WONEN

Rotterdam stijgt naar plek 8 als 'aantrekkelijkste woonplaats', ook Schiedam, Vlaardingen en Nissewaard in de lift

Rotterdam staat op plek 8 als het gaat om 'aantrekkelijk wonen' volgens de Atlas voor gemeenten
Rotterdam staat op plek 8 als het gaat om 'aantrekkelijk wonen' volgens de Atlas voor gemeenten © Rijnmond
Hoe aantrekkelijk is Rotterdam als woonplaats? Als het aan de nieuwe Atlas voor gemeenten ligt, zijn slechts zeven steden in ons land aantrekkelijker. Onderzoeksbureau Atlas Research vergelijkt in de atlas ieder jaar de vijftig grootste gemeentes in ons land met elkaar. Rotterdam stijgt met twee plekjes naar de achtste plaats. In de top 50 staan nog vier andere regiogemeentes. Dordrecht is de enige daler.
In 2016 stond Rotterdam nog op de 17e plek. De gemeente zit dus al langer in de lift als ‘aantrekkelijke woonstad’. Wel scoort Rotterdam nog steeds slecht wat betreft het aantal mensen onder de armoedegrens.

Grote stad met grote aantrekkingskracht

Atlas-onderzoeker Jornt Mandemakers legt uit hoe de scores voor de steden worden opgebouwd. "Er zijn zeven factoren die uiteindelijk de aantrekkingskracht van een stad bepalen. Bijvoorbeeld veiligheid, werkgelegenheid en de voorzieningen van een stad."
Dat Rotterdam goed scoort op de lijst is vooral te danken aan de oppervlakte, volgens Mandemakers. "Het is een grote stad. Rotterdam heeft enorm veel voorzieningen. Er zijn onwijs veel interessante winkels, musea en uitgaansgelegenheden. Ook de bereikbaarheid van werk is enorm hoog in Rotterdam. Er is heel veel aanbod van werk vanwege het formaat van de stad."
Wel kan Rotterdam volgens Mandemakers nog wel wat verbeteren. "De woonomgeving van de stad wordt vaak minder gewaardeerd door de mensen die er wonen. Dit heeft ook veel te maken met de lagere veiligheid. Het zal niet heel erg verrassend zijn, na de laatste tijd, dat Rotterdam slecht scoort op veiligheid."

Meer vooruitgang in de regio

Op de lijst van de vijftig grootste gemeenten staan nog vier andere gemeenten uit de regio Rijnmond: Schiedam (12e), Dordrecht (17e), Vlaardingen (19e) en Nissewaard (34e). Ook hier gaat het goed volgens Atlas. Afgezien van Dordrecht, dat fors is gedaald van 7 in 2022 naar 17 nu, zijn alle regiogemeenten zeker vijftien plaatsen gestegen in de afgelopen jaren.
Dat ook vier andere regiogemeenten in de bovenste helft van de ranglijst staan, is geen verrassing. De Randstad is hoofdleverancier van aantrekkelijkste steden en de gehele top 10 bestaat uit randstadgemeentes. De drie andere grootste steden van Nederland staan overigens allemaal boven Rotterdam: Amsterdam op 1, Utrecht op 4 en Den Haag op 7.
‘De slechtste' van de vier grote steden en veel mensen onder de armoedegrens. Rotterdam lijkt ondanks een stijgende lijn nergens echt aan kop te gaan. Er is een troost: de reiszoekmachine KAYAK benoemd Rotterdam tot nummer 1 op de lijst van duurzame bestemmingen voor stedentrips!