ROTTERDAM
Van haar eigen tegel tot de bloemen voor haar bruiloft: sporen van Tina Turner in de regio Rijnmond

Wist jij dat Tina Turner als één van de eersten een plekje had op de exclusieve Rotterdamse Walk of fame? Of dat de bloemen tijdens haar laatste bruiloft in Zwitserland werden verzorgd door een regiogenoot? Jazeker: De Queen of Rock 'n Roll was op bijzondere manieren verbonden met onze regio, en niet alleen door haar optredens in de Doelen en Ahoy.
Inmiddels bestaat hij niet meer, maar tot 2022 sierde de Walk of Fame Europe de Rotterdamse straten nog. Tussen de installatie in 1990 en de ontmanteling in 2022 werd de 'walk' meerdere keren verlegd. Ook de samenstelling veranderde. Maar de tegel van Tina Turner, in 1939 geboren als Anna Mae Bullock, behoorde als één van de eerste tot de collectie, sinds 26 mei 1996. En hij lag er nog steeds toen vorig jaar opeens een nieuw huis moest worden gevonden voor tientallen tegels.
Daarop stonden de namen van veel andere beroemdheden zoals Johnny Cash, Bon Jovi en Johan Cruijff. De tegelcollectie werd grotendeels geveild en superfan Jan Zijderveld (54) wist dat hij de tegel van zijn idool Tina Turner móest hebben.

"Hij staat nu in mijn tuincentrum", lacht Jan. De tegel bevat de naam van de zangeres, de datum waarop ze Rotterdam bezocht en waarop ze haar handen in de tegel vereeuwigde. Hij heeft er een foto en kaarsen naast gezet en een bloemetje bij gelegd. Hij verwacht dat fans die zijn tuincentrum in Alblasserdam bezoeken dat ook wel zullen doen, zodat er een soort 'altaar voor Tina' ontstaat.
"Ik volgde haar zelf al heel lang. Ik ben in 2009 nog naar haar afscheidstournee geweest. Het was al bekend dat ze een broze gezondheid had, maar zodra het dan echt gebeurt is het toch wel even schrikken."

Jan is al fan vanaf het eerst moment. Hij weet niet meer precies hoe vaak hij haar heeft zien optreden. "In 1988 was ik 18. Toen zag ik de Private Dancer-tour op televisie. Dat was zo overweldigend dat ik er wel heen moést", lacht hij. Zo gezegd, zo gedaan: later dat jaar ging hij naar zijn allereerste concert ooit en wel van Tina Turner in Ahoy Rotterdam. "Sindsdien was ik verslaafd."
Voor de tegel uit de Walk of Fame in Rotterdam betaalde hij vorig jaar ruim 2 duizend euro. Veel geld, vind hij zelf, maar spijt heeft hij absoluut niet. "De tegel heeft me leuke dingen gebracht. Vorig jaar werd er nog contact gezocht door de musical over Tina. Zij wilden hem in bruikleen hebben. In februari heb ik hem weer teruggekregen", vertelt hij trots. Bij die musical, genaamd TINA, werden nog meer eigendommen van de wereldberoemde zangeres tentoongesteld.

Officieel en onofficieel in Rotterdam
Hoe vaak Turner in Rotterdam is geweest, is niet bekend. Maar ze kon op onverwachte momenten opduiken. Zo bracht ze in 2016 een verrassingsbezoek aan de Kunsthal voor de première van een tentoonstelling over het werk van fotograaf Peter Lindbergh, een goede vriend van haar. Drie uur was ze in de stad: om kwart voor vier 's middags landde ze op Rotterdam The Hague Airport, om kwart voor zeven steeg ze weer op.
In Ahoy trad ze twee keer op in de jaren tachtig. De zaal was uitverkocht. De Doelen programmeerde haar drie keer en plaatste vlak na haar overlijden een laatste groet aan de zangeres: "Drie keer schitterde Tina in de Doelen met haar fantastische muziek en performance. We salute her!", schrijft het poppodium.
Bloemen voor Tina
Ook op minder bekende plekken hebben regiogenoten warme herinneringen aan de Queen of Rock 'n Roll. Toen ze in 2013 trouwde met haar laatste man, de Duitse platenbaas Erwin Bach, verzorgden Marc Knijnenburg en zijn Dordtse echtgenote met hun bedrijf LM Flower Fashion de bloemen. "We wisten dat ze ziek was, maar je schrikt toch als het bericht daar is. Dan besef je des te meer hoe bijzonder die ontmoeting met haar is geweest en wat een mooi persoon ze was."
Marc weet nog goed hoe hij tien jaar geleden met een lading van zijn mooiste bloemen naar het Zwitserse Küsnacht, de woonplaats van Turner, afreisde. "We werden gecontacteerd door een internationaal bekende bloemist waar we veel mee samenwerkten om de bloemen voor haar bruiloft te verzorgen. Toen de hekken opengingen, kwam ze met open armen op ons af. Dat was heel bijzonder", herinnert Marc zich.

"We zijn daar vijf dagen aan het werk geweest in en rondom haar huis. Ze hield alles goed in de gaten", lacht hij. Uiteindelijk was alles tot in de puntjes verzorgd. De ervaring is hem altijd bijgebleven. "Het huwelijk zelf was al een happening op zich. Ze is natuurlijk een icoon waar je mee bent opgegroeid. Twee weken voor haar huwelijk hadden we dat van Avril Lavigne. In dat geval gingen de bloemen langer mee dan het huwelijk zelf. Zij was echt een bridezilla", lacht Marc. "Dan hoor je daarna dat je naar Tina Turner gaat, en dan vraag je je wel af hoe ze is natuurlijk." Gelukkig voor Marc was de zangeres niets anders dan vriendelijk en hartelijk. "Na haar huwelijk hebben we haar nog vaker bloemen gestuurd."