LOKAAL

Het boek sluit na 22 jaar voor deze Maassluisse boekhandel

Boekhandel 'Het Keizerrijk' gaat sluiten
Boekhandel 'Het Keizerrijk' gaat sluiten © WOS
De Maassluisse boekhandel Het Keizerrijk sluit binnenkort na 22 jaar de deuren, tot verdriet van eigenaar Onno Huiberts. "We hebben als samenleving een paar beroerde jaren gehad. Dat merk je; mensen kunnen hun geld maar één keer uitgeven. Dan kies je voor een brood, een pak melk en een krop sla. En dat boek koop je alleen als het er nog af kan", zegt hij tegen de WOS. "Het is niet anders."
Door een daling van de omzet werd het voor Huiberts steeds lastiger om het financiële plaatje rond te krijgen. "De (boeken-)wereld is in sneltreinvaart veranderd. Naast dat er minder wordt gelezen, worden er meer boeken via internet gekocht. Ook is de verkoop van e-books een hindernis. Hoewel de verkoop van boeken in coronatijd licht steeg, is het laatste jaar weer een daling ingezet. Ik moet naar de toekomst kijken en kan niet anders dan beslissen om te stoppen", meldt hij op de site van Het Keizerrijk.
De winkel sluit op 24 juni definitief de deuren. Tot die tijd is er opheffingsuitverkoop en komen veel klanten langs om Huiberts te bedanken. "Het is fijn om te horen dat de klanten dankbaar zijn geweest", zegt hij tegen de WOS. Het laat zien hoe geliefd zijn boekenwinkel is, waar hij zelf nu zo'n vijf jaar de eigenaar van is. Zelf gaat hij het ook heel erg missen. "Ja, verschrikkelijk. Ik verlies veel bekende gezichten en mis de gesprekken met klanten. Sommige klanten komen hier meerdere keren per week. Niet alleen om iets te kopen, maar ook voor koffie en een praatje. Soms weet ik dat het niet goed gaat met hen, en dan bellen ze mij op om afscheid te nemen. En een paar dagen later zijn ze dood. Dat zijn heel bijzondere dingen die je meemaakt in je winkel."
Hoewel de boeken binnenkort dus niet meer te koop zijn bij Het Keizerrijk, hoopt Huiberts dat men in ieder geval wel blijft lezen. "Lezen is niet alleen een kwestie van tijdverdrijf. Het is bovenal kennisnemen van ideeën van anderen. Kennisnemen hoe een ander in elkaar zit. Je horizon verbreden. Ik weet dat dat vandaag de dag ook op een andere manier kan, maar lezen helpt om een ander te begrijpen. Dus misschien ook met het creeëren van uiteindelijk een betere wereld."
Dit is een verhaal van onze mediapartner WOS.