SPORT

Dordt niet langer shorttrackhoofdstad van Nederland: 'Zeer spijtig'

| Foto:
| Foto:
Tien jaar lang werden alle internationale shorttrackwedstrijden in ons land in Dordrecht gereden, maar vanaf komend jaar zal dat in Tilburg gebeuren. Daarmee is Dordt niet langer de shorttrackhoofdstad van Nederland. Sportwethouder Marc Merx noemt het "zeer spijtig".
Als organisator van wedstrijden om de World Cup en het EK groeide Dordt uit tot shorttrackhoofdstad van Nederland. Dordt wilde daar graag mee doorgaan, maar liep tegen te hoge kosten aan. Merx spreekt bij RTV Dordrecht van “een verdubbeling van de kosten die we de laatste keer hebben betaald” en vindt dat bedrag niet uit te leggen aan de Dordtse inwoners. “Zeker in een tijd waarin scherpe financiële keuzes nodig zijn.”
Daarbij komt ook nog kijken dat in Tilburg het enthousiasme groot is, benadrukt Carl Mureau, woordvoerder van de shorttrackbond KNSB. “Dordrecht en Tilburg zijn tegen elkaar afgewogen en toen is er voor Tilburg gekozen”, zegt hij. Die keus ligt vast tot en met 2029.

‘Zien het niet puur als verlies’

Toch is er een kans dat wereldtoppers als Suzanne Schulting, Jens van ‘t Wout en Xandra Velzeboer de komende jaren op het Dordtse ijs te zien zijn. Tilburg gaat namelijk één shorttrackevenement per jaar organiseren. In de jaren dat er twee grote evenementen in Nederland zijn, bijvoorbeeld een Europees kampioenschap én een wereldbekerwedstrijd, is de kans groot dat één van de twee wedstrijden in Dordrecht wordt georganiseerd. Wel heeft Tilburg de eerste keuze.
Suzanne Schulting juicht bij een overwinning op het EK Shorttrack 2019 in Dordrecht  | Foto:
Suzanne Schulting juicht bij een overwinning op het EK Shorttrack 2019 in Dordrecht
De gemeente Dordrecht wil dan ook kijken wat er nog wél in de Sportboulevard gehouden kan worden. “Met het budget dat we hebben voor het shorttrack kunnen ook andere mooie sportevenementen georganiseerd worden”, vertelt Merx. “We zien het dus niet puur als een verlies, maar juist als een kans om te kijken naar welke evenementen veel doen om bijvoorbeeld jeugd te inspireren en in beweging te krijgen.”

Ahoy Rotterdam

De shorttrackbond voegt eraan toe dat de organisatie altijd blij is geweest met de medewerking vanuit de Sportboulevard en de gemeente Dordrecht. “Alle lof daarvoor.” Wel zat de KNSB “af en toe tegen de grenzen aan van wat er mogelijk is qua ruimte in de Sportboulevard”.
Wie toch nog in de buurt van Dordrecht een shorttrack-evenement wil bezoeken, kan dat doen van 15 tot en met 17 maart 2024. Dan vindt in Rotterdam Ahoy het WK shorttrack plaats.
dit verhaal komt van onze mediapartner RTV Dordrecht