Chemiebedrijven Botlek starten weer op na brand en stroomstoring

In het Botlekgebied wordt zaterdag een begin gemaakt met het opstarten van de chemische bedrijven die vrijdagavond werden stilgelegd na de stroomstoring. Dat meldt de woordvoerder van het bedrijf Huntsman.

De stroomstoring ontstond daar na een brand in een transformatorhuis van het bedrijf. Daardoor viel de stroom uit in de rest van het industriegebied.

Bij het stilleggen van de fabrieken werd er grootschalig afgefakkeld. Bij affakkelen worden overtollige gassen uit veiligheidsoverwegingen verbrand. Het vuur was in de wijde omgeving te zien.

Niet alleen Huntsman moest de productie stilleggen, ook Lyondell, Wilmar en Invista hebben alles stilgelegd. Bij Lyondell gaat het opstarten zeker een paar dagen duren, meldt een woordvoerder zaterdagmiddag.

Gesis


Het is mogelijk dat het weer opstarten van de fabrieken gepaard met overlast, zoals gesis. De woordvoerder van Huntsman zegt dat geprobeerd wordt om de eventuele overlast zo beperkt mogelijk te houden.

De woordvoerder kon niets zeggen over het geld dat het bedrijf eventueel misloopt door het stilleggen van de werkzaamheden.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Botlek
Deel dit artikel: