iets meer kwaliteit hebben dan Sparta, met een hoop ervaring. We hebben in het verleden ook niet zoveel gewonnen van Utrecht, waar ook een stijgende lijn te zien is qua spel. Ze hebben ook weinig blessures. Maar het belangrijkste: ik vind dat Utrecht in de breedte sterker is, ze hebben een sterke bank."
"De teleurstelling als het niet lukt is niet groot. De club Sparta zou je tekort doen om dan opeens van een mislukt seizoen te spreken. Sparta heeft een uitstekend seizoen gedraaid, boven verwachting. De laatste wedstrijden waren wel veel minder. Sterkhouders vallen ver terug, Tobias Lauritsen bijvoorbeeld. Maar je weet het nooit, alles valt of staat bij de eerste wedstrijd. Als je maar met 1-0 verliest in Utrecht... Sparta is thuis moeilijk te verslaan."

Peter van der Zwan

Peter van der Zwan is voorzitter van supportersvereniging 'De Sparta Supporter', en bij elke wedstrijd van Sparta in het stadion aanwezig.
Sparta naar Voren! met Peter van der Zwan
Sparta naar Voren! met Peter van der Zwan © Rijnmond
"Ja... ik twijfel. Ik wil het graag geloven, heel graag. Maar op dit moment heb je 25 procent kans. Wij zijn een outsider. Ik vind Utrecht en zeker Twente de favorieten. Ik probeer het ook een beetje te downplayen, we hebben dit zolang niet meegemaakt. In de jaren tachtig was ik nog niet op Het Kasteel, dus ook voor mij zou dit een primeur zijn. Met name omdat we eerst uit spelen maken we tegen Utrecht een kans. We hebben dit seizoen bewezen dat je serieus rekening met ons moet houden."
"Toen we in de eerste seizoenshelft met 3-1 van Utrecht verloren was het team nog niet zo ver als nu. Maurice Steijn was nog aan het kneden. Thuis was het breekpunt de rode kaart voor Adil Auassar. Tot dat punt waren we de iets bovenliggende partij. De kansenverhouding voor nu gaat richting 50-50."
"Teleurstelling als we het niet halen? Ligt eraan hoe je ten onder gaat. Een veegpartij, wat ik niet verwacht, is wel even een anticlimax. Gaan we strijdend ten onder is de teleurstelling misschien nog iets groter, maar die maakt dan snel plaats voor trots. De trots zal uiteindelijk sowieso overheersen. Onderaan de streep is het ongekend als je nu even Europa in gaat terwijl je vorig jaar het vege lijf hebt gered."
"Het is een unieke kans op een tripje naar Albanië, Cyprus, Kazachstan... kan mij het verrotten. Ik zit er al over te dagdromen. Mijn collega's gunnen me dan gelukkig een weekje weg. Vorige week namen we met de supportersvereniging samen met Sparta alle scenario's door. Dan begint het wel te kriebelen..."

Arjan van der Laan

Arjan van der Laan speelde in de jaren negentig 225 wedstrijden voor Sparta, waarin hij 57 keer scoorde. Daarna was hij onder meer bondscoach van de Oranje Leeuwinnen. Tegenwoordig is hij trainer in het amateurvoetbal, bij Altior in Langeraar.
Arjan van der Laan als trainer langs de lijn bij Altior
Arjan van der Laan als trainer langs de lijn bij Altior © Ron Hoenson/Orange Pictures
"Ik verwacht dat de strijd normaal gesproken tussen Twente en Sparta zal gaan. Die clubs hebben het meeste recht op Europees voetbal. Als je het hele seizoen zo stabiel bent geweest. Het zou de kers op de taart zijn voor Sparta. Die hebben ze ook verdiend. Ze zijn aan zo'n geweldige serie bezig, als je vorig seizoen meeneemt. Maar de wedstrijden worden niet bepaald door gunfactor. Je zal het niet cadeau krijgen en nog even moeten pieken."
"Utrecht heeft goede fases gekend, maar bij Sparta is het steeds dezelfde kern van spelers die het laat zien. Ik denk dat Utrecht individueel betere spelers heeft op een aantal posities, maar overall is Sparta een veel beter team. Dat ze dit seizoen twee keer van Utrecht hebben verloren is ook een mooie motivatie om mee te nemen naar zo'n play-off-wedstrijd."
"Als Sparta het niet redt hoeven ze zich nergens voor te schamen. Normaal gesproken eindigen Utrecht en Twente sowieso hoger dan Sparta. Ik vind deze play-offs wel een heel goed systeem om ook op dit niveau finales te hebben. Toen wij in 1996 zesde eindigden had je helemaal niets, nu mag je zelfs meedoen als je achtste bent. Ik heb er heel veel vertrouwen in dat we er in de finale staan."

