DRUGSBENDE

Rotterdamse verdachten uit internationale drugs- en wapenbende opgepakt

Cocaïne
Cocaïne © Pixabay
Een internationale drugs- en wapenbende, die werkzaam is in zeven Europese landen, is opgerold door de politie. In Rotterdam werd in een garage opgeslagen cocaïne gevonden. In totaal zijn 37 verdachten aangehouden, onder wie iemand die als de leider van de bende wordt gezien.
Andere invallen waren in Kroatië, Duitsland, Italië, België, Slovenië en Bosnië-Herzegovina. In totaal zijn tientallen kilo's cocaïne, heroïne, amfetaminen en wiet met een straatwaarde van bijna 3,5 miljoen euro ontdekt.
Volgens de Kroatische politie, die de operatie leidt, wordt Nederland gebruikt als doorvoerhaven. Uit Turkije en Montenegro worden drugs ingevoerd, in Rotterdam worden ze versneden en vervolgens naar andere Europese landen gesmokkeld.

Vuurwapens

Bij de invallen werden ook explosieven en achttien vuurwapens, waaronder twee machinegeweren en ruim 2500 stuks munitie, gevonden. Verder werden politie-uniformen, valse identiteitspapieren en anderhalve ton cash cash.
De bende kwam bij de Europese politieorganisatie Europol in beeld na het ontcijferen van versleutelde chatberichten tussen de verdachten. De 37-jarige Bosniër die als leider van de bende wordt gezien, zou vanuit de gevangenis leiding hebben gegeven. Hij zit in Italië momenteel een straf van vier jaar uit.