CULTUUR

Spartastadion krijgt in de zomer metershoog podium voor toneelstuk 'Ridders' van Jules Deelder

Theaterstuk Ridders in het Sparta-stadion
Theaterstuk Ridders in het Sparta-stadion © Altstadt Rotterdam
Zijn werk is wereldberoemd en hij kan overal terecht. Toch kiest theaterregisseur Johan Simons deze zomer voor de eindregie van een locatievoorstelling op een bijzondere plek: Het Kasteel, stadion van voetbalclub Sparta in Rotterdam-West. Daar wordt deze zomer op een speciaal te bouwen, metershoog podium het stuk 'Ridders' opgevoerd, naar een tekst van oer-Spartaan Jules Deelder.
De repetities zijn begonnen, de opbouw nog niet. Dat gebeurt pas na de laatste wedstrijd van de play-offs waarin Sparta strijdt om Europees voetbal. Als die wedstrijden erop zitten, gaan steigerbouwers meteen aan de slag. Op het bordes van Het Kasteel wordt een vijf meter hoog podium gebouwd waar straks acht acteurs en drie muzikanten vijf avonden lang op schitteren. Iedere avond voeren zij een toneelstuk op voor 150 bezoekers, die eerst dineren in het stadion.
Winnen, verliezen, wat doe je als het tegenzit? Dat zijn de vertrekpunten in het stuk, dat vol knipogen naar voetbal en Sparta zit.
Theater in een voetbalstadion, het is zelden in Nederland vertoond. De elf acteurs, de staf en hun wereldberoemde coregisseur Johan Simons (75 jaar oud) staan te trappelen. "Het Kasteel heeft een ongekende historie," vertelt Johan Simons vanuit Duitsland, waar hij met zijn gezelschap deze week een ander stuk aan het repeteren is.
Rustig heeft hij het zelden. De in Heerjansdam opgegroeide regisseur is veelgevraagd, al jaren, en heeft op z'n schouw heel wat prijzen staan. "Tonny van Ede, Rinus Terlouw: ik ken ze uit m’n jeugd. De geschiedenis hangt om het stadion, zit in de muren van het Kasteel."

Tekst van Deelder

Het stuk dat in het stadion van Sparta gespeeld wordt heet Ridders, maar gaat toch vooral over het nu. Het werk is gebaseerd op een tekst van Deelder, een vertaling 'in het Rotterdams' uit 1991 van het klassieke toneelstuk 'Straat' van de Brit Jim Cartwright.
Toneel in een stadion: het is zeldzaam, maar Simons deed het al eerder. "Ooit, in het oude stadion van AZ. Destijds hebben we het hele stadion gebruikt, we speelden op het veld en op de tribune. Dat was heel veel, groots, maar dat ging ten koste van de focus. Daar hebben we van geleerd. Daarom creëren we nu focus door een speciaal podium te bouwen, direct aan de Kasteelloge."
Dat podium wordt vijf meter hoog en gaat lijken op een infinity pool, zegt Delano van den Berg. Hij is seizoenkaarthouder, acteur en de initiatiefnemer van Altstadt Rotterdam, de toneelgroep die dit stuk gaat spelen. Het is wat hij noemt een totale avond: je komt aan bij Het Kasteel in de Ridderzaal. "Daar lekker eten, livemuziek horen, vervolgens theater zien. Na het eten gaan we met z'n allen omhoog, de trap op, langs het museum, en gaan we de Kasteelloge in. Het publiek neemt daar plaats."

Geweldige achtergrond

Hoog en droog dus, wat het weer ook is. Dat geldt dan weer niet voor de spelers, die hoog boven het veld komen te staan. "Aan de Kasteelloge bouwen we speciaal voor dit stuk een podium van vijf meter hoog, flink hoog dus, net zo breed als die loge. Dat komt te staan op het terras waar tijdens wedstrijden mindervaliden zitten."
Geweldig uitzicht gegarandeerd. "Zo krijg je een infinity pool-idee, als een zwembad zonder rand, met als geweldige achtergrond natuurlijk het veld van Het Kasteel. Wij komen op dat podium te staan, ja. Maar we maken in het stuk ook gebruik van het hele stadion. De kans is groot dat er opeens een figuur oppopt op een andere plek." Het is, zegt Van den Berg, verbazingwekkend hoe open Sparta hieraan meewerkt. "Echt geweldig."
Het Kasteel
Het Kasteel © VK Sportphoto
"Het idee om in het Kasteel te spelen vind ik artistiek gewaagd en uitdagend", voegt Simons toe. "Vanwege de unieke locatie vol historie, maar ook vanwege het engagement, omdat de groep spelers grotendeels uit Spartanen bestaat. Daar wil ik mee te maken hebben! Ik hoop vooral dat er nieuw publiek op de voorstelling afkomt, niet alleen theaterpubliek dat deze avond iets anders beleeft dan voetbal en zich daardoor net zo kan laten meevoeren."
"We zijn als zelfstandig toneelgezelschap nu twee jaar onderweg, met een eigen theater in historisch Delfshaven. Eigenlijk spelen we alleen daar, mits er zich een geweldige locatie aandient. En dat doet het nu. Daar komt nog bij dat ik, en nog een aantal anderen in onze groep, fervent Spartaan zijn. Met seizoenkaarten."
Het is geen interactief stuk, de bezoeker is helemaal veilig. Maar er wordt natuurlijk wel gezongen. En meegezongen, hopen we.
Delano van den Berg

Het Sparta-gevoel

Winnen, verliezen, wat doe je als het tegenzit? Dat zijn de vertrekpunten in het stuk, dat vol knipogen naar voetbal en Sparta zit. "Hoe mensen in het dagelijks leven worstelen met dingen, maar hoe verbonden ze zijn met een club die je uit die dagelijkse beslommeringen kan trekken. Dat is het thema."
Het grote repeteren is onlangs in het eigen theater in historisch Delfshaven begonnen. Een week voor de eerste voorstelling betrekt de groep Het Kasteel. "We staan met elf man op het podium. Drie van hen zijn jazzmuzikanten in de geest van Deelder, de rest is acteur. Allemaal zijn we geschoold en prof. Sommigen van ons kwamen vorige week voor het eerst bij een wedstrijd. Ter voorbereiding. Omdat ze nog nooit in een voetbalstadion waren geweest."
Glimlachend: "Het is geen interactief stuk, de bezoeker is helemaal veilig. Maar er wordt natuurlijk wel gezongen. En meegezongen, hopen we. Dat zou geweldig zijn: dat er een mix van supporters en theaterpubliek komt. En dat we dan met elkaar de Sparta Marsch inzetten. Dat zou goud zijn."
Eerder dit jaar speelde theatergroep Altstadt nog klassieke stukken als 'Wachten op Godot' van Samuel Beckett en 'Ik ben Antigone'. "Dat stuk deden we samen met een Iraans gezelschap dat op de vlucht is voor het regime daar. Artistiek doen we flinke, stevige producties die de stadsgrenzen overstijgen. Op Het Kasteel maken we een Rotterdams iets. Maar de lat ligt even hoog."
De voorstellingen zin te zien op 23, 24 en 28 juni en op 1 en 2 juli. Tickets zijn te verkrijgen op de website van Alt Stadt Rotterdam.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl