ROTTERDAM-ZUID

Van knippen op straat tot een eigen kapsalon: ‘Altijd een zwak gehad voor alles wat buiten de norm valt’

Straatkapper Sjoerd heeft een eigen salon in Feijenoord
Straatkapper Sjoerd heeft een eigen salon in Feijenoord © Rijnmond
Hij knipte eerst daklozen bij de dagopvang en nu heeft Sjoerd de Vries (27) een eigen salon in de wijk Feijenoord in Rotterdam. Bij de Straatkapper kunnen de minder bedeelden terecht om hun haar of baard gratis te laten knippen. “Mensen zijn hier aan het overleven en hebben dit soort initiatieven nodig.”
Blues, Americana en countrymuziek komen uit de speakers. Veel meubels zijn van hout en geven een warme sfeer. Het meest opvallende in de salon? Een draaiende barbierspaal met de klassieke rood, wit en blauwe kleuren. In een andere kamer staan vier stoelen met daarin twee klanten met een aanzienlijke grijze baardgroei. Sjoerd weet precies wat hem te doen staat en begint met knippen.
Hij knipte eerst daklozen bij de dagopvang en nu heeft Sjoerd de Vries (27) een eigen salon in de wijk Feijenoord

Sjoerd, hoe voelt het om een vaste stek te hebben?

"Ik ben in 2017 begonnen met de Straatbarbier en knipte in mijn vrije tijd. Het was mijn droom om het fulltime te doen. Dat het nu in samenwerking met Humanitas werkelijkheid is geworden vind ik heel gaaf."

Je knipt voor de minder bedeelden, hoe kom je aan deze personen?

"Die bereiken we bijvoorbeeld via de gaarkeuken en voedselbank. Ze krijgen naast eten of hun pakket een bon waarmee ze een knipbeurt krijgen. Zo weet je zeker dat het bij de mensen terecht komt die het nodig hebben." 

Welke problemen kom je tegen in de wijk?

"Het is algemeen bekend dat Rotterdam de armste stad is van Nederland en Feijenoord is de armste wijk. Mensen zijn hier aan het overleven en hebben dit soort initiatieven nodig. Ik blijf nog steeds daklozen knippen, maar de vraag is groter dan deze groep."

Veel behoefte dus. Kan je dat wel aan?

"We staan nu met z’n tweeën. Hoe gaaf is het als we straks met z’n vieren de hele week de stoelen vol hebben. Dan kunnen we misschien wel veertig mensen op een dag knippen. Dat zou ik erg tof vinden."

Waarom ben je zo begaan met deze groep?

"Ik heb altijd wel een zwak gehad voor alles wat buiten de norm valt. Je krijgt echte mensen in deze kappersstoel. Je krijgt de echte verhalen als ze zich op hun gemak voelen. Daar houd ik van."
Ger Tabbernee, voor en na de knipbeurt
Ger Tabbernee, voor en na de knipbeurt © Rijnmond
Die echte verhalen komen onder andere van Ger Tabbernee (69) die in de kappersstoel zit. Hij heeft een verwilderde baard en pretoogjes, daarom schat je hem jonger in dan hij is. Hij is de eerste klant van Sjoerd vandaag. Ongeveer tien maanden woont hij in Humanitas Steenplaat, een zorgcomplex waar onder andere ex-daklozen wonen. In dit gebouw huist ook de salon van de Straatkapper.

Ger, hoe ben je hier terechtgekomen?

"Ik kom van de straat en was verslaafd aan heroïne en cocaïne. Daar ben ik nu helemaal klaar mee. Ik heb alleen nog een alcoholverslaving. Ik sliep voorheen bij vrienden en heb gelukkig nu hier een leuk huisje."

En een kapper!

"Daar ben ik heel blij mee. Ik kan goed met Sjoerd praten als iets me bijvoorbeeld dwarszit."

Is Sjoerd meer dan alleen een kapper voor je?

"Het is ook een vriend. Ik voel me goed als ik op de stoel zit omdat Sjoerd een luisterend oor heeft."
Sjoerd transformeert het verwilderde gezichtshaar van Ger in een mooie gladde baard. De top wordt ook bijgewerkt. Zijn pretoogjes fonkelen nu nog meer door de frisse coupe. 

Je bent kapper, maar welke andere rol zie je voor jezelf hier weggelegd?

"Het gaat om begrip tonen. Dat je het echt rot vindt wat de klant is overkomen. Ik hoef ook niet met de oplossing te komen. De mensen mogen hier zijn wie ze zijn. Klanten delen hun moeilijkheden met me en dat is voor hun al goed genoeg."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl