WONEN

Van modderpoel tot groene oase: eerste tiny house-wijk van Rotterdam staat als een huis

Ella en hond Aya voor hun tiny huis
Ella en hond Aya voor hun tiny huis © Rijnmond
Een kruidentuin, bloemen, planten en een natuurlijke vijver met kikkers. Wat eerst een bijna blanco kavel was, is nu een levendige, groene woonwijk in Rotterdam. In 2021 zijn pioniers begonnen met het bouwen en plaatsen van hun kleine huizen in de eerste tiny house-wijk van de stad. De bewoners hebben de handen flink uit de mouwen moeten steken en dat met vallen en opstaan. Een gevoel van trots overheerst. “Deze plek is uniek in Rotterdam.”
De Kleine Burg ligt aan aan de rand van het Zuiderpark in Rotterdam. Als je het park binnenloopt over het bruggetje vanuit Zuidwijk, zie je de tiny houses opdoemen. Idyllisch aan het water, verscholen tussen treurwilgen, riet en het hoge gras. De buren zijn vooral gebruikers van de volkstuincomplexen. Het wijkje heeft een eigen hek met brievenbusjes erop.
De Kleine Burg is een experiment. Er staan inmiddels elf kleine houten huizen. De bewoners mogen er van de gemeente in totaal tien jaar wonen. Daarvan zijn er nu dus nog acht over. "Dat wisten we toen we hier aan begonnen."
Zo ziet de Rotterdamse woonwijk met kleine huizen er uit:
Neem een kijkje bij de Rotterdamse Tiny Houses in 2023

Van modderpoel naar groene wijk

"We hebben echt moeten ploeteren om te komen waar we nu zijn", lacht bewoonster Parel van der Plas terwijl ze in de tuin van haar tiny house staat. Ze kijkt uit op treurwilgen en de plas. "De wijk was twee jaar geleden nog echt een modderpoel. We hebben als bewoners alles zelf moeten maken. Van het stroomnetwerk onder de grond tot de wandelpaden." De nieuwste aanwinst van de bewoners is een kruidentuin. Binnenkort komt er een glazen kas voor het kweken van groenten bij.
Parel voor haar tiny huis
Parel voor haar tiny huis © Rijnmond
Parel woont samen met haar man Erik en kinderen Lennie (8) en Wik (10) in hun zelfgebouwde tiny house. Het huis is 28 vierkante meter groot en heeft een grote veranda met flinke trampoline ernaast. De voortuin is een plantentuintje. Hiervoor woonde het gezin in een normale gezinswoning in Nesselande. Ze zijn in Kleine burg gaan wonen om meer in vrijheid te hebben en in de natuur te wonen. "We genieten vooral van de buitenruimte. Je woont echt op een mooie plek hier."

Tiny house wordt verbouwd voor de kinderen

Deze zomer gaan ze het huisje wel een beetje verbouwen. Nu slapen de twee kinderen nog samen op de vliering, maar daar komen straks twee aparte kamertjes. Zodat de kinderen elk een eigen plek hebben. "Verder hebben we genoeg ruimte. We hebben allemaal een plek in de woonkamer."
De woonkamer met vliering
De woonkamer met vliering © Rijnmond

Wijk is vrijwel zelfvoorzienend

De bewoners van de kleine huizen wonen bijna helemaal off-grid, dus zonder aansluitingen op nutsvoorzieningen. Ze wekken hun energie zelf op met zonnepanelen. Als de zon niet schijnt, gebruiken ze de opgeslagen stroom uit accu's. Het regenwater wordt opgevangen in ondergrondse watertanks en wordt gefilterd om te douchen, drinken en te koken.
De huisjes zijn wel aangesloten op het gemeentelijke riool. Dat komt omdat het waterschap nog geen goedkeuring heeft gegeven voor een helofytenfilter; een natuurlijke filter voor afvalwater die werkt met riet, zand en grind.
Uitzicht op de plas
Uitzicht op de plas © Rijnmond

Huis met zolder

Eén huis steekt wat boven de rest uit, het is de woning van Ella Theunissen en haar vriend Thijs. Het huis heeft een extra zolderkamer. Dat is de werkplek van Ella. Vanuit het zolderraampje kijk je zo uit op een gezamenlijke zitplek bij een vijver. Het huis is demontabel en kan in stukken op een vrachtwagen vervoerd worden. Ella woont er graag. De saamhorigheid is een van de pluspunten van de wijk, vertelt de Rotterdamse.
"Op zo'n megagroene plek wonen, vind ik het allermooiste. Je hebt een klein huis, maar wel een enorme buitenruimte. Het is het communityleven. Alles is door de bewoners aangelegd en door ons samen onderhouden. We doen dit met z'n allen!"
Parel en Ella inspecteren de tuin
Parel en Ella inspecteren de tuin © Rijnmond
De Kleine Burg houdt op zaterdag 27 mei van 11:00 tot 14:00 een open dag. Neem een bakkie koffie of thee, sluit aan bij de rondleiding en kijk binnen bij een aantal tiny houses. Locatie: Tussenburg nr 1 t/m 15 in Rotterdam.
?