nieuws

Rotterdamse informateurs gaan 'inhoudelijk formeren'

De Rotterdamse verkenners Jos van der Vegt en Derk Loorbach geven na vier weken verkennen het stokje over aan informateurs Paul Rosenmöller en Pieter Duisenberg. Ze geven geen voorkeurscoalitie mee, maar het advies om 'inhoudelijk' te formeren.
Dat betekent dat er nu eerst wordt geschreven aan een programma voor de stad. Dat gaan de VVD en GroenLinks doen onder begeleiding van informateurs Rosenmöller en Duisenberg. Bij dat programma kunnen andere partijen zich aansluiten. "Dat is een vorm van bestuurlijke vernieuwing", zegt Loorbach.
Hij benadrukte dat alle partijen willen inzetten op de onderwerpen duurzaamheid, armoedebestrijding en bouwen. Daarom moet op deze onderwerpen een programma worden geschreven.
Van der Vegt legde uit waarom er is gekozen voor VVD en GroenLinks. "Deze partijen sluiten geen andere partijen uit, ze hebben allebei zetels gewonnen, ook komen ze voor in de meeste voorkeurscoalities en zit er tussen deze partijen een breed spectrum aan partijen."
Daarnaast adviseerden ze een werkgroep bestuurlijke vernieuwing in te richten. "Omdat de oude manier van coalities maken steeds moeilijker wordt." Een van de redenen is de versplintering van het politieke landschap.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl