ROTTERDAM

Mishandeld, bijna uitgehuwelijkt, van huis weggelopen: nu is Zusilia finaliste Mrs Netherlands Universe

Met haar rijzige gestalte en tattoos is Zusilia niet de girl next door
Met haar rijzige gestalte en tattoos is Zusilia niet de girl next door © Edwin Brosens
Zusilia (30) woonde in een woonwagen en noemt zichzelf een reiziger. De Rotterdamse finaliste van de Mrs Netherlands Universe-verkiezing is ‘een beetje anders’, zoals ze zelf zegt. Met haar tattoos en haar rijzige gestalte is ze alles behalve de girl next door. “Ik kan bijna niet geloven dat ik zover ben gekomen, mijn leven is totaal veranderd!”
De woonwagen van Zusilia is van het type rolleman. En een reiziger is een ander woord voor zigeuner. Dat laatste woord gebruikt Zusilia liever niet vanwege de negatieve bijklank. Sinds een paar jaar woont de finaliste in een huis in Rotterdam "achter centraal station", maar ze zou het liefst weer in een woonwagenkamp gaan wonen. Ze vindt het moeilijk uit te leggen waarom, maar als ze het dan toch probeert, zegt ze: “In een huis met stenen muren hoor je je broertjes en zusjes niet ademen…"

Modemeisje

Sinds een half jaar ziet haar leven er totaal anders uit, zoals ze zelf zegt. Het begon met een uitnodiging van een familievriend voor een modefeestje. Zusilia: “Ik ben een echt modemeisje, dus ik ging er naartoe, niet precies wetende wat me te wachten stond. De man nam foto’s van haar en stuurde die in voor de schoonheidswedstrijd Mrs Netherlands Universe*. “Omdat ik lang ben, tattoos heb en best grofgebekt af en toe, had ik niet verwacht zo ver te komen.” Ze is een van de 11 overgebleven vrouwen. Over twee weken wordt de nieuwe Mrs. Universe gekozen.
Zusilia tussen de finalisten (staand, vierde van rechts)
Zusilia tussen de finalisten (staand, vierde van rechts) © Hans Lachman
De deelnemers zetten zich samen in om huiselijk geweld uit te bannen. Het goede doel spreekt Zusilia aan, omdat ze zelf slachtoffer is van gewelddadige mannen in haar omgeving: haar vader en haar ex.
De schoonheidswedstrijd Mrs Netherlands Universe is gemakkelijk te verwarren met de Miss Universe-wedstrijd. De laatste wedstrijd werd voor het eerst in 1952 gehouden. Inmiddels zijn er wereldwijd honderden schoonheidswedstrijden. Deelnemen aan de Mrs Netherlands Universe-wedstrijd mag als je 25 jaar en ouder bent of 18 jaar en ouder én getrouwd.

Weggelopen

De Rotterdamse groeide op in een reizigerskamp in Gelderland, eerst met haar ouders en na de scheiding met haar vader alleen. Hij was streng. “Ik mocht niet naar school, want ik zou toch gaan trouwen en kinderen krijgen. Toen ik achttien werd, dwong hij me te trouwen met een man waar ik een hekel aan had.” Zover is het niet gekomen want ze liep weg van huis.
Op haar 26ste kreeg ze een relatie met een narcistische man die veertien jaar ouder was en bij wie ze introk. Hij isoleerde haar van haar familie en vrienden. “Ik voelde me gebrainwashed, ik kon nergens naartoe.”
Ze werd ziek en kreeg de diagnose borstkanker. “Ik kon niet met mijn emoties bij hem terecht. Ik mocht mijn gevoelens niet uiten, omdat zijn kinderen daar last van hadden. Toen ik zei dat ik bij hem weg wilde, werd hij gewelddadig."

Eeuwig dankbaar

Ten einde raad belde ze het noodnummer van de gemeente. Zusilia: “Daar kreeg ik Henri aan de lijn. Ik ben hem eeuwig dankbaar. In eerste instantie verwees hij me door naar de website voor een inschrijfformulier. Maar toen ik begon te huilen en mijn verhaal begon te vertellen, zei hij 'Meisje, ik wil jou vanmiddag nog zien'.”
Zusilia (rechts) is finaliste voor de verkiezing Mrs. Universe
Zusilia (rechts) is finaliste voor de verkiezing Mrs. Universe © Edwin Brosens
Hij zorgde ervoor dat ze in een blijf van mijn lijf huis terecht kwam en dat haar door de chemo werd gesaneerd. Verder regelde hij dat ze haar schulden kon gaan aflossen en een opleiding tot kapster kon volgen.

Hart onder de riem

Inmiddels woont Zusilia in een eigen huisje. Ze heeft een lieve vriend, borstkanker overwonnen, haar diploma als kapster gehaald en is in de race voor de titel van Mrs Netherlands Universe. Het kan bijna niet op, ze heeft ook al veel opdrachten als model. Haar verleden vergeet ze niet: regelmatig brengt ze een bezoek aan een opvanghuis om vrouwen te kappen, een hart onder de riem te steken en spullen te brengen. “Mensen realiseren zich niet hoe eenzaam het is om in zo’n opvanghuis te zitten, ver weg van alles. Ik ben blij dat ik iets voor ze kan doen, want ik weet precies hoe het voelt.”
Wie Zusilia de titel gunt, kan tot 11 juni stemmen via de site op Instagram van Mrs Netherlands Universe. Op die dag wordt de finale gehouden in Rijswijk.