MAMMOET

Metershoge replica van zuidelijke mammoet te zien in History Land in Hellevoetsluis

De reconstructie van de zuidelijke mammoet in History land is 4 meter 20 hoog.
"Het was een gigant! En dat is niet overdreven!" Volgens mammoetexpert Dick Mol is de replica van de Zuidelijke mammoet die sinds woensdag te bewonderen is in themapark History Land in Hellevoetsluis de enige ter wereld in zijn soort. "Musea hebben wel modelletjes van 20 tot 30 centimeter. Maar deze is van voet tot schouder 4 meter 20 hoog."
Of de zuidelijke mammoet, de stamvader van alle mammoeten volgens Mol er écht helemaal uitzag zoals de reconstructie in History Land weet hij niet. "We zijn uitgegaan van aannames en feiten", legt hij uit. History land had een hele verzameling botten van de zuidelijke mammoet die allemaal in de regio gevonden waren. "Op de bodem van de Noordzee, op het strand van de Maasvlakte."
De enorme oerolifant heeft hier dus echt rondgelopen. Maar wel heel lang geleden: tussen de 2,5 miljoen en 1 miljoen jaar. De zuidelijke mammoet voldoet niet aan het beeld dat de meeste mensen hebben van een mammoet. Hij had geen lange haren en gekrulde slagtanden.
Het schaalmodel van de zuidelijke mammoet dat History Land gebruikte voor de metershoge reconstructie.
Het schaalmodel van de zuidelijke mammoet dat History Land gebruikte voor de metershoge reconstructie. © Het schaalmodel van de zuidelijke mammoet dat History Land gebruikte voor de metershoge reconstructie.

Kalig huidje

Eigenlijk had hij maar een kalig huidje, met hier en daar haren die eruit staken. De kunstenaar die de reconstructie maakte, Jim van Dijk, heeft urenlang haar voor haar in de huid zitten steken. Tienduizend waren het er in totaal. De huid heeft hij rimpeltje voor rimpeltje zitten plooien. "Zeventig vierkante meter", zegt hij.
Uren was hij ermee bezig. Drie maanden lang, dag en nacht en in de weekenden. Maar het resultaat is er dan ook naar. De stamvader van de mammoet heeft nu een eigen, levensgroot beeld. "Toen ik hem voor de eerste keer in het atelier van Jim zag, dacht ik: mmm, was hij wel zo groot, is dit niet een beetje overdreven?"
Mm, was hij wel zo groot, is dit niet een beetje overdreven?
Mammoet-expert Dick Mol
Later pakte Mol er een dijbeenbot bij dat hier in de regio gevonden is. Toen hij het langs de poot van het megabeest hield, zag hij dat de afmetingen toch echt klopten. "Hij had eigenlijk nog wel wat groter gekund. Het was echt een gigant."

Meer haren door klimaatverandering

Met de komst van de mammoetreplica wil History Land het verhaal van de zuidelijke mammoet vertellen en de bezoekers bewust maken van de evolutie die het dier zoveel jaar geleden doorgemaakt heeft. "Toen hij hier leefde, was er een subtropisch klimaat. Hij was vanuit Afrika naar Noordwest-Europa toegekomen waar hij leefde op de savanne. Hij at bladeren en takken van bomen en struiken en legde enorme bolussen vanwege zijn slechte spijsvertering. Wat hij niet verteerde kwam er meteen weer uit."
Toen het klimaat langzaamaan veranderde en het steeds kouder werd, veranderde de mammoet mee. Uiteindelijk evolueerde de zuidelijke mammoet tot de wolharige mammoet die bekender is.