SCHEEPVAART
Verkeersleider Rolph verbaast zich over roekeloze vaarders: ‘Kinderen hadden in het water kunnen belanden’

Tijdens dit zonnige pinksterweekend zoeken veel mensen uit de regio het water op. Rolph Herks van Rijkswaterstaat blijft zich verbazen over de roekeloosheid waarmee sommige mensen dit doen. De verkeersleider zag zaterdag meerdere levensgevaarlijke situaties op het water. Vooral een situatie waar kinderen bij betrokken waren grijpt hem aan.
Dat speelde zich af bij de Grote Brug in Dordrecht. Een motorbootje van een scoutingclub, met daaraan kleine bootjes met 15 kinderen tussen de 11 en 15 jaar, ging door een verboden brugopening. Dat liep goed af, maar volgens Herks had de situatie ook héél anders had kunnen aflopen. De scoutingclub heeft daar een andere visie op.
Verkeersleider Rolph over situatie
De boot van de scoutingclub voer vlak achter een grote golvenmakende duwboot. “Door die golven had de boot kunnen omslaan en dan waren de kinderen in het water beland”, legt Herks uit. “Bij hogere golven waren de gevolgen heel groot geweest.” Omdat de boot door de verkeerde brugopening ging, waren zij technisch gezien aan het spookvaren. Daardoor hadden ze volgens de verkeersleider ook kunnen botsen op een tegenligger.
Omdat de boot geen marifoon (een maritiem communicatiemiddel) aan boord had of hier niet naar luisterde, konden Herks en zijn collega’s geen contact leggen met de scoutingclub. Omdat zij wel andere schepen konden waarschuwen, is het uiteindelijk niet fout afgelopen. De duwboot heeft bewust vaart geminderd om hogere golven te voorkomen.
Scoutingclub denkt anders over handelen
De secretaris van de scoutingclub kijkt anders naar de situatie dan Herks. Hij ontkent dat de veiligheid van kinderen ooit in het gedrang was. Volgens hem heeft de boot op de best mogelijke wijze gehandeld. Hij erkent dat de boot door de verkeerde brugopening ging, maar dat was volgens hem juíst om een gevaarlijke situatie te voorkomen.
“De boot ging met de stroming mee en het was op dat moment niet meer mogelijk om veilig te keren en/of over te steken omdat er een ander schip aankwam”, legt hij uit. Door een verkeerde brugopening gaan was daarom een noodzakelijk kwaad.
De secretaris bevestigt dat er sprake was van ‘spookvaren’, maar hij legt uit waarom hij meent dat het niet zo gevaarlijk is als het klinkt. “Het is niet hetzelfde als spookrijden op de weg. Op de meeste plekken mag het zelfs, hier is een uitzondering vanwege de drukte. Dat houdt niet in dat de boot meteen gevaarlijk aan het varen was: hij bleef volledig aan de zijkant.” Ook zegt hij dat de boot op aanwijzing van Rijkswaterstaat achter de duwboot moest oversteken. "Dat was veilig omdat er geen grote golven waren. Zelf hadden ze iets meer afstand willen nemen."
Achteraf gezien waren er andere opties geweest, zoals nog een rondje te varen. Dat de club op de bon is geslingerd, accepteert de secretaris dan ook zonder morren. Hij benadrukt dat de veiligheid van kinderen voorop staat. “Daarom dragen de kinderen ook altijd zwemvesten en proberen we gevaarlijke situaties te voorkomen.”
Zorgen over gevaarlijke situaties
Herks is het de scoutingclub eens dat het op dat moment niet meer mogelijk was om te keren en/of over te steken, maar vindt toch dat ze anders hadden moeten handelen. “Zij hadden erop moeten anticiperen en de situatie daardoor kunnen voorkomen”, reageert de verkeersleider. “Ze hadden eerst kunnen wachten om over te steken. Op het moment dat dit niet meer anders kon, hadden ze nog het beweegbare gedeelte van de brug kunnen varen. Dat had veiliger geweest.”
De meeste gevaarlijke situaties lopen volgens Herks met een sisser af, maar dat houdt niet in dat het soms ook gruwelijk misgaat. “Vorig jaar was er nog een dodelijk ongeval op de Lek, waarbij een motorjacht werd overvaren door een binnenvaarttanker." Een vrouw van 35 kwam hierbij om het leven.
De verkeersleider zegt zich zorgen te maken over de hoeveelheid gevaarlijke situaties op het water, zeker op zulke zonnige en drukke dagen. “Mensen doen maar wat”, zegt hij. Volgens hem is het niet per se onwil, eerder onkunde. De verkeersleider deelt regelmatig gevaarlijke situaties op Twitter om bewustzijn te creëren.
Herks snapt dat mensen op mooie dagen het water op willen, maar hij wil hen op het hart drukken om zich goed aan de regels te houden. “Bereid je goed voor, lees de vaarregels door, laat zien wat je doet en blijf zoveel mogelijk rechts varen.”