nieuws

Leefbaar definitief buitenspel in Rotterdam

stadhuisrotterdam.cropresize.tmp.cropresize.tmp.JPG
stadhuisrotterdam.cropresize.tmp.cropresize.tmp.JPG
ROTTERDAM - De kans op een plaats voor Leefbaar Rotterdam in het college van B&W lijkt definitief verkeken. PvdA, D66, VVD en CDA zijn het namelijk bijna eens over hoe ze Rotterdam willen gaan besturen.
Dat heeft de gemeente Rotterdam vrijdag laten weten. De beoogde coalitiepartijen leggen dit weekend de laatste hand aan een zogenaamd hoofdlijnenakkoord en zijn het in concept eens over de inhoudelijke keuzes en financiering van de gemeentelijke begroting.
De collegeonderhandelingen waren donderdag en vrijdag onder leiding van informateur Hans Smits in het Hotel Elzenduin in Ter Heijde. Volgens Smits vonden de besprekingen plaats in een constructieve sfeer en ,,hebben de partijen de uitdaging opgepakt en is er een basis van vertrouwen en een gedeelde visie op de toekomst''. Hij verwacht dat er na het weekend er een definitief akkoord ligt.
Aantal wethouders
De vier partijen moeten nog wel overeenstemming bereiken over de portefeuilleverdeling binnen het college. Naar verluidt zou de PvdA drie wethouders willen leveren, de overige partijen krijgen dan elk één wethouder. Met name de VVD en D66 zouden hier bezwaar tegen maken. Beide partijen zouden elk twee wethouders willen leveren. In de loop van het weekeinde moet hier meer duidelijkheid over komen.
Leefbaar Rotterdam
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart bleek de PvdA na een nek-aan nekrace met Leefbaar, ook na een hertelling, de grootste partij in Rotterdam. PvdA-lijsttrekker Schrijer had al voor de verkiezingen laten weten een coalitie met de Leefbaren uit te sluiten.
De kansen op een samenwerking tussen de twee grootste partijen in de Rotterdamse raad, allebei veertien zetels, werden nog kleiner toen verkenner Pieter Winsemius een coalitie van PvdA, D66, VVD en CDA adviseerde.
Leefbaar Rotterdam voorman Marco Pastors heeft al eerder laten weten de Rotterdamse politiek te verlaten als hij geen wethouder zou worden.