LOKAAL

Niels loopt zeven marathons in zeven dagen voor KiKa

Niels gaat vanaf zondag de uitdaging aan: zeven marathons lopen in één week
Niels gaat vanaf zondag de uitdaging aan: zeven marathons lopen in één week © RTV Dordrecht
Het uitlopen van één marathon is al een prestatie op zich, maar vermenigvuldig dat aantal eens met zeven, binnen een week. Deze opmerkelijke opdracht gaat Niels van Heteren uit Papendrecht vanaf zondag proberen te voltooien, maar wel met een doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor KiKa.
Van Heteren is een ultraloper: dat is een term om hardlopers te beschrijven die extreem lange afstanden afleggen. Om een conditie op te bouwen die goed genoeg is om de afstanden aan te kunnen die Niels aflegt, is geduld nodig en veel regelmaat. Hij loopt in goede weken bijna tachtig kilometer per week, in mindere weken zit dat getal tussen de dertig en vijftig. Een aangeboren hardlooptalent helpt natuurlijk ook mee. "Veel mensen verklaren me wel voor gek", zegt hij over zijn uitdaging van deze week tegen RTV Dordrecht.

Challenges

De zeven marathons van Niels zijn onderdeel van een langer traject, waarin hij zichzelf een aantal challenges heeft gesteld. Zo liep hij in december 2022 al eens zeven halve marathons in een week en rondde hij in april de Rotterdam Marathon af in een tijd onder de twee uur en drie kwartier.
Vanaf zondag gaat hij dus zeven marathons in een week lopen, en daarmee is hij er nog niet. Twee maanden later doet hij mee aan een trailmarathon van 58 kilometer, waarbij de loper niet over wegen loopt, maar door een bospaadje. In september loopt het raadslid uit Papendrecht nog even honderd kilometer op een dag tijdens de ultraloop in Winschoten en een maand later hoopt hij aan de start te staan van de Ironman van Barcelona, een triathlonwedstrijd.
Al deze evenementen moeten er bij elkaar voor zorgen dat Niels conditioneel zo getraind mogelijk kan beginnen aan zijn ultieme uitdaging in november: het uitlopen van de New York marathon in minder dan 2:30 uur. Ter vergelijking: de limiet voor olympische kwalificatie op het onderdeel marathon in Nederland ligt op 2:08 uur.
RTV Dordrecht sprak de Papendrechter in aanloop naar zijn marathonweek:

Bezige bij

Niels zit naast zijn sportleven ook niet stil. Hij is duo-raadslid voor D66 in de raad van Papendrecht en daarnaast ondernemer. Sinds 2011 is hij mede-eigenaar van een drankspeciaalzaak en proeflokaal aan de Veerpromenade in Papendrecht. Maar het gaat Van Heteren niet om zijn eigen prestaties, in ieder geval niet bij het hardlopen: “Ik ben elke dag dankbaar dat ik dit kan doen en inmiddels 30 zorgeloze gezonde jaren achter de rug heb. Maar er zijn ook kinderen die dat geluk niet hebben. Daarom wil ik mij voor hen gaan inzetten. Door de challenges te gaan doen waar ik mentaal en fysiek ga afzien, wil ik de strijd tegen kanker gaan symboliseren, al besef ik mij heel goed dat ik de strijd tegen kanker nooit volledig zou kunnen symboliseren.”

Sponsoring

Zelf heeft Niels geen nare ervaring gehad met kanker, maar dat weerhoudt hem niet om geld op te halen voor anderen die kampen met de ziekte. Met zijn acties hoopt Van Heteren anderen te inspireren om te gaan doneren en in een tijd van onzekerheid en verharding toch positieve energie te verspreiden.