ZUIDPLEIN

Sneak preview van nieuwe dakwandeling in Rotterdam: 'Een fascinerend landschap'

Een eerste kijk bij de kunstroute Bovenop Zuid op het dak van Zuidplein
Een eerste kijk bij de kunstroute Bovenop Zuid op het dak van Zuidplein © Rijnmond
Het was vorig jaar met meer dan 200.000 bezoekers een populaire attractie in het centrum van Rotterdam: de Rooftopwalk. Via het World Trade Centre kon je met een loopbrug over de Coolsingel het dak van de Bijenkorf op. Dit jaar is het dak van winkelcentrum Zuidplein dé plek voor een dakwandeling van een kilometer lang.
“Kijk eens om je heen, dit is toch een fascinerend landschap?”, zegt Léon van Geest terwijl hij in het zonnetje uitkijkt op het immense dak ter grootte van zes voetbalvelden. De directeur van de Dakendagen is de week voor de opening druk in de weer met telefoontjes, maar wil Rijnmond graag een voorproefje geven. “Je komt hier normaal gesproken nooit. Het is een verborgen plekje in de stad.”
Een eerste kijk bij de kunstroute Bovenop Zuid op het dak van Zuidplein
De tegels op het dak worden geel geverfd. Zij geven aan welke route van een kilometer lang de bezoekers gaan afleggen. Wat deze plek nog mooier maakt volgens Van Geest, is het feit dat kunstenaars uit Rotterdam-Zuid de route op het dak maken. “Dan wordt het opeens heel prachtig.”

Gers

Op het hoogste punt van het dak valt een kunstwerk op: een portret van de speaker van Feyenoord, Peter Houtman. De realistische weergave is met spuitbussen gemaakt door Wilko. Hij komt uit Zuid en is een man van weinig woorden, maar met een getalenteerde hand. “Het is heel gers dat ik dit op het Zuidplein mag maken. Rotterdam-Zuid, Feyenoord, het hoort er allemaal bij.”
Wilko maakt een portret van Peter Houtman
Wilko maakt een portret van Peter Houtman © Rijnmond
Niet alleen graffiti-artiesten en kunstenaars zijn op het dak aanwezig. Ook leerlingen van 3 Havo van het Hugo de Groot zijn driftig aan het verven. De 16-jarige Ayten Arslan heeft een witte overall aan en is groene latex aan het rollen. “Het is spannend, maar wel een leuke ervaring. Wij hebben allemaal een deel gemaakt. Ik ben trots dat ik onderdeel ben van dit grote project.”