NIEUWS

Ontsnapte gier Blijdorp heeft weer een thuis

De gier die in oktober 2020 ontsnapte uit Blijdorp. De vogel streek neer op een woning in de Ameidestraat in Rotterdam-Overschie
De gier die in oktober 2020 ontsnapte uit Blijdorp. De vogel streek neer op een woning in de Ameidestraat in Rotterdam-Overschie © MediaTV
De ontsnapte gier uit Diergaarde Blijdorp die werd teruggevonden in Duitsland, heeft een nieuw onderkomen gekregen in Tierpark Berlin. De ontsnapte gier is opgehaald bij de valkenier vlak bij Leipzig die de vogel verzorgde nadat zij wekenlang rondzwierf door Europa.
De Rotterdamse gier is een vrouwtje, en in de toekomst zal er ook een jonge mannetjesgier naar de dierentuin van Berlijn komen. Het paar moet voor kleine giertjes gaan zorgen. De Rotterdamse diergaarde noemt dat het 'populatiemanagementprogramma'.

Zwerftocht door Europa

De Europese tour van de gier begon op 10 april. Een net boven het verblijf van de gier raakt los en het dier ziet zijn kans schoon en vliegt uit. Verzorgers verwachten dat het dier uit zichzelf terug zal keren, maar niets blijkt minder waar.
Na uitstapjes naar Schiedam, Voorne-Putten, in de buurt van Burgh-Haamstede, zet de gier koers richting het oosten. Eind april wordt hij nog gespot in Noord-Brabant, maar daarna verlaat hij Hollands grondgebied.
Diergaarde Blijdorp meldt dat het dier zo'n 600 kilometer verderop in Leipzig (Duitsland) gevangen is. Het dier wordt met de hand gepakt door iemand die ervaring heeft met roofvogels.
De Rotterdamse dierentuin is blij en dankbaar dat het dier terecht is. Blijdorp laat dan al weten er rekening mee te houden dat de vogel nooit meer naar Rotterdam terugkomt. "Op dit moment verblijft de gier nog in Duitsland bij een valkenier. Het is nog niet zeker of zij naar Diergaarde Blijdorp zal terugkeren."
En dat blijkt inderdaad het geval. Het Tierpark Berlin heeft een oppervlakte van 160 hectare, waarmee het de grootste landschapsdierentuin van Europa is. Met ongeveer 10.000 dieren van circa 1000 soorten is het bovendien een van de soortenrijkste dierentuinen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl