OPMERKELIJK

Magneetvissers vinden drie pistolen in twee uur tijd

De politie is gekomen om de wapens mee te nemen.
De politie is gekomen om de wapens mee te nemen. © OPEN Rottterdam
Wim Blos en youtuber 'Tim OH Die' hebben elkaar gevonden in hun bijzondere hobby: magneetvissen. Met supermagneten trekken de twee vaak oude fietsen, munten of sieraden uit de blubber, maar soms komen er ook wel heel bijzondere dingen boven water. Wim en Tim visten in korte tijd bij de Zaagmolenbrug en de Steigersgracht in Rotterdam meerdere vuurwapens boven water. De politie heeft de wapens meegenomen.
In een tuinhuis in Rotterdam-Ommoord heeft Wim zijn vondsten uitgestald. Van een bajonet uit de Tweede Wereldoorlog tot kluizen met sieraden, en van munten tot een dildo uit de gracht van de Amsterdamse Wallen. "De aantrekkingskracht zit ‘m echt in het avontuur, je weet nooit wat er naar boven komt”, vertelt Wim aan OPEN Rotterdam. "Het geeft een kick, ook als je bijvoorbeeld een geldkistje eraan hebt hangen. Al zit-ie vol met blubber."
Van veel dingen vraag je je ook wel af hoe dat in het water terecht is gekomen. "Deze heb ik even schoongemaakt", zegt hij terwijl hij twee kunstgebitten vastpakt. "Dat vond ik ook wel een aparte vondst."

Vlogs

Wim Blos en youtuber ‘Tim OH Die’ raakten bevriend door hun gedeelde hobby. Door heel Europa zoeken ze naar spannende plekken om te magneetvissen. In Berlijn trokken ze een sabel uit het water. Na hun laatste wapenvondst in Brussel mogen ze daar niet meer magneetvissen. Tim maakt vlogs van het magneetvissen voor zijn YouTube-kanaal ‘Tim OH Die’.
Wim en Tim gooiden laatst hun hengels uit in het centrum van Rotterdam. "We hebben hier al veel ijzer en geldkistjes aangetroffen", zegt Tim tegen OPEN Rotterdam. Maar de meest bijzondere vangsten van die dag moeten dan nog komen: eerst vist Tim een pistool met kogels uit het water, vervolgens heeft verderop ook Wim beet. "Die is super dik maat! Dat is honderd procent een revolver. Lekker maat!", schreeuwt Tim enthousiast. Later vinden de twee nog een wapen, maar die blijkt nep.

Magneetvissen en de Erfgoedwet

Op dit moment is magneetvissen in Rotterdam niet verboden, maar er is wel een algemeen verbod op het verplaatsen van archeologische vondsten. Opgeviste spullen uit bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog mogen dus niet mee naar huis genomen worden. Gevonden vuurwapens moeten direct worden overgedragen aan de politie, de wapens kunnen dan mogelijk nog worden gebruikt bij onderzoek naar misdrijven. Een hondengeleider nam de wapens die Tim en Wim hebben aangetroffen dan ook mee.
Maar krijgt het tweetal wel eens negatieve reacties, als ze aan het vissen zijn? "Ja, van diegene die een pistool in het water heeft gegooid misschien", grapt Tim. "Ik krijg eigenlijk alleen maar positieve reacties. Mensen vinden het leuk wat we naar boven halen en dat we de wateren opruimen. Ik heb liever dat ze een volle kluis of pistolen erin gooien, maar geen troep. Want troep hoort gewoon niet in het water."
Dit is een verhaal van onze mediapartner OPEN Rotterdam.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl