ROTTERDAM

Gele luchtsingel weer open, Rotterdams icoon verbindt de buurt en trekt toeristen

De Luchtsingel is een 390 meter lange houten voetgangersbrug rond Hofplein
De Luchtsingel is een 390 meter lange houten voetgangersbrug rond Hofplein © OPEN Rotterdam
De Luchtsingel is weer helemaal open. Een jaar lang was een deel van de luchtbruggen afgesloten vanwege houtrot. De heropening van het Rotterdamse icoon, dat verschillende delen van het stadscentrum en het noorden met elkaar verbindt, zorgt voor veel blije gezichten.
Sinds de opening in 2015 kunnen mensen over de gele Luchtsingel ongehinderd, zonder verkeer en verkeerslichten, op en neer lopen tussen Pompenburg, de Hofbogen en het Schieblock. Op de plekken waar je via de luchtbrug kunt komen, zijn in de loop van de jaren culturele hotspots ontstaan. Ook trekt de attractie toeristen die het leuk vinden om de stad vanaf een hoger niveau te bekijken.
De bruggen zijn al in 2011 bedacht door architectenbureau ZUS. Elma van Boxel, een van de oprichters van ZUS, baalde van de afsluiting, vertelt ze aan OPEN Rotterdam: “Het onderhoud is een tijdlang werk geweest van een likje verf hier en een lakje daar.” Maar over het huidige beheer is ze erg positief: “Er wordt hard gewerkt aan het opknappen en verduurzamen van de Luchtsingel, zodat deze weer lang mee kan.”

Buurt zien opbloeien

Volgens Elma zal de brug nog wel even open blijven. “Door de bouwcrisis zal niet van de ene op de andere dag alles in de stad veranderen.” Daarnaast wordt de brug meegenomen in de bestemmingsplannen van de gemeente, die bij de opening eigenaar werd van de Luchtsingel. “De doorgang door het Schieblock blijft, de brug over de Schiekade blijft en de singel blijft toegankelijk vanuit Pompenburg”, aldus Elma.
Sinds de komst van de Luchtsingel heeft Elma de buurt zien opbloeien. Op plekken waar eerst weinig gebeurde zijn nu culturele hotspots ontstaan. Op de trappen van de brug worden de biertjes van Biergarten gedronken in de zon en fotografen schieten hun portretten. Daarbij is het voor voetgangers een makkelijke manier om stoplichten te vermijden. “De singel heeft gezorgd voor sociale cohesie”, zegt Elma. “Dat is volgens mij wat je wil in een buurt.”
Dit verhaal komt van onze mediapartner OPEN Rotterdam, die de volgende reportage maakte: