FEYENOORD

De week van Arne Slot: een reconstructie van hoe de trainer 'gewoon' bij Feyenoord bleef

Trainer Arne Slot en aanvoerder Orkun Kökçü van Feyenoord tonen de schaal op het balkon
Trainer Arne Slot en aanvoerder Orkun Kökçü van Feyenoord tonen de schaal op het balkon © Rijnmond
Arne Slot is ook komend seizoen de trainer van Feyenoord. Die kogel ging donderdagochtend door de kerk. Niet veel mensen hielden door de aanhoudende interesse van Tottenham Hotspur nog rekening met een langer verblijf van Slot in De Kuip, maar na het vieren van het kampioenschap hebben de supporters van Feyenoord weer reden tot juichen. Een terugblik op een veelbewogen week in Rotterdam-Zuid.

Vrijdag 19 mei

Als Arne Slot op vrijdagmiddag de persruimte van De Kuip betreedt, passeert hij de fotogalerij met de afbeeldingen van Feyenoord-trainers uit het verleden. Het kale hoofd van Slot is de enige foto die in kleur is afgebeeld. Zal dit na de zomerstop ook zo zijn?
Persconferenties met Slot zijn doorgaans een verademing. De trainer is welbespraakt, heeft vaak de lachers op zijn hand en hij levert altijd. Maar op vrijdag 19 mei is de sfeer anders. De verzamelde media wil na de titel eigenlijk maar één ding weten: waar ligt de toekomst van Arne Slot? Tottenham Hotspur dingt naar de handtekening van de 44-jarige trainer uit Bergentheim. Zelfs het Engelse Sky Sports heeft de oversteek gemaakt.
Voor het eerst sinds zijn aanstelling in 2021 is het ongemak voelbaar in de persruimte. Slot wil niet over zijn eigen toekomst praten. De succesvolle trainer kriebelt aan zijn neus en frummelt aan een microfoon als de eerste vraag over zijn toekomst gesteld wordt.
Slot lacht wel, dat doet hij altijd, maar minder comfortabel dan anders. "Ik zit hier niet om over de toekomst van mezelf te praten. We zitten hier voor de wedstrijd van zondag. Daar kan ik alle antwoorden op geven."
Nadat Sinclair Bischop namens ESPN de persconferentie heeft geopend, krijgt ook Arman Avsaroglu van de NOS een onbevredigend antwoord. "Ik ben zo netjes geweest om je netjes uit te laten praten, maar je krijgt hetzelfde antwoord als jouw collega. Ik zit hier voor de wedstrijd van zondag en die nemen we uiterst serieus. De belangen zijn nogal groot onderin de eredivisie. Dus je krijgt geen antwoord rondom dit onderwerp."
Een vraag later reageert Slot toch getergd. "Nu laat ik me toch verleiden om iets te zeggen en daar maak ik me zeker in de media niet populair mee. Maar de manier hoe mijn vertrek bij AZ door de media is weergegeven, veel te eenzijdig, zorgt ervoor dat alles wat ik zeg nu onder een enorm vergrootglas zou komen te liggen. Dus kies ik ervoor om zo min mogelijk te zeggen."
Arne Slot niet bezig met mogelijke kampioenswedstrijd
Arne Slot niet bezig met mogelijke kampioenswedstrijd © Rijnmond
Het Engelse Sky Sports denkt te weten dat Slot al heeft gesproken met Tottenham Hotspur, maar ook journalist Gary Cotterill krijgt in De Kuip niet het antwoord waar hij op hoopt. "We zijn hier voor de wedstrijd van zondag", lacht Slot. Ook persvoorlichter Samuël Sanches bemoeit zich er kort mee. "Ik denk dat de trainer duidelijk is." En daar moet ook Sky Sports het mee doen.
Wel vertelt Slot nog dat de Premier League een volgende stap in zijn carrière kan zijn. "Een logische volgende stap is het buitenland en ik heb altijd gezegd dat de beste competitie in de wereld de Premier League is."

Zaterdag 20 mei

Een dag na de persconferentie pakt Sky Sports flink uit met een artikel over Arne Slot. Cotterill is na zijn bezoek aan Rotterdam onder de indruk van de trainer van Feyenoord. "Hij is innemend, beleefd en goedlachs. Hij is warm, heeft charisma en is grappig."
Ook is er bewondering voor de prestaties van Slot bij Feyenoord. "Feyenoord was net als vijfde geëindigd met 29 punten achterstand op landskampioen Ajax. Twee jaar later zijn ze kampioen. Het is niet voor niets dat Feyenoord hem probeert te behouden."

Zondag 21 mei

Het is zondagochtend vroeg. De Telegraaf meldt dat Dennis te Kloese een miljoenenbod van Tottenham Hotspur heeft afgewezen. Niet op Arne Slot, maar op de algemeen directeur zelf. Een nieuwe wending. Tottenham heeft eerder dit seizoen ook al geprobeerd om Te Kloese weg te kapen bij Feyenoord.
"Ik ga niet ontkennen dat er een aanbod is gekomen, maar ik zeg meteen dat het mij niet heeft doen overwegen om met het gezin de boel weer op te pakken en te verhuizen", laat Te Kloese weten. "Ik ben bij Feyenoord gekomen om aan iets moois te bouwen en dat doen we met z’n allen. We zijn geweldig op weg en willen nog meer bereiken. Het zou raar zijn om zo snel al weer te stoppen bij Feyenoord." Oftewel, Tottenham kan je prima afwijzen.
Diezelfde ochtend zit hij in het programma Goedemorgen Eredivisie van ESPN. Te Kloese maakt indruk en legt nogmaals uit waarom hij bij Feyenoord wil blijven. Ook geeft hij aan dat Tottenham Hotspur zich niet gemeld heeft voor Arne Slot. Hij vertelt dat de trainer, die nog een contract heeft tot de zomer van 2025, niet zonder toestemming van Feyenoord in gesprek mag met de Engelse club. "Wij zijn samen met Arne een weg ingeslagen en hij staat bij ons onder contract. Maar ik kan zijn zaakwaarnemer (Rafaela Pimenta, red.) niet vertellen wat ze wel en niet mag doen."
Later die dag speelt Feyenoord als kersverse kampioen de voorlaatste competitiewedstrijd bij FC Emmen. De Rotterdammers winnen met 3-1 door goals van Oussama Idrissi en Danilo (twee keer). Na afloop verschijnt Slot voor de camera van ESPN.
Het gaat wéér over zijn toekomst. Slot lacht: "We komen nu in een repeterend verhaal terecht. Het is niet dat ik iets bekend ga maken, want ik heb nog een tweejarig doorlopend contract. Als er een club interesse in mij heeft, moeten ze langs Feyenoord. En dan moet Feyenoord ook nog eens tevreden zijn. Maar dat is allemaal als een club zich meldt, want Dennis Te Kloese heeft vandaag nog gezegd (bij ESPN, red.) dat dat niet het geval is."
In het gesprek met ESPN legt Slot ook uit waarom hij niet met zekerheid kan zeggen dat hij bij Feyenoord blijft. "Als voetballer en als trainer kan je onmogelijk zeggen dat je honderd procent zeker blijft. Er zijn altijd clubs waar je wellicht naar wil luisteren, maar dan moeten ze ook langs Feyenoord. Ik heb het hier heel erg goed. Ik kan wel zeggen dat ik blijf, maar dan moet je ook accepteren dat ik over een week zeg dat er toch een uitzondering was. En dat ligt bij mij gevoeliger dan bij andere mensen, heb ik gemerkt."
Met die laatste opmerking doelt Slot op zijn vertrek bij AZ in 2021, waar hij tijdens de persconferentie op vrijdag in De Kuip ook al aan refereerde.

Maandag 22 mei

De selectie van Feyenoord vertrekt een dag na de overwinning op FC Emmen naar partyeiland Ibiza. Zonder technische staf. Slot heeft de spelers na het kampioenschap toestemming gegeven om een paar dagen richting het Spaanse eiland te gaan om de zestiende landstitel te vieren.
De speculaties over de toekomst van Arne Slot blijven. Zijn zaakwaarnemer Rafaela Pimenta komt naar Rotterdam om met Feyenoord te praten. Pimenta, uit São Paulo, werkte in het verleden samen met de in 2022 overleden Mino Raiola en staat bekend als keiharde onderhandelaar. Ze behartigt onder meer de belangen van Matthijs de Ligt en Erling Haaland, topspits van Manchester City. Het gesprek van de zaakwaarnemer met de clubleiding van Feyenoord is twee dagen later, op woensdag.

Dinsdag 23 mei

Het grote speculeren neemt toe. Vrijwel iedereen gaat uit van een vertrek van Arne Slot - en met hem een deel van zijn staf - naar Londen. Wie volgt de succesvolle trainer van Feyenoord op? Het is tijd voor de bekende lijstjes. De naam van oud-Feyenoorder Jon Dahl Tomasson wordt genoemd, hij is momenteel trainer van Blackburn Rovers. Maar ook Pascal Jansen van AZ, Maurice Steijn van Sparta en de Amerikaanse bondscoach Gregg Berhalter worden genoemd om Slot op te volgen. Sipke Hulshoff doorschuiven, de huidige assistent van Slot, is ook een optie.
Met een langer verblijf van Slot bij Feyenoord wordt nauwelijks rekening meer gehouden. Het gaat vooral over de (flinke) afkoopsom die Feyenoord kan vragen voor het doorlopende contract van de trainer. En wie er allemaal in zijn kielzog meegaan. Marino Pusic lijkt een zekerheidje, maar ook Orkun Kökcü en Santiago Giménez worden in verband gebracht met Tottenham.
De aanvoerder van Feyenoord, Orkun Kökçü, met de kampioensschaal van het seizoen 2022-2023
De aanvoerder van Feyenoord, Orkun Kökçü, met de kampioensschaal van het seizoen 2022-2023 © Rijnmond
In Theater Zuidplein komen aan het begin van de avond 500 Feyenoord-supporters samen voor de theatershow De Mooiste Pinksterdag, waarin wordt teruggeblikt op de landstitel van 1993. Iedereen houdt rekening met een vertrek. Als zanger Kevin Stageline zijn bekendste nummer 'Oh Arne' zingt, kijken meerdere bezoekers van de show naar assistent-trainer John de Wolf. Uit zijn mimiek denkt men op te maken dat een vertrek van Slot aanstaande is.
Wat het publiek in het theater dan nog niet weet, is dat Arne Slot eerder die dag zijn staf had ingelicht over zijn definitieve keuze om bij Feyenoord te blijven.

Woensdag 24 mei

De grote dag. Het management van Slot komt langs in De Kuip om te praten met Feyenoord. Vanuit de Rotterdamse club is de insteek van directeur Dennis te Kloese en huisjurist Joris van Benthem helder: wij gaan praten over een gegarandeerd verblijf van Slot in De Kuip voor het aankomende seizoen.
Al rondom de huldiging liet Te Kloese blijken dat hij er vertrouwen in heeft dat dit mogelijk is. “Feyenoord heeft een goed verhaal”. Onderdeel van dat verhaal is, los van het sportieve plaatje en het aanstaande Champions League-voetbal, een sterk verbeterde aanbieding. Slot gaat de beste verdienende trainer in de eredivisie en de geschiedenis van Feyenoord worden. Als hij ja zegt.
Arne Slot staat langs de lijn tijdens Feyenoord-FC Luzern
Arne Slot staat langs de lijn tijdens Feyenoord-FC Luzern © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
De afspraak van vandaag met Rafaela Pimenta is al langer ingepland en de insteek is dus ook om te praten over die aanbieding vanuit Feyenoord. Maar die interesse van Tottenham dan? Die was er wel degelijk. Maar omdat de clausule van zeven miljoen om Slot los te weken nog niet geldt en Feyenoord zeker het dubbele kan en zou vragen, is de Engelse club afgehaakt. Ook omdat het niet alleen het contract van Slot moet afkopen, maar ook van zijn assistent Marino Pusic. Die heeft eveneens nog een verbintenis tot de zomer van 2025.
Dit is ook de reden dat met behoorlijke zekerheid gesteld kan worden dat Slot volgend seizoen de trainer is bij Feyenoord. Los van het ethische aspect, nu hij zijn woord heeft gegeven, is er voor andere clubs een afschrikkende werking. Clubs die ruim vijftien miljoen euro kunnen betalen voor Slot en een deel van zijn staf, zijn waarschijnlijk nog niet voor hem in de markt. Daarvoor zal de trainer het eerst ook in de Champions League moeten laten zien. En clubs van het kaliber Tottenham zullen niet bereid zijn om een recordbedrag neer te tellen voor een trainer.

Donderdag 25 mei

Opnieuw een spannende dag voor Feyenoord-supporters, al lijken veel supporters zich op social media al neer te leggen bij een vertrek van Slot. Maar nog voordat de werkdag is begonnen, meldt het Algemeen Dagblad dat Arne Slot bij Feyenoord blijft.
"Ik heb een hoop gehoord over de interesse van andere clubs in mij. Ik ben dankbaar voor de waardering die daaruit spreekt, maar mijn wens is om bij Feyenoord te blijven en door te bouwen op de basis die er de afgelopen twee seizoenen is gelegd", spreekt Slot het voor veel supporters verlossende woord.
Arne Slot in De Kuip voor de wedstrijd tegen Ajax in de halve finale van de KNVB-Beker
Arne Slot in De Kuip voor de wedstrijd tegen Ajax in de halve finale van de KNVB-Beker © VKSportphoto/Yannick Verhoeven
"Er lopen geen transferbesprekingen en die zijn er ook niet geweest en de bespreking van gisteren ging uitsluitend over een eventuele verlenging. Alle gesprekken met Feyenoord zijn slechts daarop gericht. Ik kijk uit naar het nieuwe seizoen bij Feyenoord."
Het nieuws zorgt voor grote vreugde bij Feyenoordfans en slaat in als een bom bij Tottenham Hotspur. James Olley, journalist van ESPN UK, vertelt dat de keuze van Slot om bij Feyenoord te blijven als een 'totale verrassing' komt in Londen. Ook heerst er bij Spurs het gevoel dat Slot de Engelse interesse heeft gebruikt om een verbeterd contact in De Kuip te krijgen.

Vrijdag 26 mei

Bij de wekelijkse persconferentie was het drukker dan gebruikelijk. Zeven cameraploegen en minstens zoveel schrijvende journalisten verzamelden zich in de perskamer van De Kuip. De meest besproken trainer van dit moment nam met een brede grijns plaats achter de desk om uitleg te geven over zijn keuze om bij Feyenoord te blijven.
Vlak voor de start van de persconferentie brengt Feyenoord nog meer goed nieuws: Arne Slot en Feyenoord akkoord over contractverlenging. Slot tekent dus bij tot 2026,. De clausule waarin staat dat hij volgend jaar voor een vast bedrag mag vertrekken, is er uit gehaald.
"Ik heb dinsdagochtend besloten bij Feyenoord te blijven en heb dat daarna aan mijn stafleden bekend gemaakt. Dinsdagavond is er een berichtje naar Dennis te Kloese gegaan dat het woensdag, in tegenstelling tot wat iedereen dacht, zou gaan over het voorstel dat hij mij had gedaan." Voor Slot zijn er meerdere redenen waarom hij tot de keuze om te blijven is gekomen. “Het spelen in de Champions League, het fantastisch werken met de mensen hier, dat je het privé ongelofelijk goed naar je zin hebt en ook zeker de uitdaging die er ligt op het voortbouwen op de afgelopen twee seizoenen." Ook refereerde Slot aan bondscoach Ronald Koeman, die onlangs bij ESPN zei dat je vooral moet koesteren wat je hebt.
Een week of zes voor het einde van de competitie kwam Dennis te Kloese bij Slot, omdat de directeur van Feyenoord met de trainer om tafel wilde om in gesprek te gaan over een verlenging van de samenwerking. Slot: “We hebben toen dat gesprek gehad en ik heb altijd als reactie gegeven pas een keuze te maken nadat we eventueel kampioen zouden worden, want de ruis voor die tijd kan en mag er absoluut niet zijn.”
Feyenoord-trainer Arne Slot toont de schaal na het kampioenschap van het seizoen 2022/2023
Feyenoord-trainer Arne Slot toont de schaal na het kampioenschap van het seizoen 2022/2023 © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven

'Nooit een andere club concreet geweest'

“Ik denk dat het niet als verrassing komt dat er meerdere clubs geïnteresseerd waren in een trainer die bij een club werkt waar ze zo succesvol zijn. Dus ja, er is door mijn management met geïnteresseerde clubs gesproken en ja, er is door mij met geïnteresseerde clubs gesproken als het gaat om het sportieve project, zoals er ook door mij is gesproken met Feyenoord en Feyenoord wist er ook van dat er clubs geïnteresseerd waren in mij”, zegt Slot. 
Dat er nu voor het eind van het huidige seizoen al duidelijkheid is over de toekomst van Slot is voor alle partijen prettig. “Nadat we naar De Coolsingel waren geweest heb ik daar voor mezelf eens heel concreet over nagedacht, waarbij je ook een aantal andere dingen meeneemt, zoals een aantal stafleden die ik naar Feyenoord gebracht heb," vertelt Slot vrijdag op de persconferentie.
"Zij hebben destijds tegen me gezegd dat als we ooit naar een andere club gaan zij meegaan. Dan ga je vragen of dat nog steeds leeft, en zo ga je allerlei dingen naast elkaar leggen en heb ik afgelopen dinsdag voor mezelf besloten dat ik bij Feyenoord wil blijven. Er zijn geen vragen gesteld van mijn management of andere clubs wat ik zou moeten kosten. Er is ook nooit een concrete club geweest waar ik een akkoord mee heb gehad of die zich gemeld heeft bij Feyenoord.”
Dat Slot niet in een eerder stadium al aangaf de intentie te hebben te willen blijven, was volgens hem niet zonder reden. “Ik vind het niet chique om te zeggen dat mijn intentie is om te blijven. Want daarmee wek je al een suggestie en ik wist op dat moment niet dat dat zo was. Ik wilde de markt verkennen en mijn gevoel naar Feyenoord verkennen als we kampioen waren geworden.”

Verbazing in Engeland

Naast de journalisten uit Nederland was er ook een flink aantal uit Engeland. Volgens de Engelsen waren ze aan de andere kant van de Noordzee nogal verbaasd dat Slot niet naar Tottenham ging. “Wij gingen ervan uit dat hij een stap naar de Premier League had kunnen en willen maken. In Engeland leeft het gevoel dat dit gebruikt is voor een sterkere onderhandelingspositie met Feyenoord”, zegt Gary Cotterill van Sky Sports.
Toen Slot werd gevraagd naar zijn reactie op dit was hij duidelijk. “Ik ben zo blij dat je deze vraag stelt”, begint Slot zijn antwoord. “Omdat het beeld dat ik bij de geïnteresseerde clubs ietsje meer geld zou kunnen verdienen maar nu blijf, kan nuanceren. Het gesprek van woensdag is door Rafaela (zijn zaakwaarneemster Rafaela Pimenta, red.) begonnen met de volgende zinnen: ik zou sowieso bij Feyenoord blijven en zij (Feyenoord, red.) moesten op geen enkele wijze het gevoel hebben dat geïnteresseerde clubs gebruikt werden in de onderhandeling van die dag. Dus als je hem iets nieuws wilt aanbieden, dan bied je dat aan omdat je vindt dat ik dat verdien op basis van de prestaties, maar niet onder de druk van dat er misschien geïnteresseerde clubs zijn.”
En zo wordt er in De Kuip en door supporters opgelucht ademgehaald, nu duidelijk is geworden dat Slot blijft én zijn contract met een jaar heeft verlengd.
Bekijk hier een deel van de persconferentie waarin Arne Slot tekst en uitleg geeft over zijn besluit bij Feyenoord te blijven
Slot verlengt contract: 'Dinsdagochtend besloten bij Feyenoord te blijven'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl