PARTNERGEWELD

Ontsnapte tbs'er Kendrick M. stak ex-vriendin vele malen met een mes: 'Ik had geen moordplan'

De steekpartij vond plaats in deze flat in Soest
De steekpartij vond plaats in deze flat in Soest © Inter Visual Studio/Casper Bunschoten
Kendrick M. (32) was niet van plan om zijn ex fysiek te belagen toen hij haar na een ontsnapping opzocht in haar flat in Soest. Dat heeft de Schiedammer gezegd in een verklaring over het bloedbad dat hij eind november aanrichtte. De tbs'er stak de 27-jarige Loïs veelvuldig met een mes. Hij wordt verdacht van poging tot moord dan wel doodslag. Tegen de zin van zijn advocaat blijft die aanklacht overeind.
De verklaring van M. kwam dinsdag aan de orde tijdens een niet-inhoudelijke zitting in de rechtbank in Utrecht. Het was de eerste glimp van zijn versie van de gebeurtenissen in november. Lange tijd beriep de tbs'er zich op zijn zwijgrecht.
De verdachte was zelf niet in de rechtbank. Zijn slachtoffer Loïs* wel. Zij volgde het proces vanuit een aparte kamer, via een videoverbinding.

'Een van jullie gaat vandaag dood'

Schiedammer Kendrick M. ontsnapte tijdens een begeleid verlof uit de Pompekliniek in Nijmegen, waar hij verbleef vanwege de moord op een andere ex-vriendin in 2012, een Rotterdamse.
Via Facebook had hij vanuit de tbs-kliniek contact gelegd met meerdere vrouwen. Hij gebruikte daarvoor valse profielen, zoals die van een muziekproducent. Als de vrouwen bij hem op bezoek kwamen in de kliniek moesten zij zich voordoen als zijn nicht of zus. In werkelijkheid zou hij relaties met hen hebben gehad.
Direct na zijn ontsnapping ging M. naar de flat van ex-vriendin Loïs in Soest. Zij was daar met haar 5-jarige zoontje, dat ze net van school had gehaald. In het bijzijn van het jochie werd Loïs zwaar mishandeld en zeker twaalf keer gestoken met een mes.
In een verklaring over wat er in de flat gebeurde, heeft M. gezegd dat hij ruzie had met Loïs over geld. Ze zou hem hebben afgeperst. Ook zou de vrouw bezig zijn geweest om zijn tbs-traject te verstoren.
M. ontkent dat er sprake was van een poging tot moord, ofwel voorbedachte rade. Dat hij niet van plan was om haar echt iets aan te doen, zou onder meer blijken uit het feit dat M. geen mes bij zich had toen hij binnenkwam in de flat. De verdachte zegt dat hij veertig minuten binnen is geweest met de bedoeling om te praten en dat het gesprek uit de hand is gelopen.
Volgens M. zou Loïs en niet hij een 'niffie' (straattaal voor mes - red.) hebben gepakt.
Een traumahelikopter landt bij de flat voor hulpverlening aan de gewonde Loïs.
Een traumahelikopter landt bij de flat voor hulpverlening aan de gewonde Loïs. © Inter Visual Studio / Casper Bunschoten
Zijn verklaring staat haaks op wat het slachtoffer beweert. Volgens haar zei Kendrick toen hij haar en haar zoontje in de flat overrompelde: "Ik ben ontsnapt en heb niks meer te verliezen. Een van jullie gaat vandaag dood."

Kindvriendelijk verhoor

Omdat de verklaringen van Kendrick en Loïs zo uiteenlopen, wilde de advocaat van de verdachte dat het 5-jarig zoontje nog een keer wordt gehoord. Dat is al eens gebeurd. In een kindvriendelijke studio, door rechercheurs die hiervoor speciaal getraind zijn. Toch drong de advocaat aan op een nieuw verhoor. "Omdat het zoontje de enige getuige is van wat er in de flat is gebeurd."
De officier van justitie vond een tweede verhoor te heftig voor een kind van 5 jaar oud. Volgens haar heeft het zoontje een trauma opgelopen door wat hij in de flat heeft gezien. "Voordat hij werd verhoord, moest hij overgeven. Hij kan nog steeds moeilijk praten over het voorval en is in therapie."
De rechtbank was het eens met de officier en wees het verzoek van de advocaat af. Wel zullen de komende tijd andere getuigen worden gehoord, onder wie slachtoffer Loïs. De vrouw uit Bergschenhoek en haar twee kinderen die M. hielpen ontsnappen, staan ook op de lijst met te ondervragen getuigen.
Een van de kinderen zit nog steeds vast. Zijn voorlopige hechtenis is dinsdag met een maand verlengd.
De volgende zitting in dit proces is op 15 augustus. Ook dan zal de zaak nog niet inhoudelijk worden behandeld.
* Loïs is een pseudoniem. De echte naam van het slachtoffer is bekend bij de redactie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl