POLITIEK

Wat moet Rotterdam doen tegen afval naast de container: boetes, voorlichting of meer containers?

Afval naast de container in Rotterdam-Overschie
Afval naast de container in Rotterdam-Overschie © Rijnmond
Een boete van ruim 150 euro als je een vuilniszak naast de container zet. Rotterdammers moeten flink betalen als ze de afvalregels overtreden. Een aantal partijen in de gemeenteraad wil daar vanaf, blijkt tijdens de bespreking van een nieuw plan van aanpak voor bestrijding van zwerfafval van wethouder Vincent Karremans.
Rotterdam heeft de boete een tijdje geleden ingevoerd in de strijd tegen vuilniszakken die naast vuilcontainers worden gedumpt. Dat gebeurt bijvoorbeeld als de container vol is of geblokkeerd. Mocht je je afval vaker fout dumpen, dan wordt de boete hoger, oplopend tot drie of vierhonderd euro.
Verschillende oppositiepartijen in de Rotterdamse gemeenteraad noemen de boetes 'een doorn in het oog' en willen dat die verdwijnen. De raadsleden denken dat Rotterdammers die niet volgens de regels hun afval dumpen, niet weten wat wel en niet mag. Bijvoorbeeld omdat ze de Nederlandse taal niet spreken. Daarom willen de partijen dat er informatie in andere talen komt en andere preventiemaatregelen.

Heeft boete effect?

Volgens D66 helpen de boetes helemaal niet om mensen tot ander gedrag aan te zetten. Mina Morkoç van GroenLinks is het daarmee eens en waarschuwt dat geldstraffen arme mensen alleen maar verder in de financiële problemen brengt: "Vergeet niet dat we leven in de armste stad van het land."
Leefbaar Rotterdam en de VVD houden vast aan het boetesysteem. Marike Abrahamse van de VVD: "Er zitten al veel preventiemaatregelen in het plan. Soms kennen mensen de regels wel, maar zijn ze lui en lopen ze niet door naar een andere bak."
Leefbaar-raadslid Benvenido van Schaik: "Als de boetes verdwijnen en het vuil toch moet worden opgehaald, gaat straks iedereen meer betalen voor de afvalstoffenheffing."
Denk draait de rollen helemaal om. Vuil naast de container is volgens deze partij een teken dat de gemeente tekortschiet. Het verhogen van boetes is geen oplossing, er moeten juist meer afvalbakken bij komen, vindt Denk.

Nog meer doen om zwerfafval te voorkomen

Het aanpakken van het zwerfafval is in Rotterdam de laatste jaren flink verbeterd, maar moet nog beter. Daarom heeft wethouder Vincent Karremans woensdag nieuwe plannen gepresenteerd. Zo komen er extra papierbakken, worden de ondergrondse containers op termijn vervangen door exemplaren waar het vullen makkelijker gaat en krijgen sommige locaties een persinstallatie die het afval samendrukt, waardoor die minder snel vol raakt.
Ook wil Karremans dat er pop-upmilieuparken komen en afval sneller wordt opgeruimd. En de wethouder zet opnieuw in op handhaven en straffen: er komen meer mensen die eigenaren van verkeerd gedumpte vuilniszakken opsporen en mogelijk worden de boetes hoger.
Volgende week spreekt de raad verder over het voorstel.