Bas van Noortwijk

Bas van Noortwijk staat nog altijd in de boeken als de laatste Europese held van Sparta. De oud-doelman pakte in 1985 drie strafschoppen in een penaltyserie, waardoor Sparta ten koste van het Duitse Hamburger SV doorbekerde in de UEFA Cup.
FC Rijnmond met van links naar rechts: Bart Nolles, Bas van Noortwijk, Dennis van Eersel en Harry van der Laan
FC Rijnmond met van links naar rechts: Bart Nolles, Bas van Noortwijk, Dennis van Eersel en Harry van der Laan © Rijnmond
"Dat is alweer bijna veertig jaar geleden ja... peper het maar in, dan voel ik helemaal oud, haha. Ik wil nou wel eens de boeken uit, het heeft lang genoeg geduurd. Sparta zou best Europa in kunnen. Ik zou niet weten waarom ze kansloos zouden zijn. Utrecht is wel een lastige tegenstander. Sparta is geen underdog, maar ook geen favoriet. Laten we er niet te veel druk op gooien."
"Waarom zouden ze geen kans maken met deze inzet en spelopvatting, waarmee Sparta al het hele seizoen speelt? Twente is echt de lastigste die je kunt treffen, maar uiteindelijk bepaalt de vorm van de dag. Het ligt er ook aan of je je thuiswedstrijden wint. Ik zou wel teleurgesteld zijn als Sparta het niet haalt, want je gaat altijd voor het allerhoogste. Maar als je het hele seizoen bekijkt is het heel simpel: dat was fantastisch."

Derek Otte

Derek Otte is Rotterdammer, dichter, spokenwordartiest en schrijver. Maar bovenal is hij Spartaan. Een paar maanden geleden droeg hij in de Rijnmond-podcast 'Sparta naar Voren!' nog een speciaal gedicht over zijn Sparta voor.
"Europa in? Hahaha. Je hebt hopen en denken. FC Utrecht en Twente liggen ons totaal niet. Utrecht wordt al heel lastig, maar niet onmogelijk. Thuis deden we niet voor ze onder. Twente is wel echt een takkeploeg voor ons. Echt heel erg lastig. Zeker uit. Maar ook niet onmogelijk. Sparta heeft ons al heel vaak verbaasd dit seizoen. Ik ben oprecht heel benieuwd. Je hoopt op de absolute bekroning, dan word ik helemaal gek."
"Ik ben al heel trots, dat scheelt wel. Mijn wereld vergaat niet als het niet lukt. Dat is een fijn gevoel. De teleurstelling is natuurlijk ook afhankelijk van hoe zo'n wedstrijd verloopt. Als je 90 minuten 1-0 voor staat en het wordt in de 8 minuten blessuretijd 1-2 is dat wel even anders. Maar ik ben nu al ontzettend trots op de mannen."

Ruud van Os

Ruud van Os groeide van jongs af aan op met Sparta. Zo kwam onder anderen Louis van Gaal bij zijn ouders thuis over de vloer. In de jaren negentig was hij tien jaar stadionspeaker op Het Kasteel. Tegenwoordig is hij hoofdredacteur van Rijnmond en schuift hij elke week aan in de Rijnmond-podcast 'Sparta naar Voren!'.
Een jonge Ruud van Os als stadionspeaker van Sparta
Een jonge Ruud van Os als stadionspeaker van Sparta © Privé
"Nee, Sparta gaat niet Europa in. Natuurlijk hoop ik het, maar ik denk dat FC Twente deze play-offs de sterkste zal zijn. Ik denk dat het al een hele prestatie is voor Sparta als ze de finale van de play-offs halen. Utrecht is echt een angstgegner. In de Galgenwaard winnen we sowieso nooit, en ook op Het Kasteel gaat het altijd moeilijk."
"Ik ben totaal niet teleurgesteld als we het niet halen. Natuurlijk vind ik het jammer, maar we hebben een fantastisch seizoen gehad. Zesde plaats... In dertig jaar zijn we niet zo goed geweest. Dat gevoel zal te allen tijde blijven overheersen."
FC Utrecht-Sparta begint komende donderdag om 21:00 uur en is helemaal live te volgen via Radio Rijnmond. Datzelfde geldt voor de return, zondag om 18:00 uur op Het Kasteel.