nieuws

Politie in actie tegen Rotterdamse spookbewoners

Politie en justitie gaan de strijd aan tegen spookbewoning. In Rotterdam verblijven vermoedelijk honderden criminelen via verhuurbemiddelingsbedrijven anoniem in appartementen, die ze vaak ook gebruiken voor de opslag van drugs, wapens en grote hoeveelheden geld.
De criminelen betalen de huur van de dure en luxe appartementen met contant geld. Het verhuurbemiddelingsbedrijf betaalt de energierekening en het internet. Op het huurcontract dat het bedrijf opstelt, staat vaak niet de naam van degene die daadwerkelijk van het appartement gebruik maakt. De bewoner wordt niet aangemeld bij de gemeente, zodat deze anoniem woont.
De appartementen bevinden zich vaak in woontorens waar weinig sociale contacten zijn tussen bewoners.

Criminelen faciliteren


"Er wordt veel geld verdiend in de drugshandel. Criminelen willen luxe en anoniem wonen en hebben daar grof geld voor over. Maar als je daaraan meewerkt, faciliteer je daarmee criminelen. We treffen appartementen aan die uiterst luxe zijn ingericht met dure meubels en apparatuur. Vaak vinden we ook verborgen ruimtes’’, zegt Arjan de Zwart van de regionale recherche.
Alleen al in de regio Rotterdam wonen zo'n honderden criminelen 'onder de radar', zegt De Zwart. "Maar het is een landelijk probleem.’’ Het gaat om criminelen met allerlei achtergronden en ook buitenlandse criminele organisaties maken gebruik van spookbewoning. "Maar ook Nederlandse criminelen treffen we aan’’, stelt De Zwart.

Aanhoudingen


De politie sloeg twee weken geleden de eerste slag. Een 53-jarige vrouw en een 54-jarige man uit Wassenaar, eigenaren van een Rotterdams verhuurbedrijf, beheerden zo'n honderd woningen. In een deel daarvan woonden criminelen. De twee eigenaren zijn aangehouden.
In de panden werden hennepkwekerijen, harddrugs, grote hoeveelheden cash en wapens met munitie gevonden. Dat bedrijf heeft inmiddels voor 24 duizend euro aan bestuurlijke boetes opgelegd gekregen door de gemeente Rotterdam.
Het Openbaar Ministerie gaat het bedrijf vervolgen voor witwassen. "Als er zulke bedragen cash worden betaald en de huurder beschikt niet over goede papieren en wil anoniem blijven, dan mag je ervan uitgaan dat je geld aan het witwassen bent’’, zegt officier van justitie, Petra Willemse.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl