nieuws

China eist afblazen dansvoorstelling, Nieuwe Luxor buigt niet

Luxor Theater kruispunt - Foto : Leanne Gerritsen
Luxor Theater kruispunt - Foto : Leanne Gerritsen
China wil dat het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam een dansvoorstelling annuleert. Dat meldt dagblad Trouw zaterdag. Het theater trekt zich daar niets van aan en laat zaterdag aan RTV Rijnmond weten dat de voorstelling gewoon doorgaat.
Het gaat om twee optredens in mei van dansgezelschap Shen Yun dat verbonden is aan de spirituele beweging Falun-Gong. Die meditatiebeweging is in China verboden.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laat het theater zelf beslissen of de voorstellingen doorgaan. Bij navraag zegt een medewerker van het theater dat de voorstellingen gewoon doorgaan. Ook op de website van het Luxor zijn nog gewoon kaartjes voor de voorstellingen te koop.

Shen Yun

De Shen Yun dans laat de traditionele Chinese cultuur van voor het communisme zien en beeldt ook de onderdrukking van Falun-Gong aanhangers uit.
Het is niet de eerste keer dat China zich met het dansgezelschap bemoeit. De Chinese overheid probeerde eerder in Stockholm (2008) en in Berlijn (2014) voorstellingen geannuleerd te krijgen. In Brussel werden in 2014 reclameposters door Chinese studenten afgeplakt.

Illegaal


Falun-Gong ontstond in de jaren negentig. De beweging gebruikt meditatietechnieken uit het taoïsme en het boeddhisme. Toen de beweging snel groeide, zag de Chinese communistische partij haar als bedreiging. De beweging werd illegaal verklaard en aanhangers werden vervolgd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl