ROTTERDAM-ZUID

Gospel, een drijvend park en wandelen over het dak van Zuidplein: 'Zomer op Zuid' staat voor de deur

Tijdens de 'Zomer op Zuid' staan er wel 60 evenementen gepland
Tijdens de 'Zomer op Zuid' staan er wel 60 evenementen gepland © Rotterdam Festivals
Het 3:16 Urban Gospel Festival in Charlois is op vrijdagavond 26 mei het startschot voor de 'Zomer op Zuid'. De hele zomer staat Rotterdam-Zuid in de schijnwerpers met wel 60 evenementen. We zetten de leukste evenementen van de eerste maand van de Zomer op Zuid op een rij.

3:16 Urban Gospel Festival

In de Victory Outreach Kerk wordt de Zomer op Zuid officieel afgetrapt. De evenementen van de komende maanden moeten het brede karakter van Zuid vertegenwoordigen en hierin kan gospel niet ontbreken. Het driedaags evenement probeert de rijkdom te tonen van black gospel. Er zullen verschillende koren en artiesten zijn die een connectie hebben met de muziek, waaronder Shirma Rouse die op zondag 28 mei optreedt.
Het evenement in de kerk vindt voor de allereerste keer plaats. In de late middag/avond van vrijdag tot en met zondag zijn er naast muziek ook workshops, lezingen en documentaires over gospel. Op alle drie de dagen zijn er nog kaarten te koop vanaf 16 euro.

Bovenop Zuid

Ook de jaarlijkse Rotterdamse Dakendagen krijgen een ‘Zuid-tintje’. De hele maand juni kunnen bezoekers lopen over het dak van Winkelcentrum Zuidplein tijdens Bovenop Zuid.
Het dak van het winkelcentrum wordt veranderd in een kunstpark. Bezoekers kunnen naast het uitzicht genieten van street-art en andere kunst die op het dak staat tentoongesteld. Voor het bezoek is het wel nodig om een tijdslot te boeken, dat kan vanaf 3,50 euro.

Rotterdamse Architectuur Maand

In het teken van de Architectuur Maand ligt er de hele maand juni een drijvende festivallocatie in de Maashaven. In drie ‘bakken’ die verbonden zijn met een loopbrug kunnen mensen op het water kijken naar lezingen, debatten, films en een expositie.
De drijvende 'festival-bakken' in de Maashaven voor de Rotterdamse Architectuur Maand
De drijvende 'festival-bakken' in de Maashaven voor de Rotterdamse Architectuur Maand © Impressie Studie Marco Vemeulen
In de eerste bak zit een drijvend park. Hier kunnen gasten in een groene omgeving genieten van verschillende activiteiten. In bak twee zit een Urban sports area voor actievelingen. En in de laatste drijvende bak is een expositie over de Rotterdamse Architectuur Maand, met allemaal bijzondere weetjes over architectuur op Zuid.

Morabeza Music Festival

Een belangrijk doel van de Zomer op Zuid is de vele culturen vertegenwoordigen die in dit gedeelte van de stad aanwezig zijn. Het Morabeza Music Festival op zaterdag 3 juni is hier een goed voorbeeld van. Het festival is een eerbetoon aan Kaapverdiaanse muziek.
In het theater Zuidplein zet het Morabeza Festival Rotterdam op de kaart als internationale hoofdstad van de Kaapverdische muziek. Voor het evenement van 18:00 tot 23:00 uur zijn nog kaarten te koop voor 30 euro.

North Sea Round Town

Tijdens de maand juni is ook de aftrap van North Sea Round Town. Dit jazzfestival loopt tot 16 juli op verschillende locaties, ook op Zuid. Het festival is goed voor ruim 350 concerten met verschillende jazzmuzikanten en kunstenaars.
Van een ‘Jazzschip’ tot een dinerconcert, er is voor ieder wat wils. De precieze informatie van de vele kleine concerten is te vinden op de site van het festival.

Rest van de zomer

Deze vijf genoemde evenementen zijn maar het topje van de ijsberg. In juli staan er nog genoeg kleinere festivals, feestjes en exposities op het programma.
Ook de andere maanden van de Zomer op Zuid brengen veel evenementen met zich mee. Van een hiphopfestival met Kendrick Lamar tot de Zuid Open Air Cinema. Met foodfestivals, muziek, kunst en architectuur is er voor iedereen wat wils deze zomer.