VEILIGHEID

Onderzoek na 'aardbeving' Willemstoren: Goldband, Paul Elstak en Feyenoord lieten gebouw trillen

De conclusie is er: de Willemstoren trilde vanwege het bevrijdingsfestival
De conclusie is er: de Willemstoren trilde vanwege het bevrijdingsfestival © Rijnmond
Op 5 mei was het voor de bewoners van de Willemstoren even schrikken. De toren begon rond 20:30 uur te trillen. De oorzaak van de 'aardbeving' is nu eindelijk duidelijk. Het Bevrijdingsfestival met Goldband en Paul Elstak lijken de schuldigen.
Bouw- en Woningtoezicht onderzocht de Willemstoren tot tweemaal toe en beide keren werd vastgesteld dat de constructie, en dus het gebouw, veilig was. De oorzaak bleef gissen voor de onderzoekers.
Verhuurder Vesteda komt nu met een voorlopige conclusie: Goldband en Paul Elstak hadden de volumeknop te ver open. "Hoewel bewijs eerder ontbrak, zou de oorzaak gevonden kunnen worden in de geluidsgolven van het muziekfestival van vrijdagavond."
De nieuwe 'doorbraak' komt nadat Vesteda trillingsmeters heeft laten plaatsen in het gebouw. "Uit de eerste resultaten van de metingen blijkt dat rondom de kampioenswedstrijd en het kampioensfeest van Feyenoord ook lichte trillingen werden gemeten. Deze trillingen blijven overigens ruim binnen de veiligheidsmarge."
Het onderzoek is nog niet officieel afgerond, maar de oorzaak lijkt dus gevonden te zijn. Vesteda stelt de bewoners gerust: "Uit de voorlopige resultaten van het onderzoek kan opnieuw de conclusie worden getrokken dat de constructie van de Willemstoren volkomen veilig is